Artikel top billede

Vil finansuroen ramme it-branchen?

Vil uroen på aktiemarkederne føre til, at erhvervslivet neddrosler deres it-investeringer? To analytikere giver deres bud.

Det bliver uddannelseskontoen, de ikke-kritiske it-projekter og udskiftningen af hardware, der kommer til at holde for, hvis virksomhederne neddrosler deres it-investeringer som følge af finansuroen.

Og det er vel at mærke hvis.

For ifølge direktør Per Andersen for analysevirksomheden IDC Nordic bør uro på finansmarkedet i sig selv ikke få virksomhederne til at ryste på hånden.

”Normalt påvirker bevægelser i aktiekurserne ikke investeringerne i it,” fastslår Per Andersen.

Han vil først nedjustere IDCs forventninger til it-markedet, hvis økonomerne begynder at nedjustere de overordnede vækstrater i samfundsøkonomien.

Afledte effekter

”Der kan godt komme afledte effekter af finansuroen. Virksomhederne kan blive mere forsigtige og vil måske vende de ikke-så-kritiske investeringer en ekstra gang,” siger Per Andersen.

Han peger også på, at it-services og investeringer i software holder stand i længst tid, fordi det ofte er omfattet af længerevarende kontrakter.

Per Andersen pointerer også, at væksten på it-markedet allerede har været dalende det seneste år.

”Og den udvikling fortsætter i år,” siger han.

Men hvad siger økonomerne så?

Ifølge chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank er økonomien generelt inde i en nogenlunde god gænge.

”Det globale industriopsving ser rimeligt stærkt ud, så vi tror ikke, at denne finansuro er nok til underminere den økonomiske vækst. Men der et stadig for tidligt at sætte to streger under facit” siger Steen Bocian.

Danske Banks chefanalytiker peger på, at den reale økonomi kan blive ramt, hvis vi får en langstrakt og dyb finansiel krise.

Ingen større nedgang

”Det kan godt være, at der bliver sorteret nogle it-investeringer fra som følge af uroen, men det bør ikke føre til en større nedgang i it-markedet,” siger han.

Computerworlds og IDCs it-investeringsindeks fra første kvartal i år viste, at danske virksomheder dengang var begyndt at neddrosle forventningerne til de kommende års it-investeringer.

Det var især den udbredte mangel på it-arbejdskraft, der stod bag dykket i investeringslysten.

Næsten et rekordfald

Faktisk var faldet i investeringslysten ved årets begyndelse så markant, at det ikke er set større siden terrorangrebet på USA den 11. september 2001.

Men ifølge chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank er der dog foreløbig ingen grund til at se lige så mørkt på tilværelsen som dengang.

”Det er slet ikke så dyb en krise som efter terrorangrebet, g foreløbig vedrører den første og fremmest finanssektoren,” siger Steen Bocian.

Han peger på at krisen i 2001 kom i forlængelse af den såkaldte dot.com krise i 2000.

Ifølge IDCs tal investerede de største virksomheder med mere end 500 ansatte sidste år i gennemsnit 71 millioner kroner i it-udstyr.

For de mellemstore virksomheder var tallet 6 millioner kroner, men de mindste virksomheder med under 100 ansatte pungede ud med bare 125.000 koner i gennemsnit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere