Artikel top billede

Her fra overrækkelsen af The Scandinavian Free Software Award. Fra venstre er det Anders Kringstad, Knut Yrvin og det danske jurymedlem, Anne Østergaard.

Linux-Norge overhaler Danmark indenom

I Norge satser mere end 300 skoler på den åbne software Linux, hvilket udløser en pris til folkene bag det norske Skolelinux. Herhjemme er Skolelinux stort set ikke i brug.

I fredags modtog det norske projekt Skolelinux prisen The Scandinavian Free Software Award.

Prisen, der mest består af hæderen, er rettet mod nordiske indbyggere, projekter eller åbne standarder og filformater.

Prisen, der mest består af hæderen, er rettet mod nordiske indbyggere, projekter eller organisationer, der gør en ekstraordinær indsats for åben software. Organisationen bag uddelingen FSCONS (the Free Software Conference in Scandinavia) har som mål at prisen frem over bliver uddelt en gang om året.

"Herhjemme går det ikke så godt med den åbne software i skolerne. Der er vist kun én skole, der bruger Linux i Danmark," siger Anne Østergaard, som sad i den jury, der valgte modtageren af The Scandinavian Free Software Award.

Aktive børne-borgere

Anne Østergård beklager den ringe udbredelse, åben software har herhjemme.

Hun mener, at der er rigeligt med gode argumenter for at bruge masser af åben og fri software i skolerne.

"For eksempel lærer børnene at skrive god kildekode og være aktive i informationssamfundet i stedet for passivt at bruge et proprietært program," lyder det fra Anne Østergård.

Spanien langt fremme

I Sydeuropa er der ifølge Anne Østergaard en helt anderledes interesse for at bruge det åbne styresystem Linux i skolerne.

"I Sydspanien kender alle til Linux og både myndigheder og skoler er langt fremme med brugen af open source-software helt generelt," siger Anne Østergaard.

Hun arbejder med open source software som tidligere næstformand i SSLUG (Skåne Sjælland Linux User Group), som næstformand i The Gnome Foundation og med sit eget firma Easterbridge.

Norge er lige som Spanien langt fremme med brugen af åben software. Den norske stat har i år oprettet et Frit softewareprojekt (Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare), der med en direktør i spidsen arbejder for at udbrede kendskabet til og brugen af open source software i den offentlige sektor i Norge.


De var nominerede
Herunder er listen med alle nominerede til den skandinaviske hæderspris The Scandinavian Free Software Award.

Danske nominerede var 1. Ole Tange og 17. Keld Simonsen, som begge er store tilhængere af open source.

Ole Tange arbejder i firmaet ANGE, og Keld Simonsen er næstformand i DKUUG.dk.

De var nominerede for deres langvarige arbejde mod indførelsen af softwarepatenter i Europa og for udbredelsen af frie og åbne standarder og filformater.

Desuden var It- Politisk forening nomineret ikke mindst for foreningens indsats for privatliv på internettet - Polippix projektet, der omtales således på Wikipedia.

1. Ole Tange
2. Henrik Nordström/Squid
3. Mats Östling
4. IT-Political Association
5. Cfengine
6. Lars Magne/GNUS
7. Skolelinux (DebianEdu)
8. Trolltech
9. eZ Publish
10. Stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk
11. Øyvind Kolås/GEGL
12. Linpro
13. Bjørn Venn
14. Ake Hedman/ VSCP
15. Martin Andersson/ BLHTML
16. Erik Josefsson
17. Keld Simonsen
18. Simon Josefsson
19. Daniel Stenberg
20. Linuxportalen/ Jonas Björk

Medlemmerne af juryen

Juryen bag uddelingen af The Scandinavian Free Software Award består udelukkende af indbyggere i Norden. I år så juryen således ud:

Anne Østergaard (frivillig, Danmark)
Henrik Sandklef (FSFE, Sverige)
Jonas Öberg (FSFE, Sverige)
Marcus Rejås (FSFE, Sverige)
Mathias Klang (FSFE, Sverige)
Petter Reinholdtsen (frivillig, Norge)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere