Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Storage-leverandørers overlevelse hænger på grøn it

Klima-it: Fremtidens storage-løsninger bliver betydelig mere miljøvenlige, og de grønne teknologier kan blive afgørende for at vinde markedet.


Grønnere it-løsninger, der skal bringe en CO2-plaget jordklode i en bedre tilstand, er et af tidens store samtaleemner.

Storage-industrien er en af de helt tunge brancher, der ifølge analytikernes tal ikke behøver at bekymre sig synderligt om nedgang i firmaernes it-investeringer.

IDC anslår nemlig, at datamængderne vil tidobles over de næste fem år.

Derfor stilles der store krav til, at storage-branchens løsninger skruer ned for energiforbruget. Storage-giganten EMC oplyser således, at tre ud af fire af selskabets kunder har stor fokus på energiforbruget.

Dette massive kundekrav, betyder ifølge EMC’s internationale storage-chef, at det kan blive en afgørende faktor for at vinde kontrakten, at man kan levere de mindst energikrævende løsninger.

Datamængderne kommer nemlig ikke til at forsvinde, men bliver blot større og større, og det øger kravet om mere energivenlige teknologier fra både hardware- og software-udviklere, og det går fremad.

"Vi er inde i en innovativ guldalder, der for alvor vil ændre storage-teknologierne," lød det fra EMC’s Dave Donatelli, der er direktør for firmaets storage-divisionen på årets EMC World-konference.

Denne guldalder skal nu omsættes i grønnere storage-løsninger, og der er flere interessante teknologier lige på trapperne, men det grønne islæt er opstået som en sidegevinst til teknologiernes hovedfunktioner.

Grønne harddiske

Ifølge EMC vil flash-teknologien inden for de kommende fem år blive storage-branchens væsentligste trumfkort, som skal nedbringe energiforbruget i verdens datacentre.

Flash-diske vil i stort omfang afløse de roterende diske, fordi de byder på flere fordele. De er nemlig lettere, meget hurtigere både med hensyn til at læse- og skrive-handlinger samt respons-tid.

Der kan eksempelvis læses cirka 30 gange hurtigere fra et flash-drev og respons-tiden vedbliver med at være lav, hvor de traditionelle diske falder i hastighed i takt med belastningen.

En traditionel disk har en start respons-tid på seks millisekunder, mens den flash-baserede disk har en respons-tid på et millisekund uanset belastningen. Det gør dem meget velegnede til at levere data hurtigt.

Hvis man sammenligner flash-drevet direkte med en roterende disk, bruger flash-enheden 38 procent mindre energi, men på grund af de højere hastigheder mener EMC-chefen, at dette tal kan forøges til, at denne disktype bruger 98 procent mindre energi, hvilket reducerer datacentrets elregning markant.

Også grøn software

Der er dog lige et par detaljer, som skal på plads før det for alvor går løs med faste lagerenheder. Flashdrev mangler nemlig stadig lagerkapacitet i forhold til roterende diske og så er de dyre. Men priserne er på vej ned.

"Indenfor to år vil prisniveauet være det samme som for roterende diske," vurderer Dave Donatelli.

Den roterende disk er ikke død endnu, men vi vil se en langt større grad af miksede miljøer, hvor flash-drev bruges til at tage vare på de data, der skal tilgår hurtigere.

En anden disk-teknologi, der skal nedbringe energiforbruget på roterende diske er den såkaldte spin down-teknologi. Den kan lægger diske, der ikke er aktive, i dvale-tilstand og derved sænke energiforbruget.

Det er dog ikke kun på hardware-siden, der skal hentes ekstra kilowatt. Software forbindes måske direkte med at være energibesparende, men ved at nedbringe mængderne af data med intelligente løsninger, der genkender data og fjerner alt unødvendigt, kan man nedbringe energiforbruget.

En af de teknologier, der er ved at vinde indpas er den såkaldte de-duplication-teknologi, der i det seneste par år har været på storage-folkets læber. Teknologien dækker over en intelligent komprimering af backup’en.

Storage-teknologien de-duplication fjerner alle dubletter helt inde i hvert enkelt dokument. Et stykke software, der har til formål at bringe datamængderne i netværket ned, men igen med en energimæssig besparelse om bonus. Besparelsen afhænger naturligvis af datamængderne.

Backup’en kan i mange tilfælde blive reduceret markant, og samtidig bliver det nemmere at tage sin fjernbackup over nettet, fordi datamængden reduceres, og derved ikke kræver så kraftige internetforbindelser.

En PowerPoint-præsentation brydes eksempelvis op i enkeltdele som grafik, billeder eller video.

Ved hjælp af de-duplication-teknologien barberes dokumentet så ned til at være én enkelt kopi af hver komponent i dokumentet.

Klienterne ind i arbejdet

Hvis præsentationen sendes til virksomhedens 50 ansatte, henviser man efterfølgende til en enkelt kopi af elementerne, og på denne vis kan firmaer spare kæmpe datamængder.

Ved at skulle transportere mindre datamængder gennem netværket spares både lagerplads og ikke mindst energi, hvilket blødgører to af de dominerende problemer i it-afdelingen.

Tidligere har teknologien mest været benyttet på back-end-niveau, men nu skal den enkelte klient inddrages i arbejdet.

De-dup-teknologien er således på vej over ud på klienterne så man kan fjerne dubletter helt ude hos brugerne, hvilket vil betyde langt færre data i netværket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere