It-firmaer mistænkes for korruption i Norge

Det norske forsvar vil tjekke om deres ansatte er blevet bestukket. En række it-selskaber er muligvis indblandet.

Kort tid efter at de norske myndigheder har færdiggjort undersøgelser om overpriser og korruption i forbindelse med en række kontrakter mellem Siemens Business Services (SBS)og det norske forsvar vil forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen have gennemført en ny undersøgelse.

- Udgangspunktet for undersøgelsen er mistanke om smøring og lignende af de ansatte, siger offentlig embedsmand Nils Dalseide, til Dagens Næringsliv.

Det var også ham som ledte den sidste undersøgelse som endte med skarp kritik af blandt forsvarets anskaffelser og brug af konsulenter.

I den forbindelse skal SBS nu tilbagebetale 67 millioner kroner til forsvaret i overfakturering.

Ti firmaer skal oplyse om gaver

I forbindelse med den nye undersøgelse er ti leverandører blevet bedt om at bidrage med information i sagen.

Ifølge assisterende statsråd Morten Tiller er der en overvægt af it-firmaer blandt de 10 leverandører.

Ifølge Dagens Næringsliv er blandt andet Ventelo og IBM blandt de firmaer som er blevet bedt om at komme med oplysninger i sagen.

- Det er vigtigt at understrege, at der som udgangspunkt ikke er grund til at mistænke hverken de firmaer som har modtaget henvendelse eller de ansatte i forsvaret for noget kriminelt. Vi skal blot undersøge hvordan det forholder sig, siger Nils Dalseide til avisen.

Det norske Forsvarsdepardementet har bedt de ti firmaer om omfattende information.

Blandt andet vil departementet have indsigt i selskabernes konti og elektroniske kopier af kunde- og leverandørkonti i perioden mellem første januar 2004 til 30. september 2006.

Vil have konto-udskrifter

Desuden vil departementet have kopier i elektronisk form af alle bilag til overførsler i forbindelse med gaver, firmamiddage og andet som forsvarets ansatte i denne periode har modtaget.

Samtidig skal firmaerne redegøre for etiske retningslinier samt retningslinier for gaver og repræsentation.

Ifølge Nils Dalseide ligger tærskelen for hvad offentligt ansatte kan modtage langt under de normer som gælder for andre firmaer.

- Selv gaver og frokoster for mindre beløb kommer hurtigt i strid med reglerne for tjenestemænd siger Nils Dalseide til avisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere