MySpace med i Googles OpenSocial-projekt

MySpace springer med på Googles nye OpenSocial-projekt, der sigter mod at fjerne alle barrierer mellem sociale netværk. Belslutningen er et kæmpeskridt.

Computerworld News Service: For programudviklerne er MySpaces deltagelse i OpenSocial et gigantisk skridt fremad, der åbner for brugen af deres programmer på det sociale netværk.

I tirsdags bekræftede Google eksistensen af OpenSocial, der til dato er Googles stærkeste udspil inden for sociale netværk.

Udspillet skal også ses som et modtræk til Facebooks stigende popularitet.

Vokser hurtigere end MySpace

Selvom Facebook kun er det næststørste sociale netværk på internettet, så vokser det hurtigere end MySpace.

Facebooks åbne platform, der blev åbnet i maj måned, giver udefrakommende programmører mulighed for at lave applikationer, som virker på platformen.

Facebook har cirka 7.000 applikationer, som medlemmerne kan benytte. Firmaet har ikke fortalt, om det vil tilslutte sig OpenSocial, selvom Google siger, at døren er åben.

"Facebook er endnu ikke blevet briefet om OpenSocial. Når vi har haft mulighed for at forstå teknologien, vil vi overveje en eventuel deltagelse," siger Facebooks talskvinde, Brandee Barker.

OpenSocial kan i teorien udvande Facebooks særstilling ved at tilbyde en række API'er (application programming interface), der gør det muligt for programmørerne at skrive programmer, som kan afvikles på mange forskellige sites.

Ud over MySpace deltager Oracle, Salesforce.com, Hi5, iLike, Linkedln, Slide, Ning, Friendster, Six Apart og Plaxo i OpenSocial-projektet.

Stigende betydning

Den megen fokus på Facebook, MySpace og Googles OpenSocial indikerer, at sociale netværk har en stigende betydning, både privat og i arbejdsmæssige sammenhænge.

Fra at være et samlingssted for teenagere, er der i dag en bredere demografisk sammensætning, og aktiviteterne omfatter professionelle netværk, forretning og handel.

Google har i årevis haft sit eget sociale netværk, Orkut.

Forsinket reaktion

Selskabets reaktion på udviklingen er noget forsinket, men firmaet har anerkendt, at det skulle gøre noget på dette område for at forbedre sin position.

Facebook har samlet en lang række online-aktiviteter, som før var spredt over hele nettet under samme virtuelle tag, hvilket gør sitet attraktivt for annoncører.

De mange personlige informationer, som folk afgiver, gør det let for annoncørerne at finde målgruppen.

Der er naturligvis også sat spørgsmålstegn ved annonceringer på sociale netværk, da indholdet på siderne ikke er reguleret og nogle gange er stødende, da indholdet er skabt af de mange millioner brugere.

Intens overvågning

De sociale netværk er under intens overvågning fra myndighedernes side, da mange pædofile og seksuelt perverterede anvender stederne som jagtmarker.

Et tidligt tegn på Googles fokusering på de sociale netværk kom, da Facebook for nylig søgte en partner, der ville investere i firmaet og få en del af reklameomsætningen.

Microsoft fik aftalen i hus ved at købe 1,6 procent af firmaet for 1,25 milliarder kroner - svarende til en samlet værdi af selskabet på over 78 milliarder kroner. En pris, der har vakt undren, da Facebooks overskud i år er vurderet til at blive på 770 millioner kroner.

Facebook forventer at udvide antallet af ansatte fra de nuværende 300 til 700 om et år. Sitet får hver dag cirka 250.000 nye brugere. I juni måned havde Myspace, der ejes af News Corp., 114,1 millioner unikke brugere. Facebook havde 52,2 millioner brugere.

OpenSocial vil blive lanceret officielt torsdag aften. Samtidig vil selskabet offentliggøre "de første oplysninger om de tekniske detaljer" for den kommende MySpace-udviklingsplatform, siger Google og MySpace.

MySpace og Google, der allerede samarbejder om at afvikle reklamer fra Google på Myspace, har i det seneste år drøftet mulige samarbejdsformer inden for applikationer til sociale netværk, skriver MySpace i en udtalelse.

MySpaces egen udviklingsplatform vil blive præsenteret i løbet af et par måneder.

Med fremkomsten af OpenSocial API vil udviklerne kunne gå i gang med det samme.

"Applikationerne vil kunne testes i MySpace-miljøet, og derefter vil MySpace Platform udkomme i løbet af et par måneder," skriver MySpace.

MySpaces platform vil gøre det muligt, at lave widgets, der er "dybt integreret med funktionerne i MySpace".

Google vil levere mere information om OpenSocial på dette website. Der vil også være en developer sandbox.

Oversat af Bo Madsen.

Rettet: Af artiklens første version fremgik det, at Microsoft har betalt 77 milliarder kroner for 1,6 procent af Facebook. Dette er ikke korrekt. Microsoft har givet 1,25 milliarder kroner for aktieposten - hvilket svarer til en værdisættelse af hele selskabet til over 78 milliarder kroner. Samtidig er en underoverskrift rettet fra "Vokser hurtigere end Facebook" til "Vokser hurtigere end MySpace."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere