Juraekspert: Ok med teleselskaber som net-politi

Fogedretten har handlet helt efter bogen ved at overlade det til internetudbyderen Tele2 at lukke for adgangen til Allofmp.com. Professor Mads Bryde Andersen fra Københavns Universitet giver sit syn på sagen.

Der er intet i vejen for, at man overlader det til en privat virksomhed at fungere som ”internetpoliti”.

Fogedrettens kendelse, hvor internetudbyderen Tele2 er blevet pålagt at hindre kundernes adgang til webstedet Allofmp3.com, er derfor helt i orden.

Det mener Mads Bryde Andersen, der er professor ved juridisk fakultet på Københavns Universitet, med fokus på blandt andet IT-ret og immaterialret.

Mads Bryde Andersen anfører dog, at han ikke kender sagen i detaljer eller selve fogedrettens kendelse, men alene forholder sig til den juridiske behandling og selve det principielle i at lade en internetudbyder fungere som kontrolmyndighed i denne type sager.

- Beslutningen om at lade en privat virksomhed fungere som kontrolmyndighed, stammer fra EU-direktivet om e-handel, som kom i sommeren 2000, siger Mads Bryde Andersen.

Han peger på, at løsningen måske ikke er optimal, men den bedste vi har.

Intet at komme efter

- Det gælder især i situationer, hvor man må gribe ind over for handlinger, der udgår fra et andet land, som er i strid med dansk lovgivning, men som henvender sig til danske forbrugere, siger Mads Bryde Andersen.

Mads Bryde Andersen forstår således godt, at mange har undret sig over, at fogedrettens afgørelse lægger det over til internetudbyderne at håndtere en blokering af Allofmp3.com, men mener samtidig, at der ikke er noget at komme efter.

- Jeg mener ikke, der kan herske tvivl om, at webstedet Allofmp3.com er i strid med den danske ophavsretslovgivning. Målet er således at lukke for adgangen til tjenesten i Danmark og her er det nærmeste at få internetudbyderne til at stå for den håndtering, siger Mads Bryde Andersen.

Tele2 fulgte fogedrettens kendelse og lukkede for kundernes adgang til Allofmp3.com i torsdags, men har dog kæret kendelsen til landsretten.

Læs mere om Allofmp3 i fredagens trykte udgave af Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere