Artikel top billede

Skyen vil revolutionere it-infrastrukturen

It-netværket SDForum holdt for nylig Cloud Computing Symposium, og hvis man skal tro oplægsholderne, betyder cloud computing en revolution af it-infrastruktur, som vi kender det.

Computerworld News Service: Men man må selvfølgelig sætte spørgsmålstegn ved så voldsom en påstand, at cloud computing betyder en revolution af nutidens it-infrastruktur og vigtigst af alt forstå baggrunden for deres eksempler for at kunne bedømme, om cloud computing så i virkeligheden kan leve op til de høje forventninger.

Det overordnede budskab i de forskellige oplæg på symposiet var, at cloud computing kan medføre gode resultater for virksomheder, der tør at give sig i kast med det.

Symposiut blev skudt i gang med en præsentation fra James Staten fra Forrester Research.

Han fortalte, at cloud computing i dag bliver brugt meget inkonsekvent, hvilket er tegn på, at mange nystartede virksomheder har taget teknologien til sig, især Amazons EC2- og S3-tjenster, mens det kun er få større virksomheder, der har vovet springet.

James Staten pegede på fire typer cloud-brugere og forklarede, hvorfor cloud computing kan være interessant for dem:

- Nystartede virksomheder (billig infrastruktur, lav investering).
- Underholdning (yderst skalerbart, midlertidige systemer).
- Små virksomheder (samme grund som nystartede virksomheder).
- Større virksomheder (hurtigt og billigt at eksperimentere med).

Interne clouds mislykkes

Men James Staten har ikke meget til overs for en anden trend, der er spået en stor fremtid inden for cloud computing: interne clouds.

Han tror, at større virksomheder vil få svært ved at opbygge interne clouds, der kan konkurrere med prisen på eksterne clouds, og at det derfor vil mislykkes.

Men han spår en lovende fremtid for virtuelle private clouds (der minder om VNP'er), der hugger dele ud af en offentlig cloud og tilbyder cloud-tjenester, der indeholder sikkerhed, namespace og isolation til brug i virksomheder.

Tre væsentlige fordele

Hvad er det så, der er så fantastisk ved clouds?

Der er tre væsentlige fordele ved cloud computing:

For det første får man en billig og let tilgængelig infrastruktur, der er leveret af en tredjepart med speciale i at administrere computing-ressourcer.

På nogle måder minder det om det, det man kalder utility computing: det er computing og storage, der er til rådighed når som helst.

For det andet administreres disse ressourcer af udbyderen, så de altid er klar til brug.

Med andre ord styrer udbyderen sine ressoucer, så der altid er nok plads til at imødekomme øget efterspørgsel.

Det er en modsætning til selv-hostede systemer, hvor opskalering typisk medfører problemer med budgetgodkendelser, bestilling af udstyr og driftsomkostninger.

For det tredje giver den konstante og nemme tilgængelighed mulighed for at reagere hurtigere på virksomhedens behov.

Cloud-udbyderen gør det især lettere for nystartede virksomheder, der tilbyder nye tjenester eller imødekommer nye behov, at reagere.

I større virksomheder kan de forskellige afdelinger bruge clouden til at få adgang til it-ressoucer, så de kan gå uden om den centrale it-afdeling, der sommetider opfattes som overbebyrdet eller passiv.

Her er nogle eksempler

Der var flere nystartede virksomheder til stede ved Cloud Computing Symposium for at fortælle om deres erfaring med cloud computing.

En af virksomhederme, Mashery, fortalte, at man har opbygget en it-infrastruktur til omkring 1.000 maskiner uden en eneste system-administrator.

Deruover indikerede den administrerende direktør, at virksomheden har eksisteret i to år med en samlet it-investering på under 100.000 dollars.

En anden nystartet virksomhed - Sharethis der arbejder med sociale medier og tilbyder en tjeneste, der kan integreres på andre hjemmesider med en enkelt knap - fortalte publikum, at de blev hyret af en meget populær hjemmeside og var nødt til at øge antallet af maskiner fra 100 til 3.500 på én dag.

Ved hjælp af Amazons EC2 var det ikke svært at opnå. Dagen efter, da der var kommet ro på igen, fjernede man mange af instanserne.

Den samlede omkostning for opgaven var under 200 dollars.

James Staten påpegede i sit oplæg, at mange større virksomheder har været længe om at tage cloud computing i brug, så der er ikke så mange eksempler, og der er langt imellem dem.

Men der er ét markant eksempel - The New York Times.

Avisen ønskede at gøre sine historiske artkiver tilgængelige online. Der var 11 millioner artikler, der skulle bearbejdes og laves til .pdf-filer.

Til at starte med blev det vurderet, at der ville være brug for flere hundrede servere og omkring 4tb storage.

Avisens it-organisation meddelte, at der ville gå en måned, før man kunne komme i gang, for ikke at nævne problemet med at finde plads i budgettet, og skaffe de nødvendige it-ressourcerne.

Ham der stod i spidsen for projektet besluttede at prøve Amazon Web Services. Han tilmeldte sig med virksomhedens kreditkort og startede med 100 EC2-instanser og 4tb S3-storage.

Dagen efter var opgaven fuldført til en samlet pris på 240 dollars.

The Times' historie viser det store cloud computings store potentiale og den udfordring det medfører for almindelig it-praksis.

Ingen teknologi uden problemer

Men der er uden tvivl problemer omkring cloud computing: overholdelse af virksomhedens it-sikkerhedspolitikker og mangel på SLA'er og support på kommercielle software-applikationer.

Det er svært at vide, hvad man skal tro om problemet med sikkerhedspolitikkerne.

Det skal helt klart undersøges, men de fleste it-folk der arbejder med sikkerhed ved af erfaring, at det er svært ved at komme igennem med budskabet, sådan som det ser ud i dag.

Med andre ord ser det ikke så godt ud med it-sikkerhed i forvejen, og det er ikke til at vide, om det bliver endnu værre med cloud computing.

Man kan sige, at de kommercielle cloud-udbydere sandsynligvis vil være bedre til det med sikkerheden på grund af deres konkurrencemæssige forspring i forhold til virksomhedernes interne it-afdelinger.

De er speciliseret i it-infrastruktur og har de rette ressourcer til at implementere sikkerheden ordentligt, hvorimod en intern it-afdelinger ofte mangler den nødvendige viden om it-infrastruktur og kæmper med budgetter, der ikke giver plads til implementere den nødvendige sikkerhed.

Problemet med SLA'er er mere vanskeligt.

En paneldeltager ved Cloud Computing Symposium fremhævede, at de fleste hosting-udbyderes SLA'er er begrænsede til prisen på hostingen selv.

Der er selvfølgelig mange it-organisationer, der også har fokus på SLA-tal, men med blandede resultater.

Nogle klarer det rigtig godt, mens andre oplever nedbrud igen og igen, og hvis det er tilfældet, hvorfor så overhovedet have en SLA.

Problemet med support på kommerciel software er ikke nødvendigvis så alvorligt, som man skulle tro.

Tøver med at skifte

På trods af at Oracles CEO, Larry Ellison, affærdigede cloud computing i sidste uge, gik der ikke mere end en dag, før virksomheden offentliggjorde, at man nu tilbyder support på Oracles produkter i Amazon Web Services-infrastrukturen.

Kort tid efter meddelte Amazon selv, at man ingen længe vil tilbyde Microsoft Windows Server EC2-tjenester.

Eftersom disse to store spillere nu supporterer cloud computing, tror jeg, det er ret sandsynligt, at kommercielle software-udbydere gør deres produkter tilgængelige, før efterspørgslen fra de store virksomheder for alvor sætter ind.

Jeg tror, cloud computing vil blive mere og mere populært, og at vi vil forstætte med at høre om positive oplevelser, men at der samtidig vil være mange, der tøver med at skifte til en 'anderledes' teknologi - og så selvfølgelig den sædvanlige tendens til at udsætte alt, hvad der kan udsættes.

Bernard Golden er CEO for consulentfirmaet HyperStratus, der er specialiseret i virtualisering, cloud computing og relaterede områder. Han er også forfatter af bogen 'Virtualization for Dummies' - den bedst sælgende bog om virtualisering til dato.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere