Den nye kontroversielle overvågningslov i Sverige er anmeldt til EU-kommissionen. Den strider mod EU-retten, er argumentet. Foto: Mikael Rieck.

Svensk overvågningslov meldt til EU-kommissionen

Den nye lov, der øger mulighederne for at overvåge kommunikation ind og ud af Sverige, er nu anmeldt til EU-kommissionen. Den begrænser den fri bevægelighed, lyder begrundelsen.

Den stærkt omdiskuterede svenske lovændring, der udvider Forsvarets Radioanstalts (FRA) beføjelser til at overvåge svenskernes kommunikation ind og ud af landet, kan nu vise sig at blive sendt til tælling, næsten før den blev stablet på benene.

Det skriver DN.se.

En svensk advokat på det Europæiske Universitet i Firenze, Robin Lööf, har nemlig meldt loven til EU-kommissionen.

Den strider mod EU-retten, mener han.

Fortrolighed kan ikke garanteres
For eksempel påpeger han, at en samtale mellem en advokat, der befinder sig udenlands, og en klient, der befinder sig i Sverige, risikerer at blive aflyttet som følge af den nye lov.

Eftersom den nye lov kun gælder datatrafik på tværs af grænsen, vil en advokat, der opholder sig i Sverige, ikke blive udsat for samme behandling. Det er et problem, mener Robin Lööf.

"Det er en absolut og nødvendig del af advokatgerningen at kommunikationen er fortrolig, og uden den garanti, så er den umulig at udøve," siger han.

Selv om der findes bestemmelser i den nye lov, der sikrer, at samtaler mellem advokater og klienter ikke lagres, mener Robin Lööf ikke, det er tilstrækkeligt.

Han håber derfor, at EU-kommissionen vil behandle hans anmeldelse.

De er de dog ikke tvunget til - heller ikke, selvom de anser den for at være juridisk korrekt.

"Men det her er del af en stor trend i Europa og spørgsmålet er vigtigt," siger han.

Også debat i Danmark
Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen 18. juni også skabt politisk debat i Danmark.

Blandt andet er justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning, efter at videnskabsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen har afvist at efterkomme en appel fra brancheorganisationen ITEK om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments in SAP ERP environments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.