Artikel top billede

Telia får næppe eneret til at sælge iPhone i Danmark

Telias aftale med Apple om at sælge amerikanernes iPhone i Norden og Baltikum giver næppe det svenske mobilselskab eneret på at sælge mobilen i Danmark.

Telia og Apple annoncerede i går en aftale , der giver det svenske teleselskab ret til at sælge Apples meget omtalte mobiltelefon iPhone i Norden og Baltikum.

Det får dog ikke mobilselskabet Sonofon til at opgive at sælge Apples bud på en mobiltelefon til danskerne.

Sonofons norske moderselskab Telenor har i lighed med Telia ligget i tætte forhandlinger med Apple om retten til at sælge iPhone på disse breddegrader.

”Vi har grund til at tro, at der ikke er tale om en eksklusivaftale. Måske bliver der tale om, at Telia får eneret i en kort introduktionsperiode,” siger pressechef Peter Glüsing fra Sonofon.

Analytiker: Telia får næppe eneret
Leif-Olof Wallin, analytiker hos it-analysehuset Gartner, tvivler ligeledes ifølge Computerworlds svenske søstermagasin ComputerSweden på, at der er tale om eksklusivaftale.

”Den seneste bølge af iPhone-aftaler har ikke været eksklusive, så det ville overraske mig, hvis det er tilfældet her,” siger Leif-Olof Wallin.

Også han peger dog på, at Telia muligvis kan få eneret på at sælge iPhonen i en kort introduktionsperiode.

Apple afveg for første gang fra sin forretningsmodel med at satse på blot et teleselskab i hvert land i midten af maj, da Telecom Italia og Vodafone underskrev aftaler med Apple om at sælge iPhone i Italien.

Indtil da var Apple kun partner med ét mobilselskab i hvert land. I disse ordninger får Apple en bid af hver abonnementsafgift, der betales af iPhone-brugerne.

Det vides ikke, om de nye ikke-eksklusive aftaler også indebærer deling af indtjening, da aftalernes økonomiske vilkår ikke er offentligt tilgængelige.

Hverken Telia eller Apple ønsker at løfte sløret for, om deres aftale indebærer, at Telia får eneret på at sælge iPhone i Norden og Baltikum.

Det er også uklart, hvornår Telia sætter telefonen til salg i Danmark, hvilken model, der er tale om, og hvor meget den kommer til at koste.

Eksklusivaftaler tilladt i Danmark

Eksklusivaftalerne har ført til retslige opgør i både Tyskland og Frankrig, men hvordan forholder dansk lovgivning sig til Apples strategi om eneforhandlere?

Hos Konkurrencestyrelsen oplyser kontorchef Martin Windelin, at der ikke umiddelbart er noget til hinder for at lave eksklusivaftaler i Danmark.

”Eksklusivaftaler er som udgangspunkt ikke forbudte, så længe dem, der indgår aftalerne, ikke har en stærk markedsposition på mere end 30 procent af markedet.” siger han.

Selvom Apple forsøger at begrænse salget af iPhonen til et eksklusivt forhandlernet, og der hidtil ikke har været en officiel partner i Danmark, så har det ikke holdt danskerne tilbage fra at købe et eksemplar af Apples mobil.

Ifølge tal bragt i Berlingske Business i marts var 8.000 danskere på det tidspunkt udstyret med en iPhone.

Et opslag på webstedet Mobilpriser.dk viser, at fire danske butikker i dag har iPhonen på hylderne til priser mellem 4.950 og knap 7.000 kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere