Nyt receptregister i kraftig modvind

Danmarks nye omstridte receptregister er i luften. Registreringen har mødt hård kritik. Det går udover den personlige frihed, hedder det.

Danmarks nye omstridte receptregister er blevet tændt og rullet ud på de første 20 apoteker i Danmark.

I løbet af de næste to måneder vil samtlige apoteker i hele landet blive tilkoblet registeret.

- Siden 10 .oktober har registret kørt i tomgang med prøveordninger på seks apoteker rundt i landet. Det er gået rigtig godt. Men nu sætter vi det i første gear og speeder op for tilkobling af apoteker, siger kontorchef og projektleder Lasse Larsen fra Lægemiddelstyrelsen, der er ansvarlig for driften af systemet.

Registret er en videreudvikling af det tidligere system, Medicinprofilen. Videreudviklingen er sket på initiativ fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet som et led i digitaliseringen af det danske sundhedsvæsen.

Receptregistret er udviklet til både at servicere læger, apoteker, hjemmesygeplejen og patienter, der gerne vil se og administrere sine egne recepter, eksempelvis ved at dirigere en recept til et bestemt apotek.

Hård kritik af mangel på personlig sikkerhed

Men registret har mødt hård kritik inden det for alvor et gået i luften.

Både Forbrugerstyrelsen, Datatilsynet og Patientforeningen Danmark har kritiseret, at borgernes medicinforbrug skal registreres.

- Registeret er ulovligt, som vi ser det. Og så er risikoen for misbrug større end de fordele, der kan være ved sådan et system, har sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, Margrethe Nielsen, tidligere udtalt til pressen.

Risikoen skal ses i forhold til datasikkerheden, hvor omkring 75.000 personer i sundhedssektoren får adgang til yderst følsomme oplysninger om, hvilken medicin en vilkårlig dansker får udleveret.

Lige nu har cirka 2.500 praktiserende læger og knap 200 apoteker ifølge Lasse Larsen adgang til registret.

- Og bliver alle aktiviteter logget, så borgeren via sin digitale signatur kan se, hvem der har besøgt profilen, forsikrer han.

Skaden kan være sket

Men den forsikring har dog ikke gjort bekymringen mindre hos kritikerne.

- Man kan spørge sig selv, om det er nok bare at logge, hvem der har brugt et sådant system. Logning kan være fint nok, men skaden er jo sket, hvis nogen misbruger systemerne. Det centrale spørgsmål, som vi håber at politikerne vil tage op, er, om logning er nok, har direktør for Datatilsynet, Janni Christoffersen, tidligere udtalt til Computerworld.

Lasse Larsen erkender, at man fra politisk side kommer til at se på yderligere foranstaltninger, der gør misbrug besværligt.

Som eksempler nævner han, at man på længere sigt kan få tilsendt en sms eller mail, når nogen har været inde og se i ens egen profil.

Ingen personlig vinding

Han pointerer dog, at læger og andre ikke har nogen personlig vinding ved at snage i folks journaler.

- Man skal jo vægte potentielle usikkerheder op mod konkrete vindinger. Og i sidste ende er det den enkelte patient og dennes læge, der med sin indsigt i journalen kan vurdere, om et opslag har været relevant, forklarer Lasse Larsen.

Han understreger, at hvis enkelte personer udviser bestemte søgemønstre, så vil adgangen til systemet automatisk lukke ned.

Alternativt kan Lægemiddelstyrelsen selv lukke for adgangen manuelt.

Oplysninger samles ét sted

- I forhold til det gamle system, så sikrer vi med det nye register, at oplysningerne samles ét sted, hvilket vil lette kommunikationen mellem læger og apoteker. Men den største fordel er en forbedret datakvalitet og det elektroniske medicinkort til hjemmesygeplejen, forklarer Lasse Larsen.

Som praksis er nu, så sammenstykker hjemmesygeplejen de ældres medicinkort ud fra forhåndenværende kilder såsom gamle recepter.

En gang om året sendes oplysningerne til patientens læge, der skal kontrollere, at medicinkortet er korrekt.

Det er en omstændelig proces og den sikrer ikke, at den aktuelle medicinering er korrekt noteret.

Lasse Larsen påpeger, at i dag er der ingen, der har et samlet overblik over, hvilken medicin patienter får ordineret af læger og speciallæger. Ofte ikke engang patienterne selv.

- Ved hjælp af receptregistret kan lægen således se, at Fru Jensen stadig har det dårligt fordi hun ikke har fået udleveret sin medicin. Faktisk bliver cirka 10 procent af al medicin slet ikke afhentet på apotekerne. Og på den måde er registret en stor gevinst for behandlingssikkerheden, udtaler Lasse Larsen.

Ved hospitalsindlæggelser er der ifølge Lasse Larsen også gevinster at hente i registret.

- Mange hospitalsindlæggelser skyldes medicinforgiftning eller manglende indtagelse af medicin. Og den afdeling patienten bliver indlagt på kan igennem receptregistret med det samme se, hvilken behandling den pågældende skal have, forklarer han.

Ifølge Apoteket.dk er der cirka 6.500 årlige indlæggelser som direkte følge af medicinforgiftninger.

Registret ruller ud mod øst

Receptregistret bliver først udrullet i Jylland og derefter Fyn, Sjælland og slutteligt i København.

Den geografisk orienterede udrulning skyldes, at der er længere mellem apotekerne uden for København.

Man har derfor fra Lægemiddelstyrelsen side ønsket, at to nabo-apoteker begge har registret tilknyttet, så der ikke opstår forvirring, om apoteker i ens nærområde er tilknyttet servicen eller ej.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.