Artikel top billede

Er LTE den næste uundværlige mobil-teknologi?

Long Term Evolution-baserede tjenester får masser af opmærksomhed på markedet for mobilt bredbånd på trods af, at der er mindst to år til de er færdigudviklede.

Computerworld News Service: LTE, som mange anlytikere betragter som den næste store bølge inden for 4G trådløs teknologi, er sat til lancering i 2010 af Verizon og AT&T omkring to år efter Clearwires store præsentation af Wimax, der er planlagt senere i år.

Teknisk set er LTE en modulationsteknik, der er den seneste variation af GSM-teknologi.

Udviklerne i 3rd Generation Partnership Project (3GPP) har kaldt det ”Long Term Evolution”, fordi de ser det som en naturlig videreudvikling af High-Speed Packet Access (HSPA) – GSM-teknologien der på nuværende tidspunkt bruges af operatører som AT&T til at levere 3G mobilt bredbånd.

GSM er den dominerende mobilstandard på verdensplan med mere end to milliarder globale kunder.

Men i USA er AT&T og T-Mobile de eneste operatører, der bruger GSM. Operatørerne Verizon og Sprint bruger begge konkurrenten Code Division til Multiple Access-teknologi.

Verizon har dog planer om at skifte til GSM, når virksomheden lancerer sit eget LTE-netværk i 2010.

Selv om det er alt for tidligt at sige, hvor meget success LTE får på virksomhedsmarkedet, indikerer de nuværende tendenser, at efterspørgslen efter teknologien vil stige væsentligt, fordi virksomheder kræver hurtigere bredbåndsforbindelser end nogensinde før.

For eksempel viser en undersøgelse, der for nylig er udarbejdet af analysefirmaet Chadwich Martin Bailey, at næsten halvdelen af alle virksomheder bruger 3G mobiltjenester, og at mere end en tredjedel har planer om at bruge Wimax-teknologi inden for det næste år.

Hvis efterspørgslen efter hurtigere mobilt bredbånd fortsætter, er det meget muligt, at LTE bliver konkurrent til Wimax som den mest anvendte standard til mobilt bredbånd, når det kommer på markedet i 2010.

Hvorfor er LTE så specielt?

Selv om LTE-kompatible enheder ikke kommer på markedet før mindst to år efter Wimax-kompatible enheder, har LTE nogle vigtige fordele, der kan betyde, at teknologien kommer på højde med rivaliserende teknologier som Wimax og det CDMA-baserede Ultra Mobile Broadband.

LTE er blevet indført som foretrukken 4G-teknologi af alle de store trådløse operatører i USA, undtagen Sprint Nextel.

Verizon og AT&T har så høje tanker om LTE’s potentiale til at levere hurtigt mobilt bredbånd, at de hver især har planer om at anvende den plads, de købte for nylig ved 700MHz-auktionen, til indførelse af LTE.

”LTE er en naturlig udvikling i forhold til, hvor vi er nu,” udtaler talsperson for AT&T Wireless Mark Siegel og tilføjer, at AT&T er den eneste store amerikanske trådløse operatør, der bruger LTE’s forgænger HSPA til sin 3G-teknologi.

”Vi har stadig masser af plads til at udbygge vores HSPA-netværk, før vi skal i gang med LTE. Når vi engang laver overgangen, vil det være baglæns kompatibelt med vores3G-teknologi, hvorimod Sprint og Verizon vil stå over for en meget mere brat overgang fra deres nuværende 3G-teknologier.”

Ifølge Mikel Jude, analytiker hos Nemertes Research, giver AT&T og T-Mobiles evne til at lave en enkel overgang fra et niveau af GSM-netværk til et andet dem en fordel over Clearwires Wimax-netværk, som også vil være nødt til at være baglæns kompatibelt med Sprints CDMA-teknologi.

Mike Jude siger også, at AT&T og T-Mobile får et forspring i forhold til Verizon, som vil være nødt til at lave overgangen fra CDMA til GSM for LTE.

Og eftersom det vil tage lang til at opbygge og indføre LTE-netværk med dækning i hele landet, mener Forrester-analytiker Charles Golvin, at det er altafgørende, at LTE-brugere kan skifte tilbage til HSPA-teknologi uden problemer, hvis de er uden for rækkevidde af et 4G-netværk.

LTE vil blive bakket op af en lang række operatører, der bruger GSM-standarden, og derfor vil LTE-brugere kunne udnytte transcarrier-aftaler til at mindske deres månedlige roaming-omkostninger.

Hvordan klarer LTE konkurrencen mod Wimax?

”Før vi sammenligner LTE og Wimax, er det vigtigt at huske på én vigtig forskel: Wimax kan levere hurtige data i dag, og det kan LTE ikke. Det er svært at sammenligne en teknologi, der allerede er oppe og køre med en, der stadig er under udvikling,” mener Charles Golvin.

Derudover fremhæver analytiker hos Gartner Phil Redman, at LTE ikke bør sammenlignes med Wimax i sin nuværende inkarnation.

LTE bliver med al sandsynlighed indført omkring samme tidspunkt, som Wimax opgraderer til 802.16m-standarden, som forventes at levere download-hastigheder på 100Mbps til mobile applikationer.

På den baggrund kan LTE og Wimax sagtens sammenlignes, fordi LTE også forventes at kunne levere download-hastigheder på 100Mbps.

Så det store spørgsmål er ikke, hvilken teknologi der leverer de bedste hastigheder, men hvilken der bliver mest tilgængelig.

Med hensyn til antal operatører at samarbejde med er LTE helt klart foran Wimax i USA.

Derudover har LTE på nuværende tidspunkt en fordel over Wimax, fordi det er udviklet til at være kompatibel med både Time Division Duplex (TDD) og Frequency Division Duplex (FDD), de to førende legacy-teknikker til at dele downlink- og uplink-kommunikationskanaler på samme transmissions-platform.

Wimax derimod er indtil videre kun kompatel med TDD.

Og hvorfor er det så vigtigt? Fordi LTE vil få mere plads til rådighed ved at bruge både TDD og FDD, end Wimax får med TDD alene.

Mens TDD sender uplink- og downlink-dataoverførsler via en enkelt kanal, foregår FDD-overførsler via to separate kanaler.

Det er altafgørende, mener Charles Golvin, fordi mange værdifulde plads-licenser, for eksempel de fleste af dem, der blev som ved 700MHz-auktionen, kun er kompatible med FDD.

Ifølge rapporter, der er blevet udsendt tidligere i år, arbejder Wimax Forum på en profil til mobilt Wimax, der indkorporerer FDD, selvom gruppen indtil videre ikke har være særlig meddelsomme med hensyn til, hvornår profilen forventes at være færdig.

Men Mike Jude fremhæver, at Wimax har mindst to år, hvor det stort set vil være alene på 4G-markedet.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere