Linus Torvalds: Ok med lukket kildekode i Linux

Linus Torvalds: Det er i orden at supplere Linux-kernen med driver-moduler i lukket kildekode.

Linux-opfinderen Linus Torvalds mener, at det er helt i orden, at indlemme drivere med lukket kildekode, hvilket eksempelvis sker i den næste distribution af Ubuntu.

Torvalds skriver i et indlæg på Linux-forummet LKML.org, at det er både dumt og kortsigtet at begrænse mulighederne for binære kernemoduler (binary kernel modules) i Linux.

Han begrunder det med, at driverne ikke er afledt af Linux og derfor ikke underlagt bestemmelserne i GPL-licensen.

Han tilføjer dog samtidig, at han vil bøje sig for en beslutning, der forbyder eller begrænser modulerne, men mener ikke dette vil ske - blandt andet på baggrund af, at Ubuntu allerede har bestemt sig for at benytte lukkede drivere.

Drivere er et problem

Mangel på drivere eller problemer med at skaffe de rigtige drivere forhindrer mange i at se Linux som et praktisk alternativ til Windows.

En af årsagerne er, at distributørerne ofte ikke vil levere produkter, der lever op til reglerne for åben kildekode. Grafikkortproducenten Nvidia insisterer eksempelvis på, at levere Linux-drivere i form af såkaldte binære kernemoduler.

Nvidia vil gerne give Linux-brugere adgang til funktionerne og firmaets teknologi, men kun som brugere og ikke som udviklere. Derfor vil virksomheden ikke distribuere sine drivere som åben kildekode.

For nogle Linux-entusiaster er det nærmest blasfemisk at ty til noget, der ikke er åben kode.

Andre ser ikke binære kernemoduler som et ideologisk spørgsmål, men mener, at det først og fremmest gælder om at løse et praktisk problem.

Ubuntu viser vejen

I november blev det kendt, at Linux-distributionen Ubuntu ønsker at indlemme drivere med lukket kildekode i den næste distribution.

På Linux-forummet LKML.org er meningerne om beslutningen dog delt.

Mens nogle - som Linus Thorvalds - synes, at det er en god ide, vil andre slet ikke høre tale om binære kernemoduler, mens andre igen foreslår et kompromis, hvor man bliver varslet om, at det er lukket kode man er ved at installere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere