Artikel top billede

Dansk konverteringsbølge kan blive ramt af it-kaos

Den forsinkede digitale tinglysning kan komme til at koste boligejerne dyrt, hvis der kommer en konverteringsbølge. Medarbejderne forlader tinglysningskontorerne.

Lange ventetider og højere udgifter til kurssikring lurer rundt om hjørnet, hvis de danske boligejere kaster sig ud i en stor bølge af konverteringer af lån.

For der bliver færre og færre medarbejdere til at tinglyse konverteringerne sideløbende med, at den nye digitale tinglysning bliver udsat ganggang.

Og det er i og for sig forståeligt nok, at tinglysnings-medarbejderne forsvinder: Oprindeligt skulle de være blevet gjort overflødige af den nye digitale tinglysning fra marts i år.

Siden blev datoen rykket til januar næste år.

Og nu hedder målsætningen september 2009.

Den markante opbremsning på bolig- og lånemarkedet betyder, at tinglysnings-medarbejderne stadig kan følge med. Allerede sidste år kunne Domsstolsstyrelsen se antallet af sager falde med en halv million til cirka 2,8 millioner tinglysninger.

Tallene fra første halvår i år viser en tendens til endnu et stort fald.

Men det kan ændre sig, hvis finanskrisen medfører en stor omlægning af danskernes lån.

Held i uheld

"Det er held i uheld, at der ikke er så meget pres på lige nu. Der er ikke så meget aktivitet. Var der normal aktivitet, så ville de have svært ved at følge med," siger Henrik Høpner, formand for foreningen af Danske Boligadvokater.

Og selv om Henrik Høpner udmærket kan forstå, at det er nødvendigt at teste det nye system, så peger han på en reel risiko for, at forsinkelserne kan få negative konsekvenser for borgerne.

"Hvis der kommer gang i en låneomlægningsbølge, så bliver der behov for helt andre ressourcer i tinglysningen," siger Henrik Høpner.

"Så ville ekspeditionstiderne blive længere, og de afledte følgeomkostninger som for eksempel garantistillelse vokser, jo længere tid det tager," siger han.

Bankerne venter

Og det er ikke kun advokaterne, som står og tripper. Den danske finanssektor, som ellers har masser af andre ting at tænke på for tiden, venter også på at tage et stort it-system i brug, som skal spare arbejdsgange og penge i sektoren.

"Vi havde gerne set den hidtidige tidsplan overholdt, men når leverandøren er forsinket, levner planen ikke tilstrækkelig tid til test. Det er lidt som maleren, der ikke kan komme til at male, før huset er bygget," forklarer Tina Füssel, underdirektør i Finansrådet.

Domstolenes ansvar

Finansrådet, der er bankernes fælles organisation, har sammen med Realkreditrådet et omfattende udviklingsprojekt, som skal integreres direkte med den digitale tinglysning.

"Vi har en stor interesse i at det er gennemtestet. Det er borgerne, men også sektoren som vil lide under det, hvis det ikke er gennemtestet," siger Tina Füssel.

Tina Füssel fra Finansrådet anerkender, at der er en risiko for længere ekspeditionstider.

"Under meget massive konverteringsbølger har vi tidligere set, at ekspeditionstiderne ved domstolene er blevet forlænget. Det er aldrig nogen ønskesituation, men det er svært at tilpasse kapaciteten for det varierer meget," siger Tina Füssel.

"Domstolsstyrelsen har ansvaret for, at tinglysningen fungerer forsvarligt, og det har jeg bestemt en forventning om, at de sørger for," siger hun.

Ansatte på vej væk

Hos Domstolsstyrelsen fortæller direktør Adam Wolf, at styrelsen er opmærksom på problemerne. Han fortæller, at antallet af erfarne medarbejde er nøglen til at holde tinglysningen kørende indtil november næste år.

"Det er klart, at der er nogen som allerede er fratrådt, og der er desværre også nogen, som vil fratræde som planlagt. Men alle vores bestræbelser går på at holde på så mange som muligt og sikre, at der er erfaring til stede," siger Adam Wolf.

"Vi er i den situation med det lave antal tinglyste dokumenter lige nu, at vi har gode sagsbehandlingstider. Men vi må nok erkende, at kommer der en stor lånomlægning, så får vi svært ved at holde de tider," lyder det fra Domstolsstyrelsens direktør.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere