Artikel top billede

Foto: Freeway.

Arto vil også fremover omgå censur og spærringer

En bagdør fra Arto.dk skal gøre det muligt for skoleelever at omgå skolernes blokering af det populære site. Direktør Morten Borg giver svar på tiltale.

Læs om skolernes kritik af Arto.dk: Skoler raser over Arto-bagdør til skole-netværk.

Skolerne raser over, at teenage-mødestedet Arto.dk har åbnet en bagdør, som gør det muligt at omgå skolernes blokering af Arto.dk.

Computerworld har forsøgt at få et interview i stand med Morten Borg, direktør i Arto.dk. Han ønsker imidlertid alene at svare skriftligt per e-mail på Computerworlds spørgsmål.

Morten Borg, direktør hos Arto.dk. I har lanceret en bagdør i form af ingencensur.dk, som gør det muligt for børn at omgå skolernes blokering af Arto.dk. Hvorfor har I valgt at gøre det?

"Den grundlæggende baggrund for spærringen er, at det er problematisk, at der rundt omkring findes mange spærringer, som går flere år tilbage, hvor der var et mere unuanceret syn på brug af netmedier rettet med børn og unge.

Nu, hvor de fleste voksne er ved at have tilegnet sig tilsvarende erfaringer med netmedier, mener vi, det er på tide at gøre op med den holdning, at den rigtige løsning på angst for nye ting er censur."

Hvad er formålet med at skabe debat om spærring af Arto.dk på skoler?

"Ønsket fra vores side er naturligvis at få åbnet op igen på flere skoler. Men også at man forsøger at se muligheder i de nye medier frem for kun at fokusere på potentielle problemer. Der er eksempelvis også mange, der mener, at de unge tilegner sig sociale og kommunikative færdigheder ved bruge af de nye medier."

Hvorfor har Arto lavet en bagdør som helt bevidst omgår skolernes blokering af sitet?

"Vi finder det meget problematisk, at mange skoler spærrer specifikt for Arto og ikke en række andre sites.

Vi mener, det er dybt problematisk, at man går ind og bortcensurerer enkelte sites, frem for at lave generelle regler for brugen af internettet, som indbefatter alle sites."

Hvad vil I sige, hvis skoler, som i forvejen har blokeret for Arto.dk, nu udvider blokeringen til også at omfatte jeres bagdør? Vil I så oprette en ny bagdør?

"Vi vil fremover aktivt forhindre, hvad vi anser som konkurrenceforvridende spærringer.

Det indbefatter at oprette alternative indgange, som vi finder det nødvendigt. Men som vi skriver på vores hjemmeside tilbyder vi lave en spærring i vores ende, såfremt en institution sagligt begrunder, hvorfor den ønsker Arto spærret.

Det kan eksempelvis være, hvis man kun har en ADSL-forbindelse, hvorved det giver problemer i forhold til belastning af internetforbindelsen. "

Nogle af de skoler, som har spærret adgangen til Arto.dk, har gjort det, fordi de efterlyser en etik på jeres brugerfora. Hvorfor bruger I ikke midler på at opfylde dette ønske fremfor på at oprette bagdøre, der kan omgå spærringen?

"Grunden til, at vi først vælger den pågældende løsning, er netop, at vi først har ville gøre det, vi mener, vi har et ansvar for at gøre. Det føler vi, at vi har gjort.

Vi har gennem de seneste år aktivt deltaget i debatten omkring børn og unges brug af netmedier. Blandt andet har vi vedtaget strammere retningslinjer, udvidet antallet af moderatorer, indført manuel kontrol af alle billeder, vi har ansat en pædagog og vi har deltaget aktivt i udarbejdelsen af FDIM's Chatmærke ordning. "

Man kan læse jeres debatoplæg som et mediestunt. Er der tale om det?

"Vi ønsker ikke at skabe medieomtale for medieomtalens skyld. Det har været en nøje overvejelse, da vi udmærket er klar over, at der vil være nogen, der er uenige i vores beslutning.

Det, vi ønsker, er, at der bliver taget stilling til, om censur er den rigtige måde af løse problemer på. I forvejen er det jo også noget, som mange er uenige om - eksempelvis har nogle kommuner beslutninger om, at Arto skal være lukket, mens andre har den stik modsatte holdning og mener, at det er forkert."

Arto.dk har været populært i en lang periode. Hvordan har Artos besøgstal og brugerral udviklet sig i de sidste fire år?

"Arto's udvikling har gennem de seneste år været stabil, det har stort set ikke rykket sig, hverken den ene eller anden vej."

Kan I mærke et pres fra annoncører over, at I mister brugere i skoletiden, når skolerne har blokeret Arto.dk ?

"Arto er primært finansieret gennem brugerbetaling, så der er intet pres fra annoncører.

Det, vi mener, kan blive problemet på sigt for Arto, er, at mange institutioner har spærret for Arto, men ikke har spærret for en lang række konkurrenter.

Og det er klart, at hvis de unge kan finde en anden side, som de både kan bruge i skolen og hjemme, så vil det på sigt blive et alvorligt problem for os."

I fortæller i jeres debatoplæg, at det er konkurrenceforvridende, når skoler blokerer Arto.dk, men samtidig tillader eleverne adgang til andre sites. Hvorfor finder I det urimeligt at skolerne selv vælger, hvilke sites de vil blokere?

"Problemet er, at spærringerne på mange skoler stammer fra en unuanceret debat, der går flere år tilbage. Derfor ligger der mange steder spærringer på Arto, men skolerne følger ikke længere aktivt op med spærringer af andre sites."

Læs om skolernes kritik af Arto.dk: Skoler raser over Arto-bagdør til skole-netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere