KL: Tidsplan for åbne standarder helt urealistisk

Folketingets intention om at indføre åbne standarder alle steder i den offentlige sektor i 2008 er fuldstændig urealistisk, mener Kommunernes Landsforening.

Fuldstændigt urealistisk. Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening om tidsfristen for at indføre åbne standarder i alle de offentlige it-systemer senest i 2008.

Udmeldningen kommer, fordi de it-kyndige politikere på Christiansborg er begyndt at diskutere det såkaldte OIO-katalog, som er en oversigt over offentlige og åbne it-standarder.

Grunden til korridor-snakken er, at hele det offentlige Danmark skal benytte sig af åbne standarder i 2008, hvilket et feriestemt Folketing besluttede sidste dag før sommerferien i 2006.

Kommunerne mener, at tidsplanen er umulig at nå og alt for dyr, fordi gevinsterne først kommer, når de åbne standarder skal bruges til noget.

- I kommunerne har det primært drejet sig om reformen i den senere tid. Arbejdet med åbne standarder har derfor stået ret stille, siger centerchef Jakob Harder fra Kommunernes Landsforening.

Han mødes ikke ligefrem med forståelse fra Folketingspolitikerne, der føler sikre på, at planen er realistisk.

- Jeg tror godt, at vi kan nå det, selv om vi jo skal finde ud af, hvilke formater, der skal bruges. Vi skal jo ikke ende med et format, som kun kan bruges af to procent af den danske befolkning, siger Venstres it-politiske ordfører, Michael Aastrup Jensen.

Skal tilpasses

Jakob Harder fra KL peger på, at de nuværende systemer skal tilpasses eller nyudvikles for at varetage opgaven med åbne standarder i det offentlige.

- Jeg er ikke sikker på, hvor længe det vil tage at udvikle. Men det ville være meget mere realistisk, at man som minimum siger 2010 som deadline. Det er dog vigtigt at huske på, at dette her er en løbende proces, hvor der hele tiden skal udvikles processer og systemer. Og vi skal da begynde allerede nu, siger han.

Derfor påpeger han, at alt under alle omstændigheder ikke vil være færdig-implementeret 1. januar 2010, 2008 eller i 2014.

Sålænge de eksisterende systemer udfører opgaverne tilfredsstillende vil det være spild af penge at begynde af omlægge dem, mener Jakob Harder.

- På områder, hvor alle er tilfredse med opgaveløsning og med it, kan der altså gå mange år, før der er nogen grund til at omlægge systemerne til åbne standarder. Og så længe der ikke er besluttet noget på Christiansborg, så holder vi også lige vejret, fortæller han.

Skal opdateres løbende

Han peger på, at kommunerne løbende skal have opdateret deres systemer, og man i den sammenhæng med fordel kunne få udviklet åbne standarder til den enkelte eller klynger af kommuner.

- Hvis man skal tilpasse eller ligefrem straks afskrive alle systemer, så koster det naturligvis penge, fortæller Jakob Harder.

Han peger på, at der også mangler noget klarhed over, hvad åbne standarder er for en størrelse.

- Det er jo ikke gjort ved, at en kommune vælger Open Office, som jeg ellers har hørt blive nævnt flere gange. Åbne standarder handler især om, at systemerne skal have nogle grænseflader, som kan løse forståelige opgaver for andre systemer, lyder det fra Jakob Harder.

Venstre bakkes op af regeringskollegaen Per Ørum Jørgensen fra De Konservative, der dog holder en anelse mere tilbage på optimismen.

- Vi er jo ikke noget u-land på området. Men vi begynder i statsadministrationen med ministerier, der skal leve op til nogle målsætninger. Og det er realistisk, fordi det handler om at lave noget, der kan gennemføres i praksis, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere