Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Har din virksomhed fundet sin iTunes?

Klumme: Apple har vist vejen til, hvordan man udvikler services på toppen af kerneproduktet.

Apple hed engang Apple Computer.

Det var en hardwareleverandør, faktisk engang verdens førende leverandør af personlige computere.

Men i 2007 fjernede virksomheden “Computer” fra firmanavnet.

I 2001 lancerede Apple iPod, og i 2003 blev iPod så suppleret med iTunes, med Apples egne ord “The entertainment center of your world, a store, a player, a way to get music and more on your computer”.

Hardwarebutikken er blevet underholdningsleverandør og har oven i købet formået at fastholde kundernes høje involvering i deres “gamle” kerneprodukt, hardwaren.

iPod og iPhone er dimserne, alle gerne vil have fingrene i.
Apple har indset, at deres produkt ikke giver nogen værdi i sig selv, måske lige bortset fra den lidt udefinerlige cool-faktor.

En musikafspiller giver nu engang mest værdi, hvis der er musik på. Gerne så meget som muligt.

Historien er værd at lære af for alle andre brancher. Det er jo ikke alle, der er så heldige, at deres ”hardware” er så eftertragtet, at folket ligger i kø for at få et eksemplar.

Tænk bare som eksempler på elektricitet, landtransport, bredbåndsforbindelser, Unix-servere eller mel.

En blandet landhandel af produkter, der for det første – må vi jo nok se i øjnene – er temmelig usexede, og hvor kundens involvering først stiger, når det ikke virker, og for det andet helst skal produceres i rå mængder, for at man kan tjene penge på det.

For hvad er det, kunderne i virkeligheden efterspørger?
Hvordan tager man i praksis skridtene op ad værdikæden?

En måde er selvfølgelig for melproducenten at gå ind i bageribranchen og åbne brødudsalg.

Det er bare ikke sikkert, det er en særlig god ide. Det ville svare lidt til, at Apple begyndte at skrive musikken selv.

Vejen frem er serviceudvikling

Helt i ånden, vi kender fra it-branchen, Everything as a Service, ser det derimod ud som om, serviceudvikling på toppen af kerneproduktet er vejen frem for en række brancher – på godt dansk service enhancements: Produktions- og grossistvirksomheden, der tilbyder lagerstyring eller space management til detailhandelen.

Elselskabet, der tilbyder “den elektroniske hushjælp”, der sørger for at slukke lyset, når vi går ud ad døren. Transportleverandøren, der tilbyder track & trace på pakkerne.

Eller det offentlige, der laver webbaserede selvbetjeningsløsninger.

Fællesnævneren for eksemplerne er, at de alle sammen er digitale, en oplagt måde at nå helt ud til slutbrugeren. En anden fællesnævner kunne være, at produkt og tjeneste hænger funktionelt sammen.

Hvis vi lige et øjeblik tænker højt, på vegne af melproducenten, uden tanke på hvad der er praktisk muligt, kunne “iTunes” måske være en internetopkoblet bagemaskine og -vægt, hvor man skriver ”trekornsbrød” og derefter bliver guidet til at hælde ingredienser i via et display på fronten. Hvis man så får hældt for lidt i af én ingrediens, justeres mængden af øvrige ingredienser tilsvarende. Sådan en dims ville jeg da gerne investere i …

Et sidste spørgsmål kunne være, hvilken rolle it-afdelingen skal spille i alt dette.

Direktionen har innovation højt på dagsordenen, men det kan være svært at spille aktivt med i produkt- og serviceudviklingen, hvis man er alt for begravet i at sikre stabil daglig drift eller i at implementere administrative it-løsninger.

Ærgerligt, for det er formentlig i it-afdelingen, de fleste virksomheder finder de største kompetencer, når det handler om digitalisering.

Så opfordringen er hermed givet videre:

Det er med stor sandsynlighed med hjælp fra it, at din virksomhed finder frem til sin egen version af iTunes.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT A/S
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere