Artikel top billede

DotDK vil klynge domæne-piraterne op på nettet

Flere sager om domæne-pirateri skal offentliggøres og behandles hurtigt, mener dotDK. Derfor bliver befolkningen opfordret til at angive sager, hvor der er brugt ufine metoder i domæne-registreringen.

Hvis dotDK-foreningen hiver sejren om kontrollen med det danske .dk-domæne endeligt i hus hos IT- og Telestyrelsen 26. august, så tilskynder foreningen, at danskerne melder alle problemer med domæne-pirateri og typosquatting på dens hjemmeside.

"Vi vil gerne ændre folks frygt for at hamre hovedet mod en mur, hvis de oplever problemer med deres eget eller andres internet-domæner," siger talsmand fra dotDK og CBS-professor Kim Viborg Andersen til Computerworld.

Han pointerer, at der ikke er mange sager fremme om domæne-snylteri og udnyttelse af typosquatting hos den nuværende administrator DK-Hostmaster, hvor formanden Mads Bryde Andsersen efter eget udsagn årligt sidder med 500 til 600 sager om suspensioner af domæne-navne.

"Det undrer mig, at der ikke er flere sager med mere end 800.000 .dk-domæner. Derfor vil vi opfordre folk til at melde om uregelmæssigheder. Vi vil så offentliggøre sagerne, så alle kan se dem," lyder det fra Kim Viborg Andersen.

Flere sager - ikke noget problem

DotDK vil afgøre sager på samme måde som DK-Hostmaster, hvor formanden for foreningen løbende tager sig af afgørelserne i sager om domæne-pirateri.

Men selvom åbenheden omkring domæne-sagerne skulle resultere i en betydelig stigning i antallet af anmeldte sager, så ser Kim Viborg Andersen ikke det store problem i, at der opstår flaskehalse i sagsbehandlingen.

"Vi vil arbejde på, at afgørelsen i den enkelte sag ikke tager synderligt lang tid," siger Kim Viborg Andersen uden dog at ville kommentere på, hvordan foreningen vil strømline sagsbehandlingen.

Tvillinge-sites

Den optimistiske tone angående opfordringer til at angive domæne-piraterne og flere, hurtigere afgørelser kan eventuelt komme indehaveren af tvillinger.com, Abelone Glahn, til gode.

Frem i lyset

Abelone Glahn har i lang tid set sig lun på .dk-domænet tvillinger.dk, der dog har været optaget og fyldt med stjålet indhold fra net-leksikonet wikipedia.org og baby-sitet netbaby.dk.

"Jeg kan sagtens se, at nettet åbner muligheden for at lave hjemmesider og tjene penge på eksempelvis Google-reklamer. Men i dette tilfælde tenderer det til misbrug af andres omdømme, fordi han jo trækker trafik fra mit site," siger Abelone Glahn fra tvillinger.com.

Afprøve sagen

Hun har derfor længe villet prøve sagen for en domstol, men har haft fornemmelsen af, at det ikke kunne betale sig, fordi hun frygter, at de nuværende regler på området ikke tager højde for kompleksiteten i hendes situation.

"Det ville være interessant at afprøve lovgivningen, fordi jeg føler mig forulempet," siger Abelone Glahn.

Indehaveren af den .dk'ske tvillinge-version er Thomas Handberg Nilsson, der udover tvilllinger.dk også sidder på omkring 600 andre domæner, hvor flere udnytter stavefejl af typen horoskob.dk og erotikk.dk.

Han ejer også holbæk.dk, som Computerworld tidligere har skrevet om.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thomas Handberg Nilsson angående formålet med de mange domæne-registreringer, men Abelone Glahn ser meget gerne en ændring af domæne-reglerne, så der bliver sat en stopper for bevidst domænesnylteri.

Kim Viborg Andersen fra dotDK lover ingen lovændringer på området, men fastslår, at netop denne type sager bør offentliggøres.

"Hvis en sag som denne kommer frem i dagens lys, så vil flere lignende sager givetvis også komme frem og kunne behandles til glæde for alle brugere," afslutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere