Claus Hjort har kendt til job-karteller i årevis

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har kendt til de hemmelige job-karteller i årevis. Allerede i 2004 gjorde fagforbund ham skriftligt opmærksom på aftalerne.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har i årevis kendt til de hemmelige kartel-aftaler, der hindrer medarbejdere i frit at skifte job.

I slutningen af 2004 sendte fagforbundet Akademikernes Centralorganisation på vegne af alle AC-organisationer nemlig et høringssvar til Beskæftigelses-
ministeriet, hvori der blev gjort opmærksom på netop de såkaldte non-solicationsaftaler.

Af brevet fremgår flere konkrete eksempler på jobkartel-aftaler mellem virksomheder.

Eksemplerne fremstår i anonymiseret form - blandt andet af hensyn til de berørte medarbejderes ansættelsessituation.

Ingen af eksemplerne har dog ført til konkrete sager, hvilket ifølge AC skyldes, at fagforbundet ikke havde mulighed for selv at føre sag.

- Det er i sagens natur ikke muligt at føre sager herom på vegne af medlemmerne, da det handler om fortrolige og hemmelige aftaler mellem to virksomheder og ikke om aftaler mellem den ansatte og virksomheden, oplyste AC dengang i høringssvaret.

Høringssvaret faldt i forbindelse med en undersøgelse om netop kartel-aftalerne, hvor Beskæftigelsesministeriet í november 2004 spurgte en lang række organisationer om omfanget og karakteren af aftalerne.

Trods gentagne rykkere får fagforbundene dog aldrig svar fra beskæftigelsesministeren.

I stedet havner et notat hos Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. I notatet konkluderer en fuldmægtig, ifølge Magisterbladet, at man stadig ikke har et "fyldestgørende" overblik, hvilket gør det svært at lovgive om aftalerne.

Siden har Beskæftigelsesministeriet ikke forfulgt sagen yderligere.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), som i et interview til Computerworld i sidste uge bedyrede, at han kun kender til ét konkret eksempel på non-solicitationsaftaler, nemlig sagen fra Sø- og Handelsretten.

Her blev NeoProcess dømt til at betale en halv million kroner i bod for at have ansat to medarbejdere fra WM-data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere