Artikel top billede

Sophie Hæstorp Andersen (S) kritiserer regeringens håndtering af sundheds-it området helt tilbage fra før ministermeldingen sidste år.

S angriber Lars Løkkes håndtering af sundheds-it

Syge Systemer: Lars Løkke (V) kritiseres skarpt af Socialdemokraterne, som mener, han har svigtet udviklingen af sundheds-it.

"Det gik jo fuldstændig i stå, efter Lars Løkke havde sagt, at vi skulle have central styring."

Den hårde kritik af indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer fra modstanderen i den verserende valgkamp, Socialdemokraternes Sophie Hæstorp Andersen.

Hun kritiserer regeringens håndtering af sundheds-it området helt tilbage fra før ministermeldingen sidste år.

"Aftalen var, at amterne dengang skulle udvikle og betale løsninger, men det blev også aftalt, at Sundhedsstyrelsen skulle levere en opfølgning på nationale retningslinjer. Og det gjorde de jo ikke," forklarer Sophie Hæstorp.

Hun tilføjer, at hun ikke mener, at Sundhedsstyrelsen opfyldte sin del af aftalen.

Lige nu arbejder Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark, som er den fælles sundheds-it organisation, på at lave en overordnet strategi for sundheds-it. Den bliver klar i løbet af de kommende måneder.

I mellemtiden er der stadig masser af problemer med systemer i det daglige arbejde i sundhedssektoren.

I de seneste dage har Computerworld beskrevet tidskrævende login procedurer på Gentofte Sygehus, store forsinkelser på lancering af elektroniske dødsattester og udsættelse af befolkningens adgang til e-journaler.

Nødvendig løsning

Det er den type problemer, som irriterer en anden, meget kritisk socialdemokrat, regionsrådsformand i Nordjylland, Orla Hav.

Han stiller også op til tirsdagens folketingsvalg. Han har fulgt udviklingen, som formand for regionernes sundhedsudvalg.

"Sundheds IT er en del af løsningen på de udfordringer vi står overfor med et sundhedsvæsen, der skal fungere med stigende behov for ydelser og knaphed på hænder," konstaterer han. Orla Hav er langt fra imponeret over indsatsen fra ministerens side.

"Regionerne og Danske Regioner har presset på for at få standarder, der kan understøtte udvikling i de enkelte regioner; men har jo måttet afvente ministeren," siger Orla Hav.

Han mener, at udviklingen er gået i stå efter ministeren i marts 2006 meldte ud at der skal etableres en fælles platform.

Regioerne har ansvaret

Den ansvarlige minister Lars Løkke Rasmussen har ikke meldt tilbage på gentagne henvendelser fra Computerworld.

Hans partifælle Preben Rudiengaard, som er sundhedsordfører og næstformand i Folketingets sundhedsudvalg, vil dog gerne kommentere kritikken.

"Det er gået lidt tungt med at rette op på det," erkender Preben Rudiengaard, som dog fuldstændig afviser, at indenrigs- og sundhedsministeren skal kritiseres.

Faktisk sender han kritikken direkte tilbage til Socialdemokraterne, som får denne besked:

"Lad nu være med at råbe op og give Lars Løkke skylden. Socialdemokraterne har selv haft amtsborgmestre, der har været med til at lave det her," siger Preben Rudiengaard med adresse til blandt andre Orla Hav.

Venstre-ordføreren er selv læge, og han fortæller, at han også har hørt fra kollegaerne i sundhedsvæsnet, at der spildes meget tid på at komme på systemerne.

Preben Rudiengaard mener, at det er et problem regionerne må løse. For mens Lars Løkke Rasmussen har taget mere ansvar for udviklingen, så har regionerne ikke gjort det samme.

"Man kan godt i en stille stund tro, at regionerne har sagt: Nu har Lars Løkke overtaget det her. Men regionerne har stadig et væsentligt ansvar for, at det her virker i den almindelige læges dagligdag."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere