Artikel top billede

EU lover billigere satellit-tjenester inden 2010

Billigere og mere varierede mobilkommunikations-tjenester via satellit bliver en realitet i Europa inden 2010, hvis EU's nye licensplan for holder.

Computerworld News Service: EU-kommissionen opfordrer til bud på lancering af nye satellitter til mobile tjenester i hele Europa.

Det betyder, at satellit-operatører nu kan ansøge om at tilbyde tjenster som high speed-data, mobilt tv eller nødkommunikations-tjenester gennem en enkelt europæisk udvælgelsesproces frem for at skulle navigere gennem 27 forskellige nationale systemer.

Kommissionen håber, at den simplificerede prodecure vil betyde, at europæiske virksomheder og borgere kan drage fordel af nye og billigere tjenester.

Lettere at få licenser

Der er mange virksomhedsaspekter i EU-landene, der er reguleret af de EU-direktiver, der definerer det indre marked, men telekommunikations-tjenester - herunder dem der leveres via satellit - gives der stadig licens til på nationalt plan.

Satellit-operatører, der ønsker at tilbyde paneuropæiske tjenester, har indtil nu skulle opfylde en række kriterier og følge forskellige procedurer for at få licens i hvert land.

Selvom Kommissionens nye regler om satellit-tjenester ikke afskaffer de nationale licencer fuldstændig, harmoniserer de ansøgningsproceduren.

Derefter bliver det blot en formalitet at få nationale licencer.

Kommissionen foretager den indledende udvælgelse af kandidater på baggrund af deres kommercielle og tekniske kompetencer, og man vil så i anden runde overveje kriterier som geografisk dækning, forbruger- og konkurrencemæssige fordele, politiske målsætninger og spektrum-effektivitet.

Flere krav til operatører

Geografisk dækning er det vigtigste kriterium: Budgiverne skal love at dække mindst 60 procent af EU, når deres tjenester åbner, og kommercialisere tjenesten i alle EU-lande inden for syv år.

En af de fordele Kommissionen håber at opnå med den simplificerede godkendelsesprocedure er indførelse af bredbåndsinternet i landlige områder, hvor fastnet-tjenester som DSL ikke er rentable.

Effektiv brug af spektrum vil også være en vigtig faktor i udvælgelsesprocessen: Kommissionen har et frekvensbånd på 30MHz til hele Europa.

Almindelige mobiloperatører har meget mere spektrum til rådighed og kan øge kapaciteten yderligere ved at genbruge det i forskellige regioner takket være deres signalers begrænsede rækkevidde.

Budgiverne har indtil 7. oktober til at indsende deres ansøgninger til Kommissionen.

Vinderne bliver offentliggjort omkring midten af næste år, og Kommissionen forventer at se de første lanceringer af satellitter og tjenester inden 2010.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere