EU og telebranchen i nævekamp - og så lige op til jul

ComputerViews: Forholdet mellem EU og telebranchen er skidt. Parterne slås blandt andet om roaming og åbning af de etablerede selskabers net. I den tvekamp er telebranchen alvorligt hæmmet af dens dårlige omdømme i offentligheden.

ComputerViews: Julestemningen sænker sig så småt over land og by - bare ikke i forholdet mellem den europæiske telebranche og EU Kommissionen.

Her ligger temperaturen på nærmest sibiriske frostgrader, og der er udsigt til snestorme langt ind i det nye år.

Humøret var allerede lavt efter holmgangen tidligere på måneden mellem EU kommisær Viviane Reding og den samlede telebranche om en nedsættelse af taksterne på mobil roaming.

– Det bliver en katastrofe, hvæsede Reding om et forslag, der imødekommer teleindustriens ønske om regulering af priserne på engrosniveauet.

Reding ønsker nemlig skarp kontrol også med detailpriserne.

Sovjet-metoder

Topdirektøren for France Telecom - et af de selskaber, som har mest at tabe ved en nedsættelse af taksterne – var ikke sen til at kvittere for kommissærens venlighed.

Direktøren mere end antydede, at Redings tilgang minder om de rene Sovjet-metoder.

– Tidligere var det kun den østlige del af Europa, der anvendte den form for regulering, sagde Didier Lombard til Financial Times.

Men alt det var tilsyneladende kun begyndelsen på balladen.

For denne uges aftale mellem Deutsche Telekom – Europas største telekoncern – og den tyske regering om, at teleselskabet kan holde konkurrenterne ude af sit nye topmoderne bredbåndsnet, vil formentlig udløse en ny strid, der kan blive mindst lige så bitter som det årelange slagsmål om roamingpriserne.

Kan blive en bombe

I sin yderste konsekvens er aftalen nemlig en bombe under principperne bag den europæiske teleliberalisering, hvor åbningen af de net, der tilhører de etablerede selskaber, har været et helt afgørende omdrejningspunkt.

I øjeblikket er Kommissionen ved at forberede sit udspil til nye liberaliseringstiltag (i form af en revision af teledirektivpakken fra 2002), og her er udviklingen i Tyskland en alvorlig udfordring.

Viviane Reding truede allerede tidligere på året tyskerne med bål og brand, hvis de ikke makkede ret og droppede deres studehandel på bredbåndsområdet.

Tilsyneladende med ringe effekt.

Uanset udfaldet af de aktuelle bataljer tegner konflikterne mellem teleindustrien og Kommissionen et billede af en meget trængt branche, der gør alt for at forsvare sit territorium i ofte uhellige alliancer med nationale lovgivere.

Det er en ekstremt defensiv strategi, der kan sikre kortsigtede gevinster, men som ikke pynter på industriens omdømme.

På roaming-området, for eksempel, kan der sagtens argumenteres for, at en regulering af mobilpriserne bør foregå på engrosniveau, fordi en detailregulering kan virke konkurrenceforvridende og nemt bliver overdrevent bureaukratisk.

Men teleselskaberne har kun sig selv at takke for, at de i den debat nu står med ryggen mod muren.

Hvad er det lige, som i årevis har forhindret dem i selv at implementere pan-europæiske reduktioner i de priser alle udmærket ved er vanvittigt høje - og som så åbenbart er i modstrid med intentionerne bag EU's indre marked?

Hvis de europæiske teleselskaber skal få et godt nytår kræver det ikke bare fortsat fokus på lønsom vækst og produktinnovation (to områder, hvor der er mange positive takter), men også en forståelse af, at et ramponeret image kan blive nok så dyrt i det lange løb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere