Dansk lov-hul giver plads til terror-kommunikation

Hvis terrorister vil sikre sig mod den kommende logning, skal de bare sørge for at have samme teleselskab.

Terrorister, der er kunder hos samme internetudbyder eller teleselskab, behøver ikke at frygte at blive afsløret i at udveksle bombeopskrifter eller detaljer om eventuelle mål, når danske internetudbydere og teleselskaber fra på lørdag trykker record på den store logningsbåndoptager.

Firmaerne logger nemlig kun den trafik som foregår mellem selskaberne.

Dermed bliver teletrafik eller anden internettrafik mellem terrorister, der deler teleselskab eller internetudbyder, ikke logget fra på lørdag.

Det fortæller Mogens Ritsholm, der er telechef hos TDC, og som tidligere har været med i en arbejdsgruppe som diskuterede bekendtgørelsen.

Ingen logning på eget net
"Vi logger på kanten til andre net. Det har den betydning, at der ikke bliver logget noget om data, som går indenfor et net," siger Mogens Ritsholm.

Rent teknisk er det altså kun data- og teletrafik, som går til andre selskaber, som logges, når det forlader det enkelte selskabs netværk.

Samtidig er der tale om en såkaldt statistisk logning. Det betyder, at det kun er en ud af 500 datapakker, som bliver logget.

"Det betyder altså, at det ikke bliver logget, hvis der sidder to og kommunikerer indbyrdes på TDC's net," siger Mogens Ritsholm.

Imidlertid skal terroristerne dog holde sig fra at bruge selskabernes egne e-mail tjenester, hvis de vil undgå logning.

Internetselskaberne er nemlig ifølge Mogens Ritsholm også forpligtet til at logge e-mails sendt via udbydernes e-mails tjenester.

Bekendtgørelse gælder alle udbydere
Det er ikke kun hos TDC, at terrorister kan undgå afsløring ved at have samme tele- eller internetudbyder.

Ifølge Justitsministeriets Logningsbekendtgørelse gælder reglerne om kun at logge trafikken mellem de enkelte net alle udbydere. Det står i bekendtgørelsens paragraf 5 stykke 5:

"Registrering af de i stk. 1 nævnte oplysninger skal ske ved overgangen mellem udbyderens eget net og et andet eller andre net. Tilsvarende gælder for registrering efter stk. 4."

Når det på den måde er muligt for terrorister at omgå terrorlogningen, skyldes det ifølge Mogens Ritsholm, at Justitsministeriet var tilfreds med logning af trafikken mellem netværkene, da sagen i sin tid blev diskuteret.

Hen over kanten
"Justitsministeriet fandt, at det, som man måtte være interesseret i, fortrinsvis var noget, som gik hen over kanten til andre net, siger Mogens Ritsholm.

Hvis tele- og internetudbyderne i stedet var blevet påbudt at logge lokal datatrafik ville omkostningerne være i en helt anden størrelsesorden, fortæller Mogens Ritsholm.

Med den logning, som begynder på lørdag, slipper branchen med en samlet investering på mellem hundrede og to hundrede millioner kroner.

Der har tidligere været tal fremme om mulige milliardomkostninger ved en mere omfattende logning.

Let at omgå logning
"Vejet op mod nytteværdien indvilgede Justitsministeriet i, at det tilstrækkeligt at logge på kanten af andre net," siger Mogens Ritsholm.

Ifølge Mogens Ritsholm er der således tale om et kompromis, hvor politiet har fået det, som det fandt mest interessant.

Men han mener ikke, at løsningen lever op til den oprindelige ambition om, at logningen skulle give et fuldstændigt billede at, hvad alle har foretaget sig.

"Alle er jo godt klar over, at man kan undgå at efterlade sig brugbare spor med alle mulige forskellige metoder," siger Mogens Ritsholm.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Justitsministeriet, fordi ministeriets topfolk er i New York for at studere terror- og kriminalitetsforebyggelse.

Computerworld ville gerne have spurgt, hvorfor Justitsministeriet ikke mener, at terrorister med samme tele- eller internetudbyder er interessante for myndighederne.

Computerworld ville også gerne have spurgt, hvad Justitsministeriet mener, at valget af logningspunkt betyder for troværdigheden af Logningsbekendtgørelsens værdi som værktøj til at bekæmpe terror.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.