Artikel top billede

Den nye kontroversielle overvågningslov i Sverige er anmeldt til EU-kommissionen. Den strider mod EU-retten, er argumentet. Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Svensk overvågningslov meldt til EU-kommissionen

Den nye lov, der øger mulighederne for at overvåge kommunikation ind og ud af Sverige, er nu anmeldt til EU-kommissionen. Den begrænser den fri bevægelighed, lyder begrundelsen.

Den stærkt omdiskuterede svenske lovændring, der udvider Forsvarets Radioanstalts (FRA) beføjelser til at overvåge svenskernes kommunikation ind og ud af landet, kan nu vise sig at blive sendt til tælling, næsten før den blev stablet på benene.

Det skriver DN.se.

En svensk advokat på det Europæiske Universitet i Firenze, Robin Lööf, har nemlig meldt loven til EU-kommissionen.

Den strider mod EU-retten, mener han.

Fortrolighed kan ikke garanteres

For eksempel påpeger han, at en samtale mellem en advokat, der befinder sig udenlands, og en klient, der befinder sig i Sverige, risikerer at blive aflyttet som følge af den nye lov.

Eftersom den nye lov kun gælder datatrafik på tværs af grænsen, vil en advokat, der opholder sig i Sverige, ikke blive udsat for samme behandling. Det er et problem, mener Robin Lööf.

"Det er en absolut og nødvendig del af advokatgerningen at kommunikationen er fortrolig, og uden den garanti, så er den umulig at udøve," siger han.

Selv om der findes bestemmelser i den nye lov, der sikrer, at samtaler mellem advokater og klienter ikke lagres, mener Robin Lööf ikke, det er tilstrækkeligt.

Han håber derfor, at EU-kommissionen vil behandle hans anmeldelse.

De er de dog ikke tvunget til - heller ikke, selvom de anser den for at være juridisk korrekt.

"Men det her er del af en stor trend i Europa og spørgsmålet er vigtigt," siger han.

Også debat i Danmark

Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen 18. juni også skabt politisk debat i Danmark.

Blandt andet er justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning, efter at videnskabsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen har afvist at efterkomme en appel fra brancheorganisationen ITEK om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere