Artikel top billede

Leder: Sådan scorer du it-kvinder

Computerworld mener: It-branchen er et mandefag, og det vil Computerworld og ITEK ændre. Her følger fem forslag til, hvordan kønsbalancen kan gøres mere lige.

Computerworld mener: Prøv at tænke på en kvinde. Nej, en med tøj på.

Sådan en man arbejder sammen med, som er veluddannet og dygtig. Der er ret mange af dem. Bare ikke på de danske it-arbejdspladser.

Det, synes du, er et problem. Ikke fordi lidt seksuel spænding er med til at gøre hverdagen på jobbet mere interessant.

Du synes selvfølgelig, det er et problem, fordi den ene halvdel af landets talentmasse er fraværende – og når vi nu ved, at det modsatte af mangfoldighed er enfoldighed, så svækker fraværet af kvinder mulighederne for succes.

Prøv at tænke på en kvinde igen. Hvor mange af de kvinder, du har mødt, tænder vildt på grå metalkasser, ram-kort og programkoder?

Nej, ikke ret mange vel. Du husker hende formentlig endnu.

Hvorfor i alverden tror du så, at du kan få kvindelige medarbejdere ved at skrive jobannoncer, der emmer af kedelige kasser og nørdet teknologi – eller at du selv fremstår som en potentielt interessant og inspirerende kollega, når du hele tiden snakker om servere, storage og søvndyssende arkitektur?

Rendyrket mandefag

Computerworld arrangerede 8. november en høring om kvinder og it sammen med ITEK.

Omkring 50 it-ledere og eksperter – kvindelige såvel som mandlige – eksperter fremlagde og diskuterede analyser og cases på barriererne for at få flere kvinder til at søge ind i en it-sektor, der skriger på arbejdskraft.

Den største barriere er, at it er et næsten rendyrket mandefag.

For i modsætning til hvad du måske tror, så anser langt fra alle kvinder det som et privilegium at få lov til at være ene høne blandt rigtigt mange nørdede haner.

Som Camilla Kampmann, en af de få danske kvindelige it-ledere, sagde på mødet: “Jeg søgte ind på DTU, men det var et rent mandemiljø. Så jeg skiftede til Handelshøjskolen.”

Det store fravær af kvinder i it-job er resultatet af mange års forsømmelse fra mændenes side.

Hverken virksomheder eller uddannelser har gjort sig anstrengelser for at kurtisere kvinderne fagligt – det vil sige at interessere sig for, hvad hun tænder på og drømmer om – når hun tænker på arbejde. Og så en morgen – ja, så er hun bare væk.

Mærkeligt, ikke?

Lokkemiddel

Det store problem med, at it har fået lov til at være et et mandefag, er, at udviklingen bliver selvforstærkende. For hvor er de forbilleder, som skal lokke flere kvinder til?

Trist nok viste en undersøgelse fra sidste år, at der ikke er en eneste bestyrelsesformand i de 100 mest succesrige it-virksomheder herhjemme. Kun en håndfuld af virksomhederne har en kvindelig administrerende direktør.

Og blot 12 af de 122 offentlige it-chefer i landets
kommuner, regioner og ministerier er kvinder – tilmed typisk ansat i de mindste kommuner og organisationer.

Hvis it-sektoren vil styrke dynamikken og komme bedre ud af det som bejlere til morgendagens medarbejdere, så skal sektoren tage sig grundigt sammen, var budskabet fra it-lederne og eksperterne på høringen.

Lederne på landets it-arbejdspladser skal ganske enkelt lægge en kurtiseringsplan:

1. Tal om it som det skaberfag, det rent faktisk er, og om de menneskelige behov, det rent faktisk opfylder.

2. Fokuser på, at it-jobbet handler om mennesker, samarbejde og processer, ikke om kasser, produkter og resultater.

3. Hav øje for de lovende kvinder og hold døren for dem i organisationen – kvinder går ofte ikke så aggressivt efter karrierestigen, som mænd.

4. Komplimenter de dygtige kvinder og vis dem stolt frem – kvinder har brug for rollemodeller.

5. Sørg for en god stemning – arbejdsrammerne skal passe til det hele menneske med en familie, ikke kun til den enlige nørd.

Det kan godt være lidt kejtet i starten. Men det er faktisk ikke så svært. Det kan læres. Held og lykke.

Computerworld har ifølge Gallup 81 procent mandlige læsere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere