Artikel top billede

Er cloud computing tom luft?

Computerviews: Alle er enige om, at cloud computing vil resultere i fundamentale forandringer for både it-brugere og -leverandører. Men på denne regnvejrsgrå tirsdag virker visionerne noget luftige.

Computerviews: Velkommen til it-industriens nye darling, der denne gang er døbt den noget så luftigt som 'cloud computing'.

For det første fordi det lyder smart, ligesom med virtualisering og SOA. For det andet fordi betegnelsen er så tilpas elastisk, at mere eller mindre alt, der har noget med internettet at gøre kan klemmes ned i kassen.

Det skorter i hvert fald ikke på lovprisninger at teknologien.

Nicholas Carr argumenterer i sin seneste bog The Big Switch: Rewiring the World From Edison to Google for, at vi med cloud computing star over for et grundlæggende skift i it'ens natur.

Når man følger den daglige it-nyhedsstrøm, kan man ikke undgå at bemærke, at industrien har fået skyer på hjernen. Tag nu bare Dell, der vil registrere cloud computing som varemærke, IBM der bruger milliarder på området og Microsoft, der eksperimenter i stor stil med cloud-platforme.

Og så er der jo mainstream-leverandørerne Google, Salesforce og Amazon, der for længst har set lyset i software as a service (SaaS) og cloud computing.

Det store hype-cirkus

SaaS har på mange måder allerede vist sit værd, og her i Danmark kan specielt små og mellemstore virksomheder have glæde af leje-software.

Men når man taler om, at det noget flyvske begreb cloud computing vil resultere i fundamentale forandringer for både it-brugere og leverandører, kan det det godt være lidt svært at blive klog på, hvilken tidshorisont, der egentlig er på denne 'revolution'.

Gartners seneste hype cycle (se billedet) placerer for eksempel cloud computing på den den af kurven, der indikerer, at teknolgien endnu ikke er nået klimaks i det store hype-cirkus.

Når toppen er nået, begynder nedstigning mod de mere realistiske løfter, hvor teknologien ikke nødvendigvis vil ændre alt, men måske bare meget. Først derefter begynder man så at kunne snakke om egentlige realiteter.

Nødvendige bekymringer

Ifølge Gartner vil det tage mellem to og fem år, inden cloud computing får et mainstream-gennembrud.

Forhåbentlig når rigtig mange it-chefer at gøre sig en række nødvendige bekymringer i den periode.

For eksempel er det ikke helt uvæsentligt at sikre sig, at ens cloud-leverandør rent faktisk besidder de nødvendige failover-teknologier i tilfælde af nedbrud, ligesom sikkerhed og compliance er relevante nøgleord.

På forbruger-siden har Apples MobileMe for eksempel haft ganske mange problemer, hvilket resulterede i, at kunderne mistede deres mails. Og Apple, der må betragtes som en opkomling i denne branche, er ikke ene om at dumme sig - etablerede spillere som Google og Amazon er bestemt heller ikke fejlfri.

Shit happens...

Når det uden videre kan gå galt på forbrugersiden, tør man næsten ikke tænke på, hvad nedbrud og mistede data kan have af betydning for de erhvervskunder, der tager/har taget springet ud i cloud computing?

Når skyerne så at sige letter om nogle år, og cloud-begejstringen dermed når mere realistiske højder, vil de netbaserede tjenester og teknologier formentlig medføre et grundlæggende skift i it'ens natur, sådan som Nicholas Carr skriver.

På denne regnvejrsgrå tirsdag er der måske mest af alt tale om et nyt godt salgsord for it-leverandørerne?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere