Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Har din virksomhed fundet sin iTunes?

Klumme: Apple har vist vejen til, hvordan man udvikler services på toppen af kerneproduktet.

Apple hed engang Apple Computer.

Det var en hardwareleverandør, faktisk engang verdens førende leverandør af personlige computere.

Men i 2007 fjernede virksomheden “Computer” fra firmanavnet.

I 2001 lancerede Apple iPod, og i 2003 blev iPod så suppleret med iTunes, med Apples egne ord “The entertainment center of your world, a store, a player, a way to get music and more on your computer”.

Hardwarebutikken er blevet underholdningsleverandør og har oven i købet formået at fastholde kundernes høje involvering i deres “gamle” kerneprodukt, hardwaren.

iPod og iPhone er dimserne, alle gerne vil have fingrene i.
Apple har indset, at deres produkt ikke giver nogen værdi i sig selv, måske lige bortset fra den lidt udefinerlige cool-faktor.

En musikafspiller giver nu engang mest værdi, hvis der er musik på. Gerne så meget som muligt.

Historien er værd at lære af for alle andre brancher. Det er jo ikke alle, der er så heldige, at deres ”hardware” er så eftertragtet, at folket ligger i kø for at få et eksemplar.

Tænk bare som eksempler på elektricitet, landtransport, bredbåndsforbindelser, Unix-servere eller mel.

En blandet landhandel af produkter, der for det første – må vi jo nok se i øjnene – er temmelig usexede, og hvor kundens involvering først stiger, når det ikke virker, og for det andet helst skal produceres i rå mængder, for at man kan tjene penge på det.

For hvad er det, kunderne i virkeligheden efterspørger?
Hvordan tager man i praksis skridtene op ad værdikæden?

En måde er selvfølgelig for melproducenten at gå ind i bageribranchen og åbne brødudsalg.

Det er bare ikke sikkert, det er en særlig god ide. Det ville svare lidt til, at Apple begyndte at skrive musikken selv.

Vejen frem er serviceudvikling

Helt i ånden, vi kender fra it-branchen, Everything as a Service, ser det derimod ud som om, serviceudvikling på toppen af kerneproduktet er vejen frem for en række brancher – på godt dansk service enhancements: Produktions- og grossistvirksomheden, der tilbyder lagerstyring eller space management til detailhandelen.

Elselskabet, der tilbyder “den elektroniske hushjælp”, der sørger for at slukke lyset, når vi går ud ad døren. Transportleverandøren, der tilbyder track & trace på pakkerne.

Eller det offentlige, der laver webbaserede selvbetjeningsløsninger.

Fællesnævneren for eksemplerne er, at de alle sammen er digitale, en oplagt måde at nå helt ud til slutbrugeren. En anden fællesnævner kunne være, at produkt og tjeneste hænger funktionelt sammen.

Hvis vi lige et øjeblik tænker højt, på vegne af melproducenten, uden tanke på hvad der er praktisk muligt, kunne “iTunes” måske være en internetopkoblet bagemaskine og -vægt, hvor man skriver ”trekornsbrød” og derefter bliver guidet til at hælde ingredienser i via et display på fronten. Hvis man så får hældt for lidt i af én ingrediens, justeres mængden af øvrige ingredienser tilsvarende. Sådan en dims ville jeg da gerne investere i …

Et sidste spørgsmål kunne være, hvilken rolle it-afdelingen skal spille i alt dette.

Direktionen har innovation højt på dagsordenen, men det kan være svært at spille aktivt med i produkt- og serviceudviklingen, hvis man er alt for begravet i at sikre stabil daglig drift eller i at implementere administrative it-løsninger.

Ærgerligt, for det er formentlig i it-afdelingen, de fleste virksomheder finder de største kompetencer, når det handler om digitalisering.

Så opfordringen er hermed givet videre:

Det er med stor sandsynlighed med hjælp fra it, at din virksomhed finder frem til sin egen version af iTunes.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT A/S




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere