Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Her har du dansk social innovation når det er bedst

Computerworld mener: Vinderen af IT-Prisen 2008 repræsenterer innovation, når det er smukkest. Empati, købmandskab og kreativitet i skøn forening. Lad os få mere af det.

Computerworld mener: Thorkil Sonne modtager IT-Prisen 2008 for sin virksomhed Specialisterne.

Prisen bliver uddelt til en person, som har gjort noget ekstraordinært.

Og det kan man roligt sige, at Thorkil Sonne har.

Specialisterne er et kommercielt testfirma, der ansætter autister til at kvalitetssikre it-software.

Autister mangler sociale kompetencer, men har ofte overnormale kompetencer på andre områder, som tal, struktur og mønstre.

Thorkil Sonne har en søn, der er autist. Han skabte Specialisterne for at give sin søn en chance på arbejdsmarkedet.

Unik forretningsmodel

Specialisterne er dermed en unik forretningsmodel, der formår at aktivere en normalt marginaliseret samfundsgruppe og forvandle den til produktiv arbejdskraft, og samtidig give den enkelte autist et værdigt og rigt liv.

Det er dansk innovation, når det er smukkest – en kombination af købmandskab, empatisk menneskesyn og masser af kreativitet.

Helt naturligt har Specialisterne tiltrukket sig masser af interesse i de seneste par år.

Tv-kanaler og førende dagblade verden over har portrætteret det danske fænomen.

I Danmark har Berlingske, Jyllands-Posten og Børsen – ud over Computerworld – bragt store artikler om Specialisterne, hvis kunder tæller virksomheder som KMD, Microsoft, Grundfos, SDC og mange andre.

Og perspektivet i Specialisterne er da også hæsblæsende.

Løvetand

Hvis Specialisternes forretningsmodel og helt særlige omsorgsfunderede ”løvetands-ledelsesmodel” kan bruges på autister verden over – og overføres på andre marginaliserede samfundsgrupper – så står vi ikke alene over for en succesrig virksomhed, men et...fortsættes

...vigtigt bidrag til at mobilisere en overset arbejdskraft og en ny, markedsbaseret løsning på sociale problemer og menneskelige tragedier. En opgave, mange offentlige satsninger ikke har magtet at løfte.

Det er derfor ikke overraskende, at EU’s beskæftigelseskommissær Vladimír Špidla har bedt om audiens hos Specialisterne 3. april.

Det er derimod overraskende, at de danske politikere er fuldstændigt uinteresserede i den sociale innovation, Specialisterne repræsenterer.

EU’s beskæftigelseskommissær vil besøge den danske borgerlige beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen efter sit besøg hos Specialisterne.

Claus Hjort Frederiksen selv har derimod ikke besøgt virksomheden eller vist interesse for ledelsesmodellen, der mobiliserer udsatte vælgergrupper til velbetalte, markedsbaserede job.

Så det tegner til at Claus Hjort Frederiksen vil blive belært af en udenlandsk kollega om fortræffelighederne ved en beskæftigelsesmæssigt innovativ virksomhed i ministerens egen baggård.

Claus Hjort Frederiksen står ikke alene.

Hvor blev de danske politikere af?

Da Specialisterne inviterede til åbningsreception i sine nye lokaler i januar indfandt sig mange topchefer fra erhvervslivet, blandt andre Mads Øvlisen, samt udenlandske forskere fra blandt andet Harvard University – men ikke en eneste dansk politiker.

Tilsyneladende trives Janteloven i allerbedste velgående i regeringen – og på Christiansborg.

Hvad der er opfundet i udlandet kan vi lide at tale om som nyt og spændende, og tilmed besøge, som når statsminister Anders Fogh Ramussen aflægger besøg hos Microsoft, men hvad der er opfundet i Danmark – ja, det kan næppe være genialt. Vel?

Det er trist. Og snæversynet.

Lad os håbe, at IT-prisen kan være med til at få endnu flere i resten af verden til at se Specialisterne – til glæde for it-branchen og andre, der har brug for dygtige testere, til glæde for mange i dag marginaliserede borgere og til glæde for samfundsøkonomien, der bliver aflastet for sociale omkostninger og vinder aktiv arbejdskraft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere