Artikel top billede

Telia får næppe eneret til at sælge iPhone i Danmark

Telias aftale med Apple om at sælge amerikanernes iPhone i Norden og Baltikum giver næppe det svenske mobilselskab eneret på at sælge mobilen i Danmark.

Telia og Apple annoncerede i går en aftale , der giver det svenske teleselskab ret til at sælge Apples meget omtalte mobiltelefon iPhone i Norden og Baltikum.

Det får dog ikke mobilselskabet Sonofon til at opgive at sælge Apples bud på en mobiltelefon til danskerne.

Sonofons norske moderselskab Telenor har i lighed med Telia ligget i tætte forhandlinger med Apple om retten til at sælge iPhone på disse breddegrader.

”Vi har grund til at tro, at der ikke er tale om en eksklusivaftale. Måske bliver der tale om, at Telia får eneret i en kort introduktionsperiode,” siger pressechef Peter Glüsing fra Sonofon.

Analytiker: Telia får næppe eneret
Leif-Olof Wallin, analytiker hos it-analysehuset Gartner, tvivler ligeledes ifølge Computerworlds svenske søstermagasin ComputerSweden på, at der er tale om eksklusivaftale.

”Den seneste bølge af iPhone-aftaler har ikke været eksklusive, så det ville overraske mig, hvis det er tilfældet her,” siger Leif-Olof Wallin.

Også han peger dog på, at Telia muligvis kan få eneret på at sælge iPhonen i en kort introduktionsperiode.

Apple afveg for første gang fra sin forretningsmodel med at satse på blot et teleselskab i hvert land i midten af maj, da Telecom Italia og Vodafone underskrev aftaler med Apple om at sælge iPhone i Italien.

Indtil da var Apple kun partner med ét mobilselskab i hvert land. I disse ordninger får Apple en bid af hver abonnementsafgift, der betales af iPhone-brugerne.

Det vides ikke, om de nye ikke-eksklusive aftaler også indebærer deling af indtjening, da aftalernes økonomiske vilkår ikke er offentligt tilgængelige.

Hverken Telia eller Apple ønsker at løfte sløret for, om deres aftale indebærer, at Telia får eneret på at sælge iPhone i Norden og Baltikum.

Det er også uklart, hvornår Telia sætter telefonen til salg i Danmark, hvilken model, der er tale om, og hvor meget den kommer til at koste.

Eksklusivaftaler tilladt i Danmark

Eksklusivaftalerne har ført til retslige opgør i både Tyskland og Frankrig, men hvordan forholder dansk lovgivning sig til Apples strategi om eneforhandlere?

Hos Konkurrencestyrelsen oplyser kontorchef Martin Windelin, at der ikke umiddelbart er noget til hinder for at lave eksklusivaftaler i Danmark.

”Eksklusivaftaler er som udgangspunkt ikke forbudte, så længe dem, der indgår aftalerne, ikke har en stærk markedsposition på mere end 30 procent af markedet.” siger han.

Selvom Apple forsøger at begrænse salget af iPhonen til et eksklusivt forhandlernet, og der hidtil ikke har været en officiel partner i Danmark, så har det ikke holdt danskerne tilbage fra at købe et eksemplar af Apples mobil.

Ifølge tal bragt i Berlingske Business i marts var 8.000 danskere på det tidspunkt udstyret med en iPhone.

Et opslag på webstedet Mobilpriser.dk viser, at fire danske butikker i dag har iPhonen på hylderne til priser mellem 4.950 og knap 7.000 kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.