Er du parat til crowdsourcing?

Klumme: En ny bølge har ramt forretningsprocesserne. Det hedder crowdsourcing, og det handler om at lade masserne hjælpe. Fon har gjort det, Eli Lilly har gjort det. Det virker.

Hvad har den amerikanske rumfartsorganisation NASA, Second Life, Boeing, medicinalgiganten Eli Lilly, Skype, Fon, Wikipedia – og en hær af nye iværksættervirksomheder til fælles?

De har alle taget et nyt ledelsesparadigme til sig, som bliver den næste store bølge: Crowdsourcing.

Et paradigme, som allerede er i gang med at revolutionere en lang række forretningsprocesser som for eksempel innovation, rekruttering, produktion, salg, kommunikation, service med mere.

Betydelige forandringer
Er det virkelig en revolution?

Ja, for det, som kendetegner en revolution, er, at den forårsager betydelige forandringer på relativ kort tid.

Den berører mange mennesker.

Den ændrer på magtstrukturer.

Den får kulturel og social betydning og som regel også økonomisk betydning.

Og netop derfor er det helt åbenlyst at crowdsourcing er en revolution.

Tag for eksempel Wikipedia, som på få år blev verdens største og førende encyklopædi ved helt at lade hvem som helst få lov til at skrive og redigere artikler omhandlende alt fra atomfysik til skovsnegle.

Tæsk af Fon
TDC var indtil 2007 en af Danmarks største udbydere af trådløse WiFi-netværk.

Men på 14 dage blev selskabets posi­tion slået tilbage til stenalderen, fordi det spanske WiFi-firma Fon valgte crowdsourcing som strategi.

Fon sendte en vognfuld WiFi-hardware til landet og overlod installa­tionen af tusindvis af adgangspunkter til brugerne.

Selskabet lod oven i købet brugerne bestemme forretningsmodellen.

Tilbage i 2001 indså en visionær topledelse i medicinalvirksomheden Eli Lilly, at virksomheden var nødt til at få mere fart på sin innovationsproces.

Virksomheden erkendte, at “vi bliver alligevel aldrig i stand til at hyre alle verdens klogeste hoveder”.

Trække virtuelt på kompetencer
Derfor etablerede Eli Lilly et selskab, der virtuelt skulle trække på kompetencer spredt for alle vinde over hele verden – med fokus på at løse biologiske og kemiske udfordringer.

Projektet har været en fænomenal succes.

Og siden 2001 har titusindvis af forskere, amatører, iværksættere og studerende fra hele kloden hjulpet Eli Lilly med innovation.

Tænk lige over det et øjeblik.

Der findes nok ikke en eneste virksomhedsleder, der ikke mener, at innovation er en af virksomhedens mest kritiske processer.

Og hvis man kan crowdsource noget så forretningskritisk som en innovationsproces, så kan man vel også crowdsource alle andre tænkelige forretningsprocesser såsom for eksempel produktion, service, rekruttering, salg, markedsføring.

Noget er ved at ske
Der er noget under opsejling.

Crowdsourcing som fænomen har eksisteret siden 1991, hvor finnen Linus Torvalds lagde kildekoden til Linux på nettet og bad interesserede programmører verden over om at deltage i udviklingen.

Men efter to skribenter i Wired Magazine navngav begrebet har det bidt sig fast.

I år 2005 var der 0 hits på Google – ved januar 2007 var der over 1,8 millioner. I går var der 2,6 mil­lioner.

Jesper Bove-Nielsen er konsulent, foredragsholder og iværksætter.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.