Artikel top billede

Sådan kommer krisen til at ramme it-branchen

Leverandører af analyse, SOA, netværksstorage og cloud computing samt små innovatorer vil opleve drastiske konsekvenser, i det kunder fra den finansielle sektor forsvinder. Men der er opklaring i horisonten.

Computerworld News Service: September 2008 vil blive indskrevet i historien som en af Wall Streets værste måneder nogensinde.

Ærværdige finansielle institutioner som Lehman Brothers, Merrill Lynch og AIG forsvandt pludseligt eller undergik drastiske forandringer.

Investorer mistede store penge - i nogle tilfælde hele formuer - og almindelige skatteborgere oplever nu at skulle betale for en redningsplan for hele den finansielle sektor, der kan løbe op et i svimlende beløb på 3.688 milliarder kroner (700 mia. USD) eller mere.

Også it-virksomheder rammes hårdt af den finansielle sektors nedsmeltning, da deres omsætning er afhængig af risikovillige investeringsbanker, forsikringsselskaber og lignende.

Og derudover er it-branchen afhængig af popularisering og udbredelse af nye produkter og tjenester til både forbrugere og it-afdelinger i alle sektorer.

Farvel til de største kunder

Nu da de fleste af de større investeringsbanker og diverse selskaber, der yder finansielle tjenester, enten er fordampede, forandrede eller er blevet opslugt af andre virksomheder, så vinker et utal af leverandører af alt fra business intelligence til cloud computing et sørgmodigt farvel til mange af deres største kunder.

"Det vil utvivlsomt blive meget smertefuld for visse leverandører," konkluderer Andrew Bartels, analytiker hos Forrester Research.

Idet vi går ind i oktober, er der leverandører, der en gang servicerede et tilsyneladende pålideligt og stabilt marked, der vågner op til en anden og mere dyster virkelighed.

"Det er måske ikke en ny verden, men det bliver sandelig en forandret verden," siger Jeanne Capachin, vice president for analyse hos Financial Insight, der er et analysebureau, der servicerer den finansielle sektor.

Da mange leverandører, der er afhængige af salg til den finansielle sektor, nu kæmper hårdt for at udstikke en kurs i et radikalt forandret forretningslandskab, vil kunder, der ellers er langt fra Wall Street, begynde at bemærke forandringer i markedet.

Det kommer til primært til at ske i mængden og typerne af tilgængelige produkter og tjenester, men muligvis også i antallet af leverandører, som de kan gå til efter løsninger.

"Ud fra den vigtige rolle som den finansielle sektor har spillet på it-markedet, så er det givet, at der kommer til at ske forandringer," siger Bartels.

"Dette vil for mange leverandører give et behov for at omfokusere på kunder i felter uden for den finansielle sektor," siger Vivek Mehra, leder af forretningsområdet for den finansielle sektor hos it-tjenesteleverandøren Keane.

Hvilke teknologier - og leverandører - er i risikozonen?

Den teknologi, der mest åbenlyst kommer til at tabe på grund af den finansielle sektors nedsmeltning, er analyse, heriblandt business intelligence. ´

Færre kunder med behov for de nyeste teknologier kombineret med nedsat omsætning kan have den langsigtede konsekvens, at innovationen bliver kvalt.

"Det er en sag om hønen eller ægget. Uden at have leverandørerne til den finansielle sektor til at drive teknologierne fremad, så er det muligt, at innovationen kommer til at lide," siger Vivek Mehra, leder af forretningsområdet for den finansielle sektor hos it-tjenesteleverandøren Keane.

Men på den anden side kan det have den positive sideeffekt, at udviklere af analyse-applikationer vil fokusere på mainstream-markedets behov i stedet for de mere eksotiske finansnicher, vurderer Mehra.

Og det er da muligt, at selv BI- og analyse-leverandører vil kunne foretage et strategisk comeback på kort sigt, mener Andrew Bartels, analytiker hos Forrester Research.

Men for at gøre dette, så må de arbejde hårdt på at gøre deres produkter relevante for de overlevende finansielle virksomheder og for enterprise-virksomheder i en bredere forstand.

Leverandørerne vil være nødt til at fokusere på "at levere software, der ses som 'nødvendige at have' frem for blot 'gode at have'."

I det lange løb kunne en sådan tendens give BI- og analysesoftware, der er gearet mere til behov fra den virkelige verden i stedet for til de esoteriske krav fra investeringsverdenen.

"Dette vil for mange leverandører markere en tilbagevenden til den virkelige verden," siger han.

Udover BI og risikostyring kan leverandører, der er aktive i felter som SAN (storage area networks) og cloud computing, også forvente at opleve i det mindste nogle af konsekvenserne af den kollapsede finansielle sektor.

SOA-infrastruktur bruges for eksempel i stor stil af finansselskaber til integritet og skalerbarhed af transaktioner.

Derfor kan SOA-leverandører, der har finansselskaber som målgruppe, forvente at opleve nogle af de samme problemer med kunder og omsætning, der forsvinder, som deres kolleger, der har med BI og risikostyring at gøre.

På den anden side burde enterprise-kunder ikke her komme til at opleve nogen påvirkning af den langsigtede produktudvikling, da finanssektoren ikke har spillet så stor en rolle i at drive innovationen inden for SOA som inden for BI og analyse.

Det samme gør sig generelt gældende for SAN-markedet, hvor leverandører i løbet af årene har solgt finansselskaberne et imponerende antal systemer til at administrere og beskytte deres enorme datalagre.

Men ligesom hos SOA-leverandørerne er innovation inden for SAN-produkter ikke strengt afhængig af disse finansselskaber, så skaden burde ikke strække sig betydeligt længere end til leverandørernes bundlinjer.

Ser dystert ud for disse leverandører

For leverandører af cloud computing ser det dog mere dystert ud.

For efter BI og risikostyring står leverandører af cloud computing til at miste mest fra det eroderede finansmarked.

Andrew Bartels fra Forrester bemærker, at det var finansselskaber, der viste vejen til at bruge cloud computings enorme ressourcer til at teste nye investeringsstrategier og scenarier for alternative forretningsmodeller.

"Der kommer ikke til at ske meget af den slags i finanssektoren i den nærmeste fremtid," siger han.

Et positivt perspektiv er dog, at cloud computing er et voksende marked med relativt få enterprise-brugere, der er særlig dybt involverede i teknologien. Som resultat heraf bør de negative konsekvenser være begrænsede hovedsageligt til leverandørernes omsætninger.

Små leverandører er i størst fare

Jeanne Capachin fra Financial Insight mener, at de største tabere vil på tværs af spektret blive de små innovative virksomheder, der har "solgt godt til finansindustrien."

I hvert fald for nogle af disse mindre virksomheder vil tabet af en eller flere kernekunder markere begyndelsen på afslutningen.

"Hvis det var mig, ville jeg undersøge mine leverandører for deres sårbarhed overfor den finansielle sektor," udtaler hun.

"Jeg tror, det bliver et svært marked under alle omstændigheder i forhold til it-udgifter, men især hvis man ikke i forvejen har et stort navn og en stor bankkonto," siger hun.

Mange små leverandører vil sikkert se dem selv tvunget ind i partnerskaber med større spillere blot for at overleve, mener Jeanne Capachin.

Mens nogle af de små innovatorer med specialiserede produkter og et snævert markedsfokus bliver knust af nedsmeltningen, så vil derimod differentiering og økonomisk skalerbarhed hjælpe store leverandører som IBM og Sun Microsystems til at modstå kollapset med kun minimal skade.

"Hos IBM kommer 29 procent af omsætningen fra finanssektoren, men kun seks procent heraf kommer fra USA," fortæller Andrew Bartels fra Forrester.

Salget i Europa - hvis finansselskaber også er ramt af krisen - udgør endnu fem procent heraf.

"Så selskabet kommer til at føle nogle konsekvenser, men det er kun en lille del af den samlede forretning."

Livet efter døden: Store muligheder for integration og compliance

I betragtning af alvoren af den aktuelle krise er det trøstende at vide, at der faktisk måske alligevel er en svag opklaring i horisonten.

Idet den finansielle sektor går ind i en ny - og efter al sandsynlighed - meget nedskåret æra, kan der opstå adskillige nye muligheder til fordel for i det mindste nogle leverandører og deres enterprise-kunder.

Mens banker og andre finansinstitutioner sluger hinanden, vil branchekonsolidering i sig selv åbne nye døre.

"Behovet for integrationssoftware vil blive meget stort, da mange af disse finansselskaber vil ønske at ændre deres forretningsmodeller," siger Vivek Mehra fra Keane.

Denne tendens kan give en saltvandsindsprøjtning til udviklingen af bedre integrationssoftware, hvilket vil give bedre produkter og tjenester, der er designede til at hjælpe fusionerende virksomheder i brancher uden for den finansielle sektor.

Leverandører med produktivitetsfremmende og omkostningsbeskærende teknologier vil muligvis også opleve en opblomstring.

Inden for en forudselig fremtid burde sælgere i en bred vifte af it-sektorer - inden for alt fra automatisering af call centre til understøttelse af virtuelle møder og miljøkontrol - blive i stand til at drage fordel af en finanssektor, der er styret af behovet for at skære brutalt ned på udgifterne.

"En leverandør, der sælger software, som hjælper med at reducere it-omkostninger kan stadig stå i en god position," udtaler Bartels. Ydermere vil mange sådanne løsninger sandsynligvis appellere til enterprise-kunder over en bred kam.

Øget statslig kontrol

Vivek Mehra forventer, at øget statslig kontrol vil styrke et voksende marked for compliance-anvendelser i den finansielle sektor, præcis som det skete efter Sarbanes-Oxley-loven fra 2002 for adskillige enterprise-virksomheder, der blev påvirket af den tids store korruptionsskandaler.

"Jeg tror, at business intelligence vil begynde at kunne drage fordel med det samme, da der fra myndighedernes perspektiv vil være et behov for mere gennemsigtighed af informationer," siger han.

Et resultat kan blive at bedre compliance-værktøjer, der er lettere at bruge, langt om længe vil blive tilgængelige for alle virksomheder i enterprise-klassen.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere