Artikel top billede

Danmarks it-førerposition er truet

Danmarks førerposition på it-området er truet. Eksperter advarer om, at lande, der især har fokus på digitale kompetencer og nye internet services, haler ind på os med meget stor fart.

Se listen over verdens mest netværksparate lande.

Se listen over de lande, der truer den nordiske førerposition.

Sidste år overhalede Danmark USA og indtog førstepladsen på Networked Readiness Index.

Men en ny analyse af de nordiske landes placering i indekset gennem seks år viser, at Danmark og resten af de nordiske lande står overfor ny store udfordringer, hvis placeringerne skal holdes og omsættes i it-baseret udvikling, der fortsat kan styrke konkurrenceevnen og gøre Danmark til et digitalt samfund.

Det er professor Soumitra Dutta og hans kollega Bruno Lanvin fra eliteforretningsskolen Insead, der har udarbejdet analysen ”E-readiness in Nordic Countries – How long will the starts keep shining?” på et sponsorat fra Cisco.

De to eksperter fra Insead peger på, at lande som Singapore, Schweiz og Storbritannien haler ind på Danmark som følge af deres fokuserede arbejde med digitale kompetencer og internet services.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at en nedrangering på listen sjældent skyldes, at et land er blevet dårligere på et af de 67 parametre i undersøgelsen. Tværtimod skyldes det, at andre lande er blevet bedre,” forklarer Bruno Lanvin.

”Singapore har en kæmpe fordel i skat. Det er et parameter, som de færreste lande kan efterligne. Singapore har også meget store e-færdigheder i befolkningen. Det er et parameter, der kan efterlignes af andre,” forklarer Bruno Lanvin.

Rollemodellen Singapore

Han mener, at Singapore er en rollemodel, som de nordiske lande bør interessere sig for.

Landets arbejde med programmer på forskellige område kan indeholde ideer til efterfølgelse.

Men udover, at Danmark og de øvrige nordiske lande skal sørge for konstant at forbedre sig på de parametre, som vi kan blive udkonkurreret på, så mener Bruno Lanvin, at der er et par interessante parametre, som mange andre lande ikke kan efterligne.

”Et stabilt demokrati med relativ tryghed på gaderne har stor betydning. Og den parameter vil få stadig større betydning for en global veluddannet og vellønnet arbejdskraft, der kan placere sig, der hvor det er bedst for dem og deres familie,” siger Bruno Lanvin.

”Det samme gælder hele den grønne udvikling i verdensøkonomien. De nordiske lande har nogle rigtig gode muligheder at arbejde med her, siger Bruno Lanvin.

Den nordiske klynge

”Der er ingen lande, som er i toppen af de samme årsager. Men Norden er en klynge af lande, hvor miljø-betingelserne – det vil sige markedet, politik, lovgivning samt infrastruktur - i stor udstrækning er ens. Derfor giver sammenligningen mening,” siger Bruno Lanvin.

Det er da netop også i kategori for rammebetingelser, at de nordiske lande har den største styrke.

It-infrastukturen, demokrati, stabil lovgivning har gennem seks år været kernen i det globale nordiske it-lederskab.

Alligevel er reaktionen fra Ciscos nordiske chef Niels C. Furu en advarsel om ikke at falde i en Tornerosesøvn. Han hæfter sig især ved fraværet af mere visionære teknologi- og innovations dagsordner i Danmark.

”Det her burde være en a-politisk indsats, hvor alle gode kræfter gjorde en indsats,” siger Niels C. Furu.

Politisk udvikling

Da Anders Fogh Rasmussen (V) blev statsminister i 2002, brugte han et helt kapitel i regeringsgrundlaget på at beskrive, hvordan Danmark skal være en af verdens førende it-nationer.

I 2007 hvor visionen altså blev til virkelighed ifølge Networked Readiness Index var it i regeringsgrundlaget blevet til konkrete arbejdspunkter under de forskellige ministerier og uden en samlet indsats eller program for at holde føringen.

I den Cisco-sponsorerede undersøgelse af den nordiske it-styrkeposition de sidste seks år peger Bruno Lanvin og Soumitra Dutta specifikt på den handlingsplan for danskernes digitale kompetencer, som videnskabsminister Helge Sander (V) lige nåede at præsentere inden jul.

Handlingsplanen har fået kritiske ord med på vejen fra især Dansk ITs formand, direktør Lars Mathiesen fra Nykredit og LOs topledelse.

Se listen over verdens mest netværksparate lande.

Se listen over de lande, der truer den nordiske førerposition.

Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere