Artikel top billede

Danske dagblade holder Google News i strakt arm

Google News og andre søgemaskiners udnyttelse af andre mediers publicerede indhold kan ikke ske i Danmark. Det fastslår chefjurist hos Danske Dagblades Forening.

Søgemaskinernes systematiske søgen efter nyheder, der kan publiceres som egne artikler, vil ikke finde sted i Danmark.

Dels skræmmer sporene fra den belgiske domstol, der netop har dømtGoogle News for at krænke belgiske avis-udgiveres ophavsret. Dels våger Dansk Dagblades Forening over søgermaskiners ulovlige indtrængen på danske domæner.

- Allerede i november 2006 var Google News ved at åbne en dansk afdeling i Danmark, Norge og Sverige. Og dengang forklarede vi dem, at de var velkomne, men at selskabet skulle sørge for at aftale udgivelsen af nyhederne med de danske dagblade, forklarer chefjurist Holger Rosendal fra Danske Dagblades Forening.

Han anser det ikke som sandsynligt, at andre søgemaskiner vil søge at omgå den danske lovgivning på den måde.

Men dermed ikke sagt, at søgemaskinerne ikke har nyheder fra dagbladene.

Blandt andet linker Microsofts msn.dk til Politiken-nyheder og TV2 linker til Computerworld-nyheder. Men begge forbindelser er etableret efter forudgående aftaler.

Eget indhold – egen kontrol

Holger Rosendal forklarer dog, at der er tyndet ud i sagerne med dybe links.

- Jeg tror, at alle efterhånden kan se, at nyhedstjenester ikke kan blive bygget op omkring andres indhold. De nyheder, som man selv producerer, skal man jo selv have en form for kontrol over, fortæller han.

Det er dog sjældent, at enestående brug af andres artikler bliver kørt igennem pressemaskinen.

Derimod er det den systematiske udnyttelse af andres nyheder, som ifølge Holger Rosendal er betænkeligt.

- Brugen af andres indhold skal altid foregå efter forudgående aftale. Men man må jo gerne skrive resuméer af andre nyheder. Det er dog ikke sandsynligt, at Google News er interesseret i manuelle resuméer, da dets forretningsmodel lægger op til en automatiseret brug af nyheder fra andre medier, forklarer Holger Rosendal.

I denne sammenhæng har der været forsøgt med automatiserede resuméer skrevet af computerprogrammer.

- Resultatet af den slags har altid været miserabelt, griner Holger Rosendal.

Newsbooster-sagen har sat sine spor

Der har tidligere været forsøgt med systematisk brug af andre mediers nyheder i Danmark, hvor Danske Dagblades Forening måtte ty til rettens ord for at lukke links til nyhedsstrømmen.

Newsbooster-sagen fra 2002 er måske det mest omtalte eksempel på den form for indholdsudnyttelse, da Newsbooster-tjenesten linkede fra sin egen hjemmeside til dagbladenes nyhedsdatabaser.

Sagen resulterede i, at fogedretten i København afgjorde, at Newsboosters brug af internetavisernes databaser i et kommercielt øjemed ikke var omfattet af citatretten, og tjenesten dermed brød med ophavsretten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere