Artikel top billede

Formand for Open Source Leverandører i Danmark, Morten Kjærsgaard, forstår ikke, hvorfor Firefox er bandlyst på offentlige medarbejderes computere.

OSL begræder det offentliges boykot af Firefox

Open Source Leverandørerne i Danmark forstår ikke, at Firefox-browseren er udelukket fra flere offentlige computere. Hvorfor er det ikke Internet Explorer, der er bandlyst, spørger foreningens formand.

Ros for regler og ris for et rigidt system.

Sådan lyder vurderingen fra Morten Kjærsgaard, formand for Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL), når han skal karakterisere offentlige it-chefers governance-model med at forbyde Firefox-browseren på offentlige medarbejderes skriveborde.

"Offentlige it-chefer gør klogt i at opstille regler for, hvad medarbejderne må installere på deres computere, men det er ærgerligt, at det skal gå udover et rigtig godt program som Firefox," siger han.

Morten Kjærsgaard påpeger, at open source-flagskibet Firefox fra Mozilla ellers bliver anbefalet af institutioner som Europakommissionen og it-analysehuset Gartner.

Firefox er i Danmark bandlyst fra flere offentlige kontorer, fordi browseren sjældent indgår som en del af de standard-opsætninger, it-cheferne har valgt.

De offentlige medarbejdere kan ikke gøre så meget ved desktop-standarden, da de oftest er frataget administrationsrettigheder af sikkerheds- og licensmæssige årsager.

De offentlige øjne er derfor oftest tvunget til at se internettet igennem Microsoft-browseren, Internet Explorer.

Internet Explorer burde være bandlyst

Sådan burde det ikke være, hvis det stod til open source-formanden, Morten Kjærsgaard.

"Jeg er klar over, at det er vanskeligt at tillade nogle programmer på de offentlige pc'er, men det er helt oplagt, at der burde gøres en undtagelse med Firefox-browseren, fordi den er et glimrende alternativ til Internet Explorer," siger Morten Kjærsgaard.

Han fastslår, at Firefox næppe er mere usikker end Internet Explorer, eller at it-cheferne får licensmæssige problemer med Mozilla-browseren.

"Man kunne spørge sig selv, hvorfor det ikke er Internet Explorer, der bandlyst. Browseren kommer gratis med Windows og virker på den måde konkurrenceforvridende," sukker Morten Kjærsgaard.

Heller ikke programmer som Skype og Pidgin finder vej til de offentlige medarbejderes desktoppe, fordi de er frataget administrationsrettighederne på deres computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere