Så er det slut med Netscape - lægges i graven

Efter mange års nedtur er det slut med Netscape, der engang var verdens mest udbredte net-browser. Microsoft vandt browserkrigen på at forære sit produkt væk.

Det amerikanske online-selskab AOL lægger den engang så populære net-browser Netscape i graven.

AOL meddeler, at selskabet vil stoppe med al support til Netscape per 1. februar. I stedet vil selskabet forsøge at få dets brugere til at tage open source-browseren Firefox til sig.

Dermed er det endegyldigt slut for browseren, der i midt-1990'erne var blandt verdens mest populære med en markedsandel på omkring 80 procent og hovedmål for Microsofts jagt på dominans på browser-markedet.

Siden dengang er det imidlertid gået kraftigt tilbage for Netscape, og AOL vurderer, at det vil kræve massive investeringer at få løftet Netscape til et tidssvarende niveau.

Det passer meget dårligt sammen med AOLs nuværende fokus på at transformere sig til et annonce-finansieret net-forretning, lyder det fra selskabet.

Det vil dog stadig være muligt for Netscape-fans at anvende browseren efter 1. februar - blot uden sikkerhedsopdateringer og anden support.

Netscape Navigator så dagens lys december 1994 som hovedprodukt i det dengang nystiftede Mosaic Communications.

Derfra gik det rigtigt stærkt, og Netscape Navigator buldrede frem til at blive verdens mest udbredte browser og sad tungt på markedet allerede i midten af 1995.

Det fik Microsoft til at øjne et lukrativt marked, og selskabet lancerede Internet Explorer i august 1995.

Hapsede andele meget hurtigt
Den nylancerede Microsoft-browser åd sig hurtigt ind på Netscapes markedsandele.

Det skyldtes ikke mindst, at Microsoft ikke opkrævede betaling for Internet Explorer, mens Netscape kostede penge.

Det gik imidlertid op for Netscape for sent. Selskabet opgav at opkræve penge for Netscape i begyndelsen af 1998.

Her blev det også meddelt, at al fremtidig udvikling ville blive open source, og en måned efter stiftede Netscape Mozilla Foundation og overdrog kildekoden til organisationen.

I slutningen af 1998 overhalede Microsoft endegyldigt Netscapes markedsandel.

Herfra gik det kun nedad for Netscape, der blev solgt til AOL i 2000 for gigantiske 4,2 milliarder dollar.

I 2003 betalte Microsoft AOL 750 millioner dollar i et forlig i den såkaldte browserkrig, hvor Microsoft blev beskyldt for at at misbruge sin markedsdominerende position til egen fordel.

I dag er Microsofts Internet Explorer uden sammenligning verdens mest udbredte netbrowser.

Det er blot en måned siden, at analysehuset Net Applications vurderede, at Netscapes globale markedsandel er 0,60 procent, mens Internet Explorer sidder på 77,4 procent og Firefox på 16 procent.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere


Premium
Midt i spionage-rygter og mediestorm: Computerworld besøger Huawei i Kina - tag med på besøg hos det måske mest omstridte tech-firma lige nu
Reportage, Shenzhen: “Exacting, rigorous, tests drive learning, all for real battles.” Computerworld er taget på besøg i det gigantiske hovedkvarter for verdens måske mest omtalte tech-selskab lige nu
Computerworld
Nvidias nyeste GTX 1660 kort beviser, at det igen er blevet interessant at købe grafikkort
Nvidia giver gamere i mainstream-segmentet et stærkt kort til en rimelig pris.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Sådan gør du din forretning agil uden at komplicere netværkssikkerheden
Mange virksomheder er i gang med en form for digital transformation, i forhold til hvordan produkter og services bringes til markedet og i sidste ende levere værdi til kunderne. Men digital transformation bringer også kompleksitet med sig i forhold til dem der opererer netværket. I dette white paper kigger vi nærmere på, hvordan du laver en succesfuld transformation og gør dit netværk sikkert.