Valgflæsk på mobilen kan hente unge stemmer

Folketingsvalg 2007: Politikere kan gøre det lettere for unge at deltage i den politiske debat, hvis de bruger mobiltelefoner og andre af de unges medier.

Den digitale valgkamp er i fuld gang. Politikerne blogger, uploader video og opretter profiler ved sociale tjenester på nettet.

Men politikerne skal blive bedre til at bruge de mobile medier, hvis de vil have fat i de unge i valgkampen.

Mens mange af de unge har en computer, så er det nemlig alle unge der har en mobiltelefon.

Derfor vil unge have bedre muligheder for at deltage i den politiske debat, hvis politikerne gør brug af mobiltelefoner og andre af de unges medier

De vurderer Martin Brynskov, der er postdoc ved Informationsvidenskab på Aarhus Universitet og forsker i børn og unges brug af digitale medier.

Afsporet kommunikation

"Hvis der er uoverensstemmelse mellem de unges mediemiljø og den etablerede politiske verdens, så foregår kommunikationen ikke optimalt," siger Martin Brynskov.

Så længe der er en afkobling mellem de to miljøer, foregår kommunikationen ikke optimalt, mener han.

"Alle har en mobiltelefon. Så det bliver sådan set centeret i deres liv. Mange har også en computer, men alle har en mobiltelefon," siger Martin Brynskov.

Problemet er ifølge Martin Brynskov manglende standarder og at teknologien i Danmark ikke er langt nok fremme til at politikerne kan fange de unge på den mobile platform.

Der mangler eksempelvis mulighed for at kunne sende videoklip og lyd videre til hinanden.

Samtidig er integrationen mellem mobiltelefonen og nettet kun lige ved at være robust nok til, at mediebureauer begynder at gøre brug af mobilteknologien.

Et andet parameter er den høje pris, som de unge er utroligt beviste om.

"Herhjemme er teknologien slet ikke flyvende på det punkt i forhold til asien," siger Martin Brynskov.

Der er dog med den seneste version af Adope Flash Lite, der understøtter video, udsigt til forbedrede muligheder for at benytte mobiltelefonerne til mere end blot sms og tale, forklarer Martin Brynskov.

"Der vil nok ikke gå ret lang tid, før vi ser den samme form for virale markedsføring med links til Youtube-videoer, som der bliver sendt rundt på mobiltelefoner," siger Martin Brynskov.

Brug af mobile enheder kan inddrage unge

Ifølge Martin Brynskov er det ikke den teknologiske platform som afgør om 18-årige deltager i det politiske. Men hvis de unges medieplatform bliver opgraderet, har de lettere ved at deltage i det der foregår, for eksempel politiske diskussioner, fortæller han.

"Hvis man kan tale til dem med deres medier, det vil i høj grad også sige mobile medier, så vil politikerne have lettere ved at inddrage de unge i den politiske diskussion," siger Martin Brynskov.

Men selvom mobiltelefonerne giver færre muligheder herhjemme, kunne politikerne godt udnytte de aktuelle muligheder bedre, fortæller Martin Brynskov.

"De unge udnytter det jo selv optimalt. I forbindelse med urolighederne på Nørrebro har man jo set sms-kæder som en fuldstændig central del af organiseringen af aktiviteterne," siger Martin Brynskov.

Han er sikker på, at mediebureauerne er klar over, at mobiltelefoner kan bruges til at nå de unge.

"Men jeg ikke sikker på at afsendere har et helt klart billede af, hvordan de skal bruge det," siger Martin Brynskov.

Unge deltager ikke mindre

Klaus Levinsen er lektor ved Statskundskab på SDU, hvor han forsker i unges politiske værdier og adfærd. Og han er ikke bekymret over de unges deltagelse i det politiske liv.

"Jeg kan ikke se tegn på at de unge deltager mindre. Og der er heller ikke tegn på at de unges valgdeltagelse er voldsomt faldende," siger Klaus Levinsen.

Han mener, at både politikere og spindoktorer er klar over, at det er muligt at nå de unge med de samme metoder som de unge selv benytter.

Men udfordringen for politikerne ligger i at få etableret den første kontakt til de unge, så en sms-kæde ikke vil give bagslag, fordi den ellers risikerer at blive opfattet som spam.

Nye teknologier kan udvide demokratiet

Klaus Levinsen mener, at de nye kommunikations-muligheder overordnet giver mulighed for at udvide demokratiet, fordi der er flere steder at diskutere og tale sammen.

"De nye teknologier har potentialet til at udvide demokratiet og til at udvide den demokratiske diskussion," siger Klaus Levinsen.

Han mener dog, at man skal passe på med at overvurdere betydningen af potentialet. Det er nemlig stadig først og fremmest tv og aviser, der er udgør de tunge medier i denne sammenhæng.

Undersøgelser af, hvilke medier borgerne bruger når de søger information om politik viser, at internettet spiller en mindre rolle, mens mobiltelefonen som medie er helt uden for kategori, fortæller Klaus Levinsen.

Internet var mindst vigtigt, mens mobiltelefonen som medie var helt uden for kategori, fortæller Klaus Levinsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere