Dansk softwarefirma opruster til digitalt byggeboom

Det danske it-firma NTI Cadcenter køber dets norske konkurrent Nestor. Overtagelsen skal give NTI flere muskler på et boomende nordisk marked for 3D-værktøjer, hvor byggebranchen er en af vækstskaberne.

Danmarks største forhandler af softwareløsninger inden for Computer Aided Design (CAD), NTI Cadcenter, køber den norske CAD-forhandler Nestor.

NTI Cadcenter bliver med købet den næststørste forhandler i Norge og kommer dermed et skridt nærmere visionen om at blive den førende spiller på det nordiske marked for CAD-løsninger.

- Vi har gennem de seneste år oplevet er høj vækst på det danske marked. I 2005 gik vi ind på det svenske marked, og nu er turen kommet til Norge. Samlet set opnår vi en synergieffekt, som kommer såvel os selv som kunderne til gode, siger Jesper Kalko, administrerende direktør hos NTI Cadcenter.

Kan fordoble omsætning

Ingen af parterne ønsker at oplyse salgsprisen, men sikkert er det, at NTI Cadcenter med købet får 110 medarbejdere i Danmark, Sverige og Norge.

Den samlede omsætning i 2007 forventes at runde en kvart milliard kroner mod 125 millioner kroner i 2005.

Det er langt fra første gang, at NTI Cadcenter hiver tegnedrengen frem og køber sig til flere muskler på markedet. Eksempelvis stadfæstede selskabet allerede i 2002 dets position som landets største CAD-forhandler ved at købe den næststørste Autodesk-forhandler, CadConcept.

I april i fjor greb NTI Cadcenter endnu en gang dybt i lommen, da det indlemmede den århusianske konkurrent IT Cad i selskabet. Med i købet fulgte syv medarbejdere, som blev integreret i NTI's afdeling i Århus, der arbejder med udvikling af CAD-løsninger til fremstilling af to- og tredimensionale computermodeller.

Tjener på byggeboom

NTI Cadcenters positive udvikling skyldes ifølge direktør Jesper Kalko blandt andet konjunkturerne i byggebranchen og industrivirksomheder, samt en øget efterspørgsel efter CAD-løsninger som eksempelvis Autodesk Inventor til mekanisk konstruktion.

NTI Cadcenter har i dag fem afdelinger i Danmark og fire afdelinger i Sverige. I Sverige koncentrerer NTI CADcenter sig om løsninger til Industrien (CAD, CAM og PDM).

I Danmark dækker NTI Cadcenter områderne CAD (såvel byg som industri), CAM, GIS og PDM.

NTI Cadcenter har derudover en udviklingsafdeling med ansatte i såvel Danmark som Kina. Et af udviklingsafdelingens produkter er Mdoc, som er et dokumenthåndteringssystem med over 4.000 brugere i Danmark.

D-dag bag digitalt byggeboom

Jesper Kalko fremhæver byggebranchen som et rigtigt godt sted at sælge 3D-software i øjeblikket. Ikke alene på grund af byggeboomet, men også takket være projektet Det Digitale Byggeri, der skal sætte skub i digitaliseringen af byggebranchen.

Første skridt på vejen er krav om, at alle informationsstrømme i en statslig byggesag digitaliseres. Kravene træder i kraft den 1. januar 2007, og datoen omtales populært som D-dag.

Grundtanken i projektet er, at al informationshåndtering mellem parterne i et byggeri, lige fra udbud til aflevering, digitaliseres og dermed bliver hele byggeprocessen mere effektiv, der opstår færre fejl og bygherren sikres et bedre byggeri.

Konkret vil de nye krav eksempelvis medføre, at gamle papirtegninger smides ud og erstattes af digitale 3D-tegninger. Dermed slipper parterne i en byggeopgave for manuelt at regne eksempelvis gulvarealet i et byggeri ud, men kan i stedet hente tallene direkte ud af modellen.

- Det Digitale Byggeri skubber i den grad på efterspørgslen efter CAD-software, og i den seneste tid har det rigtigt taget fart, siger Jesper Kalko.

Danmark foran

Han mener, at NTI vil kunne udnytte nogle af de løsninger, selskabet allerede har udviklet på det danske marked til byggebranchen i den nye, norske afdeling.

- På dette område er Danmark et godt stykke foran Norge, og det kan vi udnytte, siger Jesper Kalko, og fremhæver det som et eksempel på de synergigevinster, som købet af norske Nestor fører med sig.

Generel efterspørgsel

NTI Cadcenters største konkurrent som leverandør af CAD-løsninger til byggeriet, Athena IT-Group, oplever også voksende efterspørgsel her frem til byggeriets D-dag.

- Byggebranchen er kommet lidt sent ud af starthullerne, men nu sker der noget, og vi ligger vandret for at kunne følge med, siger Peter Kroul, administrerende direktør for Athena IT-Group.

Han fortæller at byggebranchen hiver rigtigt mange softwarelicenser ned af hylderne, og her er det primært produkter fra Autodesk, som sidder på over 90 procent af markedet, der går som varmt brød.

- Den største salgsvare er dog uden tvivl kurser. Store dele af byggebranchen er kommet sent i gang og forsøger nu at indhente efterslæbet af uddannelse af medarbejderne i 3D-produkterne, siger Peter Kroul.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere