Artikel top billede

Mobilselskabet 3 raser over nyt EU-forslag

Mobilselskabet 3 raser over EU, som vil tillade 3G-telefoni på de gamle GSM-frekvenser, efter 3 har brugt milliarder af kroner.

Teleselskabet 3 ser ikke just positivt på et forslag fra EU-Kommissionen, som betyder, at de gamle GSM-frekvenser nu også skal kunne bruges til 3G.

I 2001 gav teleselskaberne 3, TDC, Teliasonera og Orange hver omkring en milliard kroner for en licens til at udbyde 3G i Danmark.

Siden har især 3 brugt rigtig mange penge på at opbygge sin 3G-forretning, og derfor falder EU-forslaget heller ikke i god jord hos administrerende direktør Morten Christiansen.

"Set fra vores side vil Kommissionens forslag forvride konkurrencen til fordel for de gamle og etablerede operatører, fordi de operatører - som for eksempel 3 - der har investeret i at bygge et 3G-netværk har afholdt meget tungere investeringer for at kunne tilbyde 3G-services.”

En kompliceret affære

Ifølge Knud Erik Skouby, leder af telecenteret CICT under Danmarks Tekniske Universitet, er de forskellige frekvenser i princippet lige gode til 3G, så der er mest tale om et administrativt tiltag.

"I gamle dage fik man tildelt GSM-frekvenserne i en skønhedskonkurrence, mens industrien kom til at betale for 3G-licenserne, så derfor er det en lidt kompliceret affære pludselig at begynde at give dem nogle nye 3G-frekvenser, forklarer Knud Erik Skouby.

Han vurderer, at det er begrænset, hvor mange der vil kaste sig ud i at udnytte de nye muligheder, eftersom 3G endnu ikke er den store guldgrube herhjemme. Til gengæld er det en torn i øjet på 3, der har ofret store summer på at blive kendt som Danmarks 3G-udbyder.

"Hvis man beslutter, at man både må lave GSM og 3G på de licenser, så vil det sikkert genere 3, fordi de traditionelle selskaber kommer til at stå bedre," siger Knud Erik Skouby.

Møder generelt støtte

Mens Kommissionens forslag bevæger sig rundt i EU-maskineriet, gennemfører IT- og Telestyrelsen i øjeblikket også en høringsrunde, hvor de forskellige teleselskaber giver udtryk for deres holdning til en opblødning at frekvens-reglerne.

"Vi støtter den bevægelse og ser muligheder i det, og så må vi se, om der konkret kan komme noget ud af det," siger Anders Monrad Rendtorff, kommunikationsdirektør i Telia.

Hos Sonofon er svaret nogenlunde det samme, og kun 3 udtrykker direkte utilfredshed med forslaget.

”Det er klart, at selskaber, der allerede har et 900 MHz netværk (til GSM, red.), vil være vinderne af Kommissionens udspil. Det er jo relativ nemt og langt billigere at udnytte de eksisterende antenner på det gamle netværk og dermed forenkle udbygningen af et 3G-netværk," lyder det fra Morten Christiansen, administrerende direktør i 3.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere