Hvor skal vi sætte grænsen for net-censuren?

ComputerViews: Når talen falder på digital censur flyver tankerne ofte til lande som Kina eller Burma. Men også herhjemme er der overvågning og internet-censur. Hvad skal vi gøre ved det?

ComputerViews: Friheden til at formidle information er et kendetegn, som på godt og på ondt beskriver internettet i en nøddeskal.

Den digitale diktator vil med alle midler forhindre kritiske synspunkter eller divergerende meninger i at blive spredt for alle vinde, hvilket har givet sig udslag i at masser af lande i mere eller mindre synlig form sorterer i den digitale information.

Praktiske eksempler på det, er den kinesiske firewall (der vel i virkeligheden nærmere er en massiv overvågning af søgeord) eller egyptiske bloggere, der får flere års fængsel for deres indlæg.

Censur forbindes således ofte med lande, der ligger langt væk og er ’mindre civiliserede’ end os selv. Men vi er faktisk ganske godt med.

Vi kan godt selv

Fra vores egne breddegrader kan nævnes den omstridte sag om det russiske musik-site, Allofmp3.

Den danske internetudbyder Tele2 blokerede i slutningen af oktober 2006 det russiske site på opfordring fra fogedretten.

Et andet eksempel er logningsbekendtgørelsen. Vil logningsbekendtgørelsen bidrage til flere opklarede forbrydelser, og vil den foregribe nogle af de begivenheder, vi så gerne vil undgå?

Er der tale om systematisk overvågning af borgere i et helt samfund, eller er det helt misforstået, som justitsminister Lene Espersen giver udtryk for?

Eller hvad med EU-spidsernes forslag, der vil sætte begrænsninger for din og min færden på nettet.

Skal det være forbudt at søge på ord som "terror" eller "dræbe" som Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, har foreslået?

Der er naturligvis helt åbenlyse argumenter for forslaget, og der skal være grænser for ytringsfriheden på nettet, men er det ikke et skråplan, og hvad bliver det næste?

Skal vi på denne måde bøje os for terrorister på nettet, en politik som man på det hårdeste - med deraf følgende mistede menneskeliv - har håndhævet i den fysiske verden?

Der er mange spørgsmål, og svarene er ofte teoretiske eller akademiske.

Hvordan mener, du vi finder den digitale balance i Danmark?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere