IBM og PWC indgår forlig med USA

IBM og PriceWaterhouseCoopers (PWC) har begge indgået forlig med den amerikanske stat efter anklager om kammerateri og svindel med kontrakter.

Computerworld News Service: IBM og PriceWaterhouseCoopers har uafhængigt af hinanden indgået forlig med den amerikanske regering. Virksomhederne skal sammenlagt betale staten 29,4 millioner kroner.

Forliget er indgået i forbindelse med anklager mod virksomhederne for, at disse både har forlangt og anvendt upassende betalingsformer for teknologi-kontrakter med offentlige organer, meddelte det amerikanske justitsministerium torsdag.

IBM har indvilliget i at betale lige under 16,6 millioner kroner, og PWC skal betale 12,8 millioner.

Upassende opførsel

Anklagerne om upassende opførsel i forbindelse med kontrakterne er kommet efter en række afslørende retssager rettet mod talrige teknologi-virksomheder og system-integratorer.

Retsagerne blev anlagt af to medarbejdere hos Accenture og PWC og drejede sig om returkommissioner for mange millioner dollars i forbindelse med kontrakter med forskellige offentlige institutioner.

Virksomheder, hvis navn dukkede op i retsagerne, inkluderer Accenture, Hewlett-Packard og Sun Microsystems.

"IBM og PWC forlangte eller tilbød bevidst returkommissioner skjult i puljer, de kalder 'alliance goder, ' som er blevet delt af system-integratorerne og teknologi-producenterne," meddeler det amerikanske justitsministerium.

Vi er uskyldige

Både PWC og IBM nægter sig skyldige.

"IBM har ikke anvendt returkommissioner, afgivet falske løfter eller udøvet nogen anden form for ulovlig adfærd, der er blevet fremlagt i denne sag," siger talsmand for IBM Fred McNeese.

"Vi vil ikke diskutere årsagerne til forliget," tilføjer han.

PWC skriver i en pressemeddelelse, at "PWC mener, at der ikke er det mindste hold i anklagerne om de såkaldte 'returkommissioner. '"

"PWC vælger alligevel at indgå i forliget uden at indrømme nogen form for upassende adfærd for at undgå omkostningerne, distraktionen og usikkerheden af en retssag."

Nært forhold til kontrollanterne

I løbet af retssagerne fremkom påstande om, at flere prominente teknologi-virksomheder modtager returkommissioner forklædt som alliancegoder.

Accenture og HP nægtede i april alle former for upassende adfærd.

Sun meddelte samtidig, at virksomheden samarbejder med myndighedernes om efterforskningen.

Sun er "stolt af de resultater, vi har opnået for de amerikanske skatteydere," udtalte virksomheden i sidste måned.

Dokumenter fra retssagen antyder et nært forhold mellem system-integratorerne, der er ansat af det offentlige for at holde øje med teknologi-virksomhederne, og teknologi-virksomhederne.

Flere virksomheder i søgelyset

Retssagen anklager virksomhederne for at have udvekslet millioner af dollars i ulovlige rabatter og andre betalinger siden sidst i 1990'erne.

"Returkommissionerne eller ulovlige indledende fremstillinger underminerer regeringens tilvejebringelsesproces," siger Peter Keisler, der assisterer justitsministeren.

Justitsministeriet efterforsker fortsat andre virksomheders kontraktforhold, skriver ministeriet.

Retssagerne blev lagt an af Norman Rille, som var ansat som seniorchef i Accentures informations-leverings-arkitektur-gruppe, og Neal Roberts, som efterforskede forholdet mellem system-integratorer og it-virksomheder, mens han var partner hos PWC.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere