Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Word dengang (version 1.1 fra slutningen af 80'erne) og nu - kan du huske, hvordan det var i begyndelsen?

Verdens mest brugte 'ord' fylder 25 år

Microsoft Word dominerer markedet i sådan en grad, at mange slet ikke mener, at der er et tekstbehandlingsmarked.

Computerworld News Service: Hvis du har brugt Microsoft Word de sidste 25 år, føles det måske som om, Word altid har hersket over tekstbehandlings-universet.

Men Microsofts populære tekstbehandlingsprogram havde i virkeligheden en noget usikker og kluntet start i slutningen af oktober 1983, og der skulle gå fem år, før det opnåede sin stjernestatus.

Selv da Word indtog positionen som markedsleder, slap Microsoft ikke for for sønderlemmende kritik og utallige tilbageslag.

Det her er historien om, hvordan Microsoft Word har udviklet sig på sin 25 år lange rejse fra en lidt vaklende start til sin nuværende position som konge af softwareuniverset.

Det første WYSIWYG

Før Word så dagens lys, var der Bravo - verdens første WYSIWYG-teksbehandlings-program (What You See Is What You Get).

Charles Simonyi og Butler Lampson udviklede det revolutionerende program i Xerox Palo Alto Research Center i 1974 til en maskine ved navn Xerox Alto. Alto adskiller sig ved at være den første computer, der brugte mus og grafisk brugergrænseflade (GUI).

Selvom Xerox ikke solgte Alto kommercielt, kan maskinens effekt mærkes i alle moderne computere og styresystemer i dag, blandt andet en lille applikation, der går under navnet Microsoft Word.

Charles Simonyi, der var med til at udvikle Xerox Bravo, sluttede sig til Microsoft i 1981, da han fik et tilbud fra Bill Gates.

På Charles Simonyis første dag på jobbet besluttede han sammen med Bill Gates og Paul Allen at lave database-, regneark- og tekstbehandlings-applikationer.

Microsoft møder Xenix

Der gik ikke lang tid, før Charles Simonyu ansatte en tidligere Xerox-medarbejder, Richard Brodie, og så begyndte arbejdet med 'Multi-Tool Word'.

Richard Brodie stod for det meste af programmeringen, og det blev til version 1.0 af Microsofts Xenis - et UNIX-lignende styresystem, der ikke eksisterer længere.

Microsoft besluttede hurtigt at'Multi-Tool' i navnet, da det var for langt og besværligt, og på den måde blev Microsoft Word født.

De tidlige DOS-dage

Word 1.0 til Xenix og MS-DOS kom i oktober 1983.

DOS version 1.0 til 5.0 indeholdt en sommetider forvirrende grænseflade, hvor man kunne bruge de samme taster til at udføre forskellige opgaver i forskellige modes.

Det var en klar forbedring i forhold til konkurrenten Coral Wordperfects funktionstast-kombinationer, men der lurede en bedre grænsefalde i horisonten - selvom det skulle kræve en helt anden computer at få den ind i Word.

Og så var der Mac...

På opfordring af Bill Gates stod Jeffrey Harbers i spidsen for et team hos Microsoft, der skulle gøre Word brugbar Apples nye Macintosh i 1985.

Blandt de mange innovative funktioner, såsom muligheden for at vise forskellige skrifttyper, størrelser og tykkelser, indeholdt Word 1.0 til Mac en musestyret GUI med dropdown-menuer.

Disse nye attributter satte gang i salget af Mac-versionen, der overgik salget af MS-DOS Word i mindst fire år.

I dag er salget af Word til Mac stadig stærkt.

Velkommen til Windows

På hjemmefronten voksede Microsofts Windows-miljø stadig stødt i kapacitet, og med Mac-versionens store succes gav det god mening for Microsoft at udvikle en version af Word til sit eget GUI-miljø.

Virksomheden udsendte Word 1.0 til Windows i 1989, og det indeholdt en Mac-lignende musestyret grænseflade med dropdown-menuer og ægte WYSIWYG-displayfunktioner. Prisen var 500 dollars.

Lanceringen af Windows 3.0 i 1990 - 149,95 dollars, opgradering 79,95 dollars - var startskuddet for salget af Word til Windows, og de efterfølgende år stadfæstede Microsoft sin kontrol over det pc-kompatible tekstbehandlingsmarked.

GUI i DOS

Word til MS-DOS nåede sit højdepunkt med version 5.5 (1991) og 6.0 (1993), der begge indeholdt Windows-lignende musestyrede grænseflader med dropdown-menuer, WYSIWYG-grafik, der viste skrifttyper i fed, understreget og kursiv og andre avancerede funktioner.

Det andet styresystem

I 1992 lavede Microsoft en version af Word til IBM OS/2, der stort set var identisk med Microsoft Windows.

Sjovt nok fastholdt Microsoft Word helt op til version 5.1 til SCO Unix (tidligere Xenix) med funktioner, der mindede om virksomhedens tilsvarende MS-DOS-versionsnumre.

Afvigelsen

Efter at Microsoft havde lanceret Windows Word som version 1.0, var 2.0 en naturlig efterfølger.

Men så skete der noget mærkeligt.

Wordperfekt kom med version 6.0 af den populære Wordperfect-software, som var Microsoft Words største konkurrent på det tidspunkt.

For at kunne konkurrere i spillet om, hvem der havde det højeste versionsnummer, besluttede Microsoft at sidestille Windows-versionsnumrene med numrene for MS-DOS og Mac.

Det betød, at Windows 6.0 - og ikke Windows 2.0 - så dagens lys i 1993.

Senere forsøgte Microsoft at melde sig helt ud af spillet om versionsnumre:

Den næste version af Windows Word var navngivet ud fra det år, den udkom i (Word 95), så det passede sammen med lanceringen af Windows 95.

Clippy fødes og dør igen

Med Word 97 (1997) kom den funktion, Word-brugere hadede mest: Office-assistenten Clippy - en talende og dansende papirclips, der holdt øje med alt, hvad brugeren lavede.

Men Clippy var bare et irritationsmoment, der ikke var til særlig stor hjælp.

Og Microsoft-veteranerne så ud til at være enige om deres holdning til funktionen: Da Richard Brodie blev spurgt, hvordan han havde det med Clippy, svarede han "Som en kat har det med vand". Charles Simonyi kom med en lignende kommentar.

Dropdown-mani

I Word 2000 til Windows præsenterede Microsoft en tvivlsom ændring af grænsefladens udseende: den nye funktion Personalized Menus, som skulle gøre det lettere at bruge Word.

Funktionen opfangede hvilke menupunkter, brugeren anvendte mest, og viste kun dem øvers i menuen, mens resten af punkterne blev gemt i dropdown-menuen.

For at se dem skulle man bare klikke på en lille pil for at udvide dropdown-menuen.

Heldigvis kunne man slå funktionen fra, men det var alt for besværligt at finde ud af, hvordan man gjorde. Det skulle Clippy have fortalt!

For mange funktioner

Et af de største kritikpunkter omkring Word er, at applikationen med tiden er blevet overfyldt med funktioner i et forsøg på at tilfredsstille alle tænkelige behov.

Farvel til Clippy

I Word 2002, der kom sammen med Office XP i 2001, valgte Microsoft at sige farvel til Clippy.

Og virksomheden var smart nok til at udnytte det i markedsføringen af Word 2002. Budskabet: Word 2002 er så let at bruge, at Clippy ikke længere er nødvendig.

Microsoft lavede en hjemmeside til Clippy med sjove videoer af clipsen, der lovpriste Office XP.

Som erstatning for Clippy indførte Microsoft opgavepaneler - menuer i siden af skærmen - for at hjælpe brugeren på en mindre forstyrrende og irriterende måde.

Microsoft Word: næste generation
I dag møder Word fornyet konkurrence fra gratis open source-alternativer som Suns OpenOffice.org og online-trusler fra Googles Google Docs.

Den seneste version, Office Word 2007, har fået et alvorligt ansigtsløft.

De traditionelle menuer og værktøjslinjer er blevet erstattet af en 'bjælke', hvor relaterede funktioner er samlet i grupper.

Clippy er væk, og der er ingen ny Office-assistent i sigte.

Benj Edwards er stifter og chefredaktør på Vintage Computing and Gaming.

Oversat af Mille Bindslev



IT-JOB

Saab Danmark A/S

Test Manager

Dynamicweb Software A/S

Tech Team Lead

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere