Artikel top billede

Mobil-fader og tidligere Motorola-manager Martin Cooper med verdens første mobil-telefon.

Mobil-telefonen runder 35 år

Det er 35 år siden, at verdens første mobiltelefon blev taget i brug. Opkaldet blev foretaget mellem to konkurrenter, der forinden havde kæmpet i 25 år om at blive klodens første mobil-producent.

Det første mobile hallo blev udtalt for 35 år siden.

Det skete på en gade i New York, hvor forbipasserende givetvis har spærret øjnene op, da mobilens fader og Motorola-manager Martin Cooper ringede til sin ærkerival Joel Engel fra Bell Labs fra noget, der kunne ligne en mursten med antenne.

Opkaldet fra verdens første håndholdte mobiltelefon var en realitet, selvom det kun var en prototype.

Det havde dog før 3. april 1973 været muligt at tale i en såkaldt bil-telefon, som også længe var mere populær end dens mobile lillebror.

Men den magtfordeling blev for alvor rykket i 1980'erne, hvor mobilen vandt større og større indpas i takt med, at den gik fra taske- til lommestørrelse. I kommercielt øjemed var det dog først i 1987, at Nokia kom med verdens første håndholdte mobiltelefon, Mobira Cityman.

Mobiltelefonen som Martin Cooper foretog sit opkald med var en DynaTAC, som var 22 centimeter lang, vejede lidt over et kilo og havde 30 strømkredse. Taletiden var på 35 minutter, når først mobilen var fuldt opladet efter 10 timer.

inspireret af Star Trek

Allerede tilbage i 1947 havde Bell Labs – senere AT&T – vilde planer om en telefon, der var mobil.

Op igennem 1960'erne og 1970'erne var selskabet i heftig konkurrence med Motorola, som dog slog Bell på målstregen med Martin Coopers berømte opkald.

"Jeg foretog mig flere ting med mobilen inklusiv at gå over gaden, mens jeg talte med en radio-journalist. Nok en af de farligste ting, jeg nogensinde har foretaget mig," fortæller Martin Cooper til Wired.

Han har siden opfindelsen af mobilen fortalt, at han var meget inspireret til at arbejde med mobil-teknologi, efter at have set Kaptajn Kirk tale i sin Communicator i tv-serien Star Trek.

Forsættes...

Teknologi for børn og voksne

Meget er sket, siden Martin Cooper gik rundt i New Yorks gade og talte i sin mobiltelefon.

Blandt andet tog det Motorola ti år for at få teknologien ind på en kommerciel bane og skabt en solid forretning på mobilen, der dog var lidt større end prototypen.

Nogenlunde samtidigt – i 1982 – gik det første nordiske mobilnet i luften og de første danske mobiler så dagens lys. Blandt en af de mere populære var Stornomatic 900 fra det danske firma Storno. Telefonen vejede 11,5 kilo og kostede i omegnene af 30.000 kroner.

Vi vender om

I dag får vi – børn som voksne - nærmest smidt mobiler i nakken. Men på grund af den lave vægt gør det knapt så ondt, som hvis det havde været for 25 år siden.

Omkring 3,25 milliarder mennesker på kloden har en mobiltelefon inden for rækkevidde og brugsmåden har ændret sig radikalt.

Kameraer, multimedier, internetadgang og mails er for længst integreret i den mobile telefon, som minder mere om en moderne computer end om en mursten med højtalere og taster.

I Danmark har teleselskabet Telia har undersøgt danskernes afhængighed af mobiltelefoni ved at spørge 2.000 danskere om deres mobil-vaner.

Blandt andet fortalte en fjerdedel, at de aldrig slukker deres mobiltelefon og 37 procent er rede til at vende om, hvis de har glemt mobilen hjemme på sofabordet.

Så afhængig er du vel ikke?




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere