Artikel top billede

ERP-leverandører scorer kassen på partnersalg

De ERP-leverandører, der solgte mest sidste år, bruger alle partnere i arbejdet med at implementere de solgte løsninger.

Nogle leverandører af ERP-løsninger (Enterprise Resource Planning) har succes med at inddrage partnere i salget, mens andre har succes med at klare det hele selv.

"Hvis du ser på, hvem der har solgt mest det seneste år, så er det Visma, SAP og Microsoft, og de bruger alle partnere," siger Herbert Nathan fra ERP rådgivningsfirmaet HerbertNathan & Co.

Han siger ikke dermed, at det at bruge partnere er vejen til succes, fordi så enkel er opskriften ikke.

Afstanden bliver for stor

For de ERP-leverandører, der bruger en partner-strategi, går strategien ud på, at partnerne fokuserer på salg og implementering, mens leverandørerne fokuserer på den videre udvikling af produkterne.

"Hvis man som leverandør udelukkende bruger partnere risikerer man, at afstanden til produkterne bliver for stor, fordi man som leverandør ikke bliver involveret direkte i projekterne," siger Herbert Nathan.

For tiden er der mangel på kvalificerede partnere herhjemme, og det er et problem for eksempelvis Lawson, Oracle og Maconomy, der alle forsøger at tiltrække partnere.

"ERP-partnerne har rigeligt med opgaver, og det hæmmer væksten, at der mangler kapacitet i markedet på partner-fronten," mener Nathan.

Hiver sig i skægget

Mange leverandører hiver sig fortvivlet i skægget, for det er umuligt at få opgaver, hvis ikke man har ordentligt uddannede folk med tilpas fyldige projektkompetencer.

Visma har med succes rekrutteret små partnere med tre til fem konsulenter, hvilket muligvis hænger sammen med dels, at det er nemmere at tiltrække små partnere, dels at Visma har produkter, som partnerne synes er interessante.

Kunderne vakler også

Mange kunder vakler også mellem at bruge partnere i et implementeringsprojekt eller overlade ansvaret fuldt og helt til leverandøren.

"Forstår implementeringspartnere min virksomhed?" "Hvad nu hvis det hele fejler, og jeg må forlade partneren?" Nogle kunder vil have mulighed for at vælge mellem flere partnere, mens andre insisterer på, at leverandør og implementeringspartner er en og samme virksomhed.

"I de meget store projekter (15-20 mio. kr., red.) ønsker kunderne ofte, at leverandøren påtager sig noget af ansvaret for selve implementeringen. De ønsker vished for, at der er økonomisk stabilitet bag projektet og måske ligefrem en form for garanti fra leverandørens side," siger Herbert Nathan.

Konsolidering i partnerleddet

Den rapport - ERP Danmark 2009 - om det danske ERP-marked, som Herbert Nathan udgiver til oktober, beskriver en konsolidering i partnerleddet i stil med, hvad vi tidligere har set blandt ERP-leverandørerne, hvor Logica købte WM-data, Avanade overtog HOB Business Solutions og færøske Norriq købte Munk IT og Konzern.

Når krybben er tom bides hestene, eller også finder de ud af at samarbejde. Den manglende kapacitet for så vidt angår ERP-partnere har dels ført til en øget specialisering, dels et øget samarbejde mellem partnerne på trods af den allestedsnærværende konkurrence.

Navision, Axapta og SAP startede med en partnerstrategi, og derfor er der mange partnere i markedet på de produkter.

"En stringent partnerstrategi hos de leverandører har gjort det interessant at være partner på de produkter. Det har simpelthen været en god forretning," konstaterer Herbert Nathan.

Hver licenskrone giver

Indtjeningen ligger på nogenlunde samme niveau for de forskellige ERP-løsninger. Hver licenskrone giver typisk 20 øre om året i vedligehold og support. Samtidig giver hver licenskrone to til fem kroner i implementeringsindtægter altså konsulentomsætning.

I øjeblikket er der ifølge analysehuset IDC medvind på markedet for ERP-løsninger med vækstraterne på over otte procent, hvilket er dobbelt så meget som resten af af it-markedet.

IDC-direktør Per Andersen forventer ikke, at væksten varer ved, men vurderer, at markedet inden for fem år er nede på en årlig vækst på fire til fem procent, som resten af it-branchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere