Artikel top billede

Hvis vi skal kontrollere hver eneste installation, så kan vi ligeså godt lukke butikken, siger Lars Thinggaard, Milestones administrerende direktør. Foto: Torben Klint

Milestone om salg til diktaturer: Vi har ikke lav moral

Interview: Softwarevirksomheden Milestone Systems står magtesløs over for diktatur-misbrug af selskabets produkter, mener virksomhedens direktør, Lars Thinggaard. Læs hans forklaring her.

Den danske producent af avanceret overvågningssoftware Milestone Systems møder kritik, fordi virksomheden sælger teknologi, der kan bruges til brud på menneskerettigheder i diktaturstater.

Men Milestone Systems administrerende direktør Lars Thinggaard afviser, at virksomheden har et moralsk problem.

Lars Thinggard, Milestone sælger produkter i Kina og har forhandlere i Iran, Saudi Arabien og Sudan, der er kendt for massive overtrædelser af menneskerettighederne. Hvem er jeres kunder i disse lande?

"Meget ofte ved vi slet ikke, hvem vores slutkunder er. Vi distribuerer produkterne gennem salgskanaler, der går fra os til distributører og videre til integratorer og derefter til slutkunder.

Vi ved dog, at vores produkter bliver brugt på iranske universiteter, og vi ved også, at vores saudiske partner Abdulla Fouad Holding Company blandt andet sælger vores produkter til den saudiske olieindustri, som bruger softwaren til at overvåge olie-pipelines i den saudiske ørken.

Ofte er kunderne meget forsigtige med at afsløre detaljer om deres sikkerhedsløsninger, men som udgangspunkt tjekker vi heller ikke, hvem de er, og hvad de bruger vores produkter til. Og kunder, der ikke har rent mel i posen, vil sandsynligvis registrere produktet under falsk identitet."

Føler Milestone et ansvar for, hvordan produkterne bliver brugt?

"Vi har haft kontakt med Erhvervs- og Byggestyrelsen, der administrerer eksportreglerne i Danmark, og på den baggrund mener vi ikke, at vi har et juridisk problem.

Spørgsmålet er så, om vi har et moralsk problem, men jeg mener ikke, at vi har en lav moral. Jeg anerkender, at vores produkter kan bruges på uheldige måder, men vores software distribueres på internettet og sælges sågar på eBay.

Derfor kan jeg ikke kontrollere, hvem vores kunder i eksempelvis Saudi Arabien er. Det kan jeg simpelthen ikke."

Men Milestone har et forhandlernetværk i Saudi Arabien. Dermed gør I jo noget aktivt for at få kunder i landet.

"Vi kan godt stoppe med helt at sælge i Saudi Arabien, men det tror jeg ikke vil være en god løsning. Det vil være en mistænkeliggørelse af hele landet."

Hvis myndighederne i et land, der krænker menneskerettighederne, henvender sig til en af jeres distributører for at købe jeres produkt. Hvad vil distributøren så svare?

"Det er forhandlerens eget ansvar. Det står i vores kontrakt med forhandleren."

Er det ikke at fraskrive sig ansvaret?

"Det synes jeg ikke. Hvad vil du have, at vi skal gøre? Vi har 40.000 kunder i 90 lande, og hvis jeg skal kontrollere hver eneste installation, så sætter du mig på en opgave, hvor vi ligeså godt kan lukke butikken."

Men hvorfor går I i det mindste ikke ud og siger klart og tydeligt, at I ikke ønsker, at jeres produkter bliver brugt af eksempelvis den saudiske kongefamilie, der er kendt for at overtræde menneskerettighederne?

"Det burde vi måske overveje at gøre. Men er det virkelig vores opgave at fælde dom over det saudiske styre?

Det siger jeg ikke for at være glat og forsøge at smyge mig uden om problemerne, men fordi det er vigtigt at forstå, at det er en meget svær balancegang.

Hvor skal vi trække grænsen for, hvem der er god nok til at handle med os?"

Hvad står der om menneskerettigheder i jeres licensbetingelser?

"Intet."

Hvorfor gør der ikke det?

"Grundlæggende har vi leveret software som ‘as is', det vil sige uden nogle garantier og forpligtelser. Men det vil være en god ide at tilføje nogle bemærkninger om menneskerettigheder i licensbetingelserne.

Og det er helt sikkert noget, som vi vil overveje."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.