Artikel top billede

Sådan arbejder Google med at forbedre søgningerne

Interview: Google eksperimenterer på livet løs med folk, der søger via Google-søgemaskinen. Læs her, hvordan Google arbejder med at optimere søgningerne.

Computerworld News Service: Google begyndte sidste år en live-test, der lader folk give søgeresultater ny rangorden, kommentere dem eller helt fjerne søgeresultater, men virksomheden har stadig ikke besluttet, om funktionaliteten skal lanceres bredt.

Testen, som præsenteres til tilfældigt udvalgte brugere, tilføjer knapper ved siden af søgeresultater til at flytte dem op og ned, fjerne dem og tilføje kommentarer.

Den permanente implementering af disse funktioner ville være et seriøst skridt for Google imod større brugerdeltagelse i processen med at rangordne og evaluere søgeresultater.

"Det er et virkeligt sjovt eksperiment. Jeg kan ikke sige med sikkerhed, om det vil blive lanceret for alle, for vi har altid en million eksperimenter kørende. Og det er kun nogle få af de, der har stor succes, som lanceres bredt," udtaler softwareingeniør hos Google, Matt Cutts.

Google har præsenteret forskellige variationer af eksperimentet for folk, som virksomheden offentliggjorde detaljer om for første gang for omkring to uger siden i et officielt blogindlæg.

I en version kan man for eksempel kun fjerne søgeresultater, mens man i en anden kan tilføje kommentarer, fortæller Cutts.

Udfordring at anvende feedbacken

En af udfordringerne er at udnytte den indsamlede feedback på en skalerbar og brugbar måde, men det står klart, at denne slags data giver Google interessante indsigter, der kan bruges til at forbedre kvaliteten af søgninger.

"Personligt er jeg meget begejstret for det, og jeg håber, at det bliver til noget," udtaler Cutts.

Nogle af Googles kritikere klager over, at virksomhedens søgemaskine stadig er for lukket i forhold til brugerdeltagelse og i stedet favoriserer automatiserede processer og matematiske algoritmer og dermed ignorerer et basalt web 2.0-princip.

Dette argument er Cutts dog stærkt afvisende over for.

Hvem linker til hvem?

"Ofte tænker folk på Google, som om der ikke er andet end algoritmer og computere, der kører døgnet rundt," udtaler han.

"Men hvis man kigger på (Googles patenterede system til at rangordne søgeresultater, red.) PageRank, så kan den måde, vi bedømmer en bestemt sides omdømme på, koges ind til menneskelige bedømmelser og handlinger, i den forstand at det hele afhænger af, hvem der linker til hvem på nettet."

Der er dog stadig folk i søgebranchen, der hævder, at Googles tilbageholdenhed med at give slutbrugere større muligheder for deltagelse kan ende med at skade virksomheden.

Konkurrenter som Jason Calacanis' Mahalo, Yahoos sociale bogmærketjeneste Delicious og Jimmy Wales' Wikia Search udgør eksempler på søgemaskiner, hvis drift er mere eller mindre afhængig af brugerbidrag.

Wikia Search lader enhver tilføje, slette og vurdere søgeresultater udover at redigere indholdet i et søgeresultats URL ved at modificere dets overskrift og beskrivelse.

Ændringer træder i kraft øjeblikkeligt uden at gå igennem en godkendelsesprocedure.

Wales, som tilskriver sig wiki-filosofien, mener, at communitiet bag Wikia Search kan fungere selvstyrende, og at den kollektive visdom vil råde.

Brugertilpasning

Google tilbyder dog nogle muligheder for brugertilpasning og personliggørelse til brugere med en Google-konto.

De kan for eksempel vedligeholde en historik over deres søgnings- og browsing-aktivitet med tjenesten Web History, og de kan bogmærke og skive notater til links med tjenesten Notebook.

Mens Google stadig blot overvejer at implementere brugerfeedback-eksperimentets funktioner som standard til alle brugere, så er virksomheden dog allerede i gang med at udvide sin søgeteknologi udover den rene tekstanalyse til også at forstå diverse egenskaber i billede, video og lyd, ifølge Cutts.

Googles Image-søgemaskine kan for eksempel indstilles til kun at vise resultater af fotos af mennesker, da den kan genkende, om et ansigt dominerer billedet.

Inden for videosøgning er Google begyndt at skabe transskriptioner af tale, så man kan søge på, hvad der siges i et videoklip.

"Vi er ikke udelukkende afhængige af metadata," udtaler han.

"Vi har folk hos Google, der er eksperter i stemmegenkendelse, og vi har eksperter i billedanalyse og i videoanalyse, så det er faktisk temmelig spændende at tænke over fremtiden for søgning i forhold til at forstå mere om stemme- og video- og billedgenkendelse," tilføjer han.

Cutts, som er noget af en kendis inden for søgningskredse, og hvis blog er obligatorisk læsning for søgningsspecialister på verdensplan, udfordrer også den påstand, at Google ikke bruger semantisk søgeteknologi, som søger ud fra både direkte og afledte betydninger af søgeord i modsætning til rå, koncis analyse af links og nøgleord.

"Mange har den fejlopfattelse, at Google kun søger efter de eksakte ord, man taster ind," siger han.

"Vi forsøger dog at være lidt mere hjælpsomme end det. Vi søger efter stammen af et ord, så for ordet 'løb,' søger vi måske også efter 'løbe' og selv efter synonymer, så hvis en side indeholder ordet 'jogging', kan det jo også være brugbart, selvom din søgning var efter ordet 'løbetræning'. Så vi foretager faktisk en hel del semantisk søgning for at forsøge at hjælpe brugeren."

Til spørgsmålet, om Google er bekymret over at være lukket ude fra populære sociale netværkssites som Facebook, der begrænser søgerobotterne, svarer Cutts, at Google er tilfreds med den generelle tendens, der har været i løbet af de sidste 10 år imod større åbenhed.

"Vores overordnede princip er, at vi ikke vil indeksere indhold, hvis sites ejer ikke ønsker, at vi gør det," udtaler han. "Men når det er sagt, så har den langt overvejende del af sites indset, at det kan være vældig brugbart at have sider med i søgeresultater. Selvom der stadig findes lukkede fester på nettet, så åbner mange af disse steder med tiden, hvis de ser fordelene og belønningerne ved at have en god tilstedeværelse i forskellige søgemaskiner."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere