Den nye kontroversielle overvågningslov i Sverige er anmeldt til EU-kommissionen. Den strider mod EU-retten, er argumentet. Foto: Mikael Rieck.

Svensk overvågningslov meldt til EU-kommissionen

Den nye lov, der øger mulighederne for at overvåge kommunikation ind og ud af Sverige, er nu anmeldt til EU-kommissionen. Den begrænser den fri bevægelighed, lyder begrundelsen.

Den stærkt omdiskuterede svenske lovændring, der udvider Forsvarets Radioanstalts (FRA) beføjelser til at overvåge svenskernes kommunikation ind og ud af landet, kan nu vise sig at blive sendt til tælling, næsten før den blev stablet på benene.

Det skriver DN.se.

En svensk advokat på det Europæiske Universitet i Firenze, Robin Lööf, har nemlig meldt loven til EU-kommissionen.

Den strider mod EU-retten, mener han.

Fortrolighed kan ikke garanteres
For eksempel påpeger han, at en samtale mellem en advokat, der befinder sig udenlands, og en klient, der befinder sig i Sverige, risikerer at blive aflyttet som følge af den nye lov.

Eftersom den nye lov kun gælder datatrafik på tværs af grænsen, vil en advokat, der opholder sig i Sverige, ikke blive udsat for samme behandling. Det er et problem, mener Robin Lööf.

"Det er en absolut og nødvendig del af advokatgerningen at kommunikationen er fortrolig, og uden den garanti, så er den umulig at udøve," siger han.

Selv om der findes bestemmelser i den nye lov, der sikrer, at samtaler mellem advokater og klienter ikke lagres, mener Robin Lööf ikke, det er tilstrækkeligt.

Han håber derfor, at EU-kommissionen vil behandle hans anmeldelse.

De er de dog ikke tvunget til - heller ikke, selvom de anser den for at være juridisk korrekt.

"Men det her er del af en stor trend i Europa og spørgsmålet er vigtigt," siger han.

Også debat i Danmark
Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen 18. juni også skabt politisk debat i Danmark.

Blandt andet er justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning, efter at videnskabsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen har afvist at efterkomme en appel fra brancheorganisationen ITEK om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.