Artikel top billede

Microsoft lancerer Windows Azure

Microsoft annoncerer operativsystemet til cloud computing. Windows Azure er navnet.

Ray Ozzie, Microsofts ledende softwarearkitekt, annoncerede i mandagens keynote på Microsoft Professional Developer Conference i Los Angeles Convention Center Microsofts længe ventede rykind på cloud computing-markedet.

Der har gennem et stykke tid været rygter og antydninger fra blandt andre Steve Ballmer om et Cloud OS fra Microsofts hånd.

Ray Ozzie fortalte en tætpakket sal af udviklere, at Windows Azure er navnet på et servicebaseret operativsystem, der skal gøre udvikling af cloud-applikationer nemmere.

Windows Azure ligger som et lag oven på den enorme infrastruktur, som Microsoft har i sine datacentre.

Windows Azure stiller en række faciliteter til rådighed for udviklerne, så cloud-applikationer er nemmere at udvikle.

Ligesom et operativsystem på en computer stiller en række faciliteter til rådighed for udviklerne.

Windows Azure Services Platform

Windows Azure tilbyder hosting og management af services, et skalerbart cloud storage i form af blobs og tabeller, samt virtualisering og netværk til rådighed.

Oven på Windows Azure er der så bygget en række services med letgenkendelige navne som .Net services, Live Services, SQL Services, Sharepoint Services og Dynamics CRM Services, der tilsammen udgør Azure Services Platform.

Anerkendende nik til Amazon

Ray Ozzie nævnte Amazons Elastic Compute Cloud som et eksempel på en god compute cloud.

"Vi kommer til at stå på skuldrene af, hvad de har lavet," sagde Ray Ozzie med et anerkendende nik til Amazons pionerarbejde indenfor cloud computing.

Ligeså vigtig som NT

Ray Ozzie betegnede Windows Azure som en ligeså vigtig annoncering, som Windows NT var i sin tid. Det var produktet, der blandt andet for alvor gjorde Microsoft til en spiller indenfor styresystemer til servere.

"Det her minder mig meget om en annoncering, vi gjorde i 1992, da vi introducerede et nyt operativsystem kaldet NT," lød det fra Ray Ozzie, der forventer, at Windows Azure vil få samme gennemslagskraft på Cloud computing, som NT havde på styresystemer.

"Det var en stor annoncering dengang. Det var i de tidlige dage for Windows NT, men over årene så vi hvilken betydning den teknologi fik. Jeg forventer, at over tid, efterhånden som services bliver bliver taget i bred anvendelse, at teknologierne vi introducerer her i dag, vil have den samme effekt," lød det fra Ray Ozzie.

Eksisterende værktøjer

Ray Ozzie fremhævede, at eksisterende Microsoft-udvikingsværktøjer som Visual Studio kan anvendes sammen med Windows Azure.

"De fleste af jer forventer selvfølgelig, at I kan anvende jeres eksisterende værktøjer og runtime som Visual Studio og .NET Framework, og det kan I selvfølgelig," sagde Ray Ozzie.

Roadmap og priser

I forbindelse med PDC-konferencen er Azure blevet gjort tilgængelig i en Community Technology Preview version, som kan hentes her.

Ifølge Manuvir Das, leder i Windows Azure teamet, forventes en kommerciel version af Azure at blive frigivet i løbet af 2009.

Der er endnu ingen oplysninger om priser, udover at Ray Ozzie sagde, at prisen vil være "konkurrencedygtig".

Interessant nok nævnte Manuvir Das, at Service Level Agreements (SLA) vil være en del af forretningsmodellen, uden dog at komme nærmere ind på hvilke garantier om oppetid, svartider og lignende en SLA for Windows Azure-baseret cloud computing vil indeholde.

Indtil videre kører Windows Azure på et enkelt af Microsofts datacentre på den amerikanske vestkyst, men det vil over tid blive udvidet til flere datacentre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere