Novell på kant med GPL-licensen

Et af de mest diskuterede punkter i aftalen mellem Microsoft og Novell omhandler patentsamarbejdet. Open source-folket tolker Novells lukkethed som et alvorligt faresignal og et brud på GPL-licensen, der kan ende med en retssag.

Microsofts banebrydende Linux-aftale med Novell vil over de næste fem år koste firmaet flere milliarder kroner i licensomkostninger og markedsføringsomkostninger.

Men aftalen kan også indebære et brud på GPL-licensen (General Public License), som alle Linux-distributører skal følge. Det siger en repræsentant for SSLUG.

Aftalens indhold er hemmeligt

I en bekendtgørelse siger Novell, at det konkrete indhold af aftalen er fortroligt mellem de to selskaber, hvilket får Linux-talsmænd til at hævde, at der i praksis er tale om licenser mellem de to firmaer.

- Det er et stort problem, at indholdet af aftalen er meget vagt formuleret. Ingen kan se, hvorfor Novell betaler royalty på 233 millioner.

- Hvis Microsoft ingen patentrettigheder har, er der vel heller ingen grund til at betale, siger Jesper Krogh, der er bestyrelsesformand i SSLUG.

Hvis der er en patentaftale mellem Microsoft og Novell, er det et brud på opens source-grundloven, den såkaldte GPL-licenses, der ikke tillader distributører at indgå eksklusiv aftaler med patentholder.

Novell afviser kritikken i en udsendt FAQ, hvor de hævder, at aftalen ikke er i strid med GPL.

Bestyrelsesformanden i SSLUG, mener dog langt fra, at den giver en afklaring på spørgsmålet. Patentforholdet mellem de to, fremgår ikke tydeligt nok, siger han.

- Man kan ikke stå midt i mellem GPL-reglerne, siger Jesper Krogh. Enten er der licenser, eller også er der ikke licenser. Det er faktisk imod den åbne tanke, når Novell holder kortene så tæt ind til kroppen at ingen kan se dem.

Måske en retssag

Den kendte åbenkodeforkæmper Bruce Perens hævder også, at Novell argumenter næppe vil holde i en retssag.

Ifølge Perens er det oplagt at aftalen indebærer patenter, når Novell betaler over 233 millioner kroner som en del at patent-aftalen.

Bruce Perens siger, at spørgsmålet bør afklares og, at det med stor sandsynlighed bliver Free Software Foundation, der vil sagsøge aftaleparterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere