Krav til åbne standarder offentliggøres

På mandag forventer standardiseringsorganisationen Ecma at offentliggøre sidste udkast af Microsoft Open XML standard. Samtidig er IT-og Telestyrelsen nu på vej med konkrete krav til de åbne standarder.

Den internationale standardiseringsorganisation Ecma forventer allerede på mandag at offentliggøre det sidste udkast til godkendelsen af Microsofts Office Open Xml filformat, som forventes at blive optaget som standard af organisationen til december.

Imens er IT-og Telestyrelsens IT-arkitekturkontor nu på trapperne med offentliggørelsen af et papir, som indeholder en mere detaljeret række krav til de åbne dokumentstandarder, som de offentlige myndigheder skal benytte fra 2008.

Det fortæller Niels Pagh Rasmussen, kontorchef i IT-arkitekturkontoret.

I øjeblikket har fem danske ministerier i en periode testet rival-formatet ODF (Open Dodument Format), som eksempelvis open-source kontorpakken Openoffice.org og Sun Microsystems kontorpakke StarOffice benytter.

Præciserer krav

Indtil videre har kriterierne for de åbne standarder været ret overordnede. Men nu er foldet ud, så det står klart, hvad IT-arkitekturkontoret forstår ved centrale begreber som eksempelvis åbenhed, fleksibilitet og anvendelighed.

Papiret skal ligge til grund for den analyse af de åbne standarder, der i sidste ende skal ende med en anbefaling til de offentlige myndigheder i Danmark om brugen af åbne standarder fra 2008.

- Vores arbejde skal munde ud i en anbefaling til myndighederne om, hvad vi synes om de to dokumentformater ODF og Open XML.

Ifølge Niels Pagh Rasmussen er det muligt, at analysen fører til et resultat, som ikke gør det muligt at anbefale et produkt frem for et andet.

- I så fald vil vi i stedet gøre opmærksom på fordele og ulemper ved at vælge det ene produkt frem for det andet, siger Niels Pagh Rasmussen.

Filer skal kunne udveksles

Et af de mest centrale spørgsmål for IT-arkitekturkontoret er muligheden for interoperabilitet i den åbne standard, fortæller Niels Pagh Rasmussen.

- Vi vil vurdere, om det giver begrænsninger, hvis en myndighed bruger et produkt, som ikke kan tale sammen med et andet produkt hos en anden myndighed, siger Niels Pagh Rasmussen.

Hvis ECMA til december optager Microsofts Office Open Xml filformat som standard, så har man løftet formatet ind i en standardiseringsorganisation, hvor Microsoft ikke ejer standarden længere.

Og det får helt afgjort en positiv betydning, at formatet fremover bliver eget af en i princippet åben og gennemsigtig standardiseringsorganisation, mener Niels Pagh Rasmussen.

Små bogstaver i kontrakt?

Det afgørende for IT-arkitekturkontoret bliver herefter, om Microsoft tager nogen forbehold i form af små bogstaver i kontrakten. Men umiddelbart ser det dog godt ud, fortæller Niels Pagh Rasmussen.

Microsoft har nemlig udtalt, at firmaet vil lægge de fulde rettigheder til formatet over i Ecma, og at de efterfølgende vil sørge for at deres produkt lever op til den måde, som standardiserings-organisationen vil udvikle standarden på.

-Hvis der overhovedet ikke er nogen men’er , er det flot. Hvis der er nogen men’er, må vi se på hvor betydende de er i forhold til almindeligt brug i det offentlige, siger Niels Pagh Rasmussen.

At Microsoft overhovedet tilbyder at lægge et format ud som åben standard er et meget godt signal, mener Niels Pagh Rasmussen. Men det er måske også det eneste mulige signal for Microsoft.

Resultat af pres og konkurrence

- Det gode er, at det ser ud til, at Microsoft nu også går i retning mod den interoperabilitet og åbenhed omkring standarderne, som Danmark og en række andre lande arbejder på, siger Niels Pagh Rasmussen.

-Det er et resultat af et pres men også af den almindelige markedskonkurrence, siger Niels Pagh Rasmussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere