Artikel top billede

Stein Bagger: Den kontroversielle fabriksdirektør

Portræt: Direktør Stein Bagger har forvandlet IT Factorys regnskabstal fra røde til gyldne. Undervejs er flere blevet trådt over tæerne.

Ser man isoleret på regnskabstallene for IT Factory de sidste seks til syv år, er der dømt dundrende succes. Alligevel har mange stillet spørgsmålstegn ved succesen og direktøren, Stein Bagger, der har stået bag roret hele vejen igennem og som nu er forsvundet under en ferierejse i Dubai, mens bestyrelsesformand Asger Jensby har begæret selskabet konkurs.

Det sker, efter Computerworld har afsløret en række forhold omkring IT Factorys succes, som unægteligt giver et mere nuanceret og kompleks billede af it-fabrikken.

Det skete, da Computerworld i forrige uge som det første medie i samarbejde med læserne kunne beskrive en ukendt side af IT Factory. Fakta er, at en stor del af IT Factorys omsætning udelukkende er på gennemrejse, at selskabet pynter sig med partnere, der ikke vil kendes ved selskabet, og at et samarbejde med IBM er en væsentlig faktor for virksomhedens regnskabsresultater.

Direktør fastholder gode betalere

Afdækningen gav også et skimt af direktøren og den daglige leder bag selskabet.

Stein Bagger forsvarede dengang eksempelvis sit samarbejde med to svenske forretningsfolk, der begge har domme i bagagen.

Det er forretningsfolk, som Stein Bagger viste stor tillid, da han udleverede personernes selskaber som cases til Computerworld i forbindelse med Top 100.

Her blev Media Power Inc. og eCommerce således fremhævet af Stein Bagger, der dog også henviste til to andre selskaber.

De to andre firmaer han henviser til har også indirekte bånd til svenskerne. Dragon Phonix med url fra Hong Kong er partner med eCommerce og MMI Holding Ltd. er partner med Dragon Phonix.

Men på trods af, at Stein Bagger ligefrem, havde indgået et samarbejde med de to svenske herrer om at et marketingstiltag til Lotusphere i januar, forsvarede direktøren samarbejdet.

Det er et samarbejde, der ellers fik en ekspert i brandpleje til at hejse advarselsflaget. IBM er også kommet i klemme i sagen, hvor Stein Bagger hiver de to forretningsfolk ind i rampelyset, når it-giganten store event i Orlando skal løbe af staben.

IBM vil ikke direkte sige om selskabet tager en alvorssnak med Stein Bagger vedrørende samarbejdet, men henviser til at man løbende vurderer samarbejdspartnere efter et "code of conduct".

"Forholdet til vores business partnere er reguleret af en kontrakt, der indeholder et afsnit om "Code of Conduct". Vi evaluerer løbende vores relationer med business partnere, men vi betragter denne proces som et internt forhold imellem IBM og den enkelte partner." lyder det fra pressechef Carsten Grønning fra IBM.

Dårlige odds

Men hvem er denne Stein Bagger, der trods et samarbejde med partnere med plettede papirer har skabt flotte regnskabstal?

Personligt har Stein Bagger sprængt rammerne, både geografisk og karrieremæssigt. Han er født i Norge, opvokset i Danmark, men har som voksen også boet en del år i Sverige.

Hans udgangspunkt for en erhvervskarriere, der skulle bringe ham til tops, var ikke den bedste.

Det fremgår af et portræt, bragt i Børsen:

"Han (Stein Bagger, red.) er autodidakt virksomhedsdoktor, han gik ud af skolen som 15-årig, viste sig som en fremragende elitesportsmand, og tjente gode penge med model-job som professionel sværvægts-bodybuilder, og da han skiftede spor i sin karriere, tog han på rekordtid en MBA fra Edinburgh Business School (distance-læring). Han har lært sig seks sprog, og blev »bare for sjov« Mensa-medlem," lyder det i interviewet, der fortsætter således:

»Jeg havde egentlig ikke brug for at tage den MBA, men jeg opdagede, at jo større virksomheder og jo mere etableret erhvervsliv, jeg kom ind i, desto større krav stillede de til, at jeg kunne dokumentere min viden. Ikke fordi, det jeg lavede, ikke var i orden. Men for en ung fyr, der kommer ind og påstår, at han kan," sagde han da til seniorjournalisten Espen Bull.

Stein Bagger har oplyst, at han ret tidligt i karrieren været inde som rationaliseringsekspert i en række firmaer heriblandt Danish Crown, McDonalds i Danmark og SAS Service Partner.

Mystik om Baggers Phd

Ser man nærmere på direktørens cv, dukker imidlertid en række spørgsmålstegn op. Blandt andet afstedkommet af en kommentar på Berlingske-bloggen, Bizzen, hvor der blev rejst tvivl om holdbarheden af direktørens akademiske meritter.

Det er et spørgsmål, der altså ifølge Stein Bagger kun kan forklares med de fjender, der har et horn i siden på ham.

Flere af beskyldningerne vil nu blive afprøvet i en retssag, som IT Factory har rejst mod Berlingske Media.

På et møde med Computerworld 29. oktober, hvor direktøren vil forklare sagens rette sammenhæng, fremviser Stein Bagger stolt sit bevis for en ph.d.

Det er i glas og ramme - en forgyldt ramme. Flot printede sorte bogstaver fortæller om oprindelsen: "San Francisco Technical University".

På IT Factorys eget websted kunne man tidligere læse, at den administrerende direktør havde to bachelorgrader (regnskab og økonomi), en MBA og en ph.d. Disse informationer fremgår ikke længere af webstedet.

Stein Bagger oplyste før mødet, at MBA'en er fra 1998. Ph.d.'en, der havde fokus på konkurrencefordele under negativ vækst, blev afsluttet i 2003.

Inden mødet oplyste direktøren kun, at ph.d.'en var fra "SFTU" - uden at ville forklare, hvad bogstaverne stod for. Af en profil på nettet, som syntes at tilhøre Stein Bagger, fremgik imidlertid navnet San Francisco Technical University (Profilen er efterfølgende fjernet).

En søgning på domænet .edu, som universiteterne i USA bruger, fremskaffede intet etableret universitet, hverken for forkortelsen eller det fulde navn.

Under andet universitet

Der findes intet holdbart spor af det universitet på nettet i dag, men det forklarede Stein Bagger således på mødet:

"Det ligger i dag under San Fransisco State University, der spænder paraplyen over ganske mange".

Han uddyber med en forklaring om flere skolesammenlægninger, hvorefter han tilbyder et verificerende telefonopkald lidt senere, hvor tidsforskellen gør det muligt.

Computerworlds research i sådanne sammenhænge går imidlertid ind via officielle kanaler, og der blev taget kontakt med San Francisco State University.

"We are not affiliated with, and never have been, any organization called San Francisco Technical University," lød svaret fra direktøren for universitetets kommunikation, Ellen Griffin.

Der har ifølge gentagne kontakter med hende ikke været nogen forbindelse. Ellen Griffin kunne heller ikke se Stein Baggers navn af listen over ph.d.'er.
Men Stein Bagger nævnte også et par gange California State University som stedet. Herfra henvises imidlertid til San Francisco State University, der i sig selv er paraplyen.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Stein Bagger, idet der er lukket af for al information, også vedrørende ph.d.'en. Det annonceres på IT Factorys eget websted.

Ikke certificeret i USA

Det nærmeste, man kommer navnet "San Francisco Technical University" i dag er et websted, oprettet anonymt som domænet sftech.org.

Her udbydes akademiske grader også for distancestuderende. Af en "Legal Disclaimer" (en juridisk varedeklaration) fremgår dog, at stedet ikke er "akkrediteret" af de amerikanske myndigheder, hvorfor papirerne ikke ville blive taget for gode varer de fleste steder.

Webstedet voldte i øvrigt problemer rent teknisk. På anmodning tjekkede IT-sikkerhedsfirmaet CSIS stedet og fastslog, at det forsøgte at downloade ondartet kode.

San Francisco-korrespondenten hos Computerworld-familiens nyhedstjeneste, IDG News Service, tog et opkald til det opgivne telefonnummer, men beskeden var, at det var et privat telefonnummer. Røret blev lagt på, så snart der blev spurgt til universitetet.

Et tidligere domæne, sftechnical.org viser hen til sftech.org, men det eksisterer kun i nettets "gamle gemmer", archive.org. Udseendet er dog mere professionelt, og der tilbydes flere grader pr. distance, incl. ph.d. Undervisningen støttes ifølge webstedet af "instructors from all over the planet", og heriblandt fastansatte professorer, der har tilpasset deres pensum til alle personer, uanset uddannelsesmæssig baggrund.

Adresse i boligkompleks

San Francisco-korrespondenten tog til adressen, der lå i et hyggeligt kvarter, nær ved vandet, men fandt frem til et almindeligt lejlighedskompleks, og ifølge viceværten rummede det kun privatboliger.

Det tilknyttede telefonnummer ledte til en telefonsvarer med beskeden, at der ikke kunne modtages flere beskeder.

Ifølge webstedet selv er det oprettet i 2003, men af archive.org findes siderne først fra 2004. Stein Bagger oplyste, at han færdiggjorde sin ph.d. i 2003.

Stein Baggers kommunikationsrådgiver, den erfarne mediemand Erik Ove, rejste på mødet 29. oktober spørgsmålet, om vi troede, at det fine ph.d. bevis var fabrikeret i kælderen.

Det afviste vi sandsynligheden af.

Erik Ove har siden henvist til, at opkaldet til en person, der sad parat ved telefonen i San Francisco, havde opklaret sagen en gang for alle.

IT Factory har som nævnt lukket helt af, og dermed også for en opklaring af en eventuel misforståelse.

Jagten på phd'en er imidlertid ikke det eneste spørgsmål, der er blevet rejst om den kontroversielle it-direktør.

Hjemsøges af skattespøgelser

Direktøren bliver nemlig også hjemsøgt at skattespøgelser - der vitterligt kun er spøgelser, understreger Stein Bagger.

I pressen blev få år tilbage bragt artikler til tovs om, at administrerende direktør Stein Bagger fra IT Factory blev undersøgt for skattesvindel med såkaldte valutabiler, hvor der ikke er betalt registreringsafgift. Sagen blev imidlertid aldrig til noget, oplyser Stein Bagger.

Han fremviser på et møde med Computerworld en skrivelse, som han har sendt til Michael Lassen Automobiler A/S, der sælger dyre luksusbiler af mærket Porsche, Lomborgihini og Bentley, hvor Stein Bagger forsikres, at der nu også er betalt registreringsafgift.

"Til de priser på bilerne, må man da forvente, at der er betalt registreringsafgift," siger Stein Bagger.

Over for Computerworld i et knap tre timer langt interview påpeger Stein Bagger, at han intet har hørt fra Skat eller politiet om sagen i det sidste år.

Siden er det kommet frem, at direktøren roder med at få en anden skattesag ud af verden. I et skriftligt svar til Computerworld med nogle opfølgende svar på nogle spørgsmål fra interviewet fremgår det:

"Stein Bagger er ikke blevet opkrævet nogen ekstra registreringsafgifter på nogen bil/biler, udover den registreringsafgift Stein Bagger betalte, grundet SKATs vurdering af Stein Bagger´s bagatelmæssige anvendelse. Stein Bagger har indbragt denne afgørelse for Landsskatteretten i november 2006 - og hvorfor sagen ikke er afsluttet ved vi ikke, og om det leder til en bøde ved vi heller ikke - men som Stein Bagger også skrev på bloggen, så presser han på for at få en afgørelse."

Selskab på ø
Også Stein Baggers oprettelse af selskabet Agios United SA har tilsyneladende vakt en del forvirring. Agios United SA er personligt ejer af Stein Bagger og står bag Stein Baggers ejerandel af IT Factory.

Af IT Factorys regnskaber fremgår det i 2003 og 2004, at Agios United er fra Luxemborg. I 2005 og 2006 regnskaberne fremgår det pludselig, at selskabet hører hjemme på øen Niue i det sydlige stillehav.

For at undgå hvisken om skattely har Stein Bagger, ifølge Børsen, besluttet at flytte selskabet til Danmark. Men også åbenhed overfor pressen er en af grundene, forklarer han til Computerworld.

"Medierne ville gerne følge med, og selvom de ikke har krav på det, valgte jeg at flytte selskabet til Danmark," siger Stein Bagger.

Samtidig understreger direktøren, at Agios United har været skattepligtig i Danmark siden 2001.

Grunden til, at selskabet ikke har været at finde i Erhvervs- og Selskabsstyrelsens register er, ifølge IT Factorys jurist, at firmaer i udlandet har to forskellige SE og CVR-numre.

Samtidig forklarer Stein Bagger og selskabet i svaret, at man har fået et svar fra Skat, der siger, at det er vanskeligt at omdanne et udenlandsk off-shore selskab til et dansk ApS-selskab. Derfor har der gået nogen tid med det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hjemmearbejdets påvirkning på trivsel, helbred og arbejdsmiljø

Fremtidens arbejdsplads er hybrid, det er der ingen tvivl om. Men hvad fører det egentlig med sig? Og hvordan omstiller du og din arbejdsplads sig til det? Det kan du blive klogere på, på denne digitale konference.

02. februar 2022 | Læs mere


GDPR - persondatabeskyttelse i praksis

Håndteringen af persondata og GDPR er for længst blevet hverdag hos de danske organisationer, men derfor er det til stadighed vigtigt og altafgørende, at den løbende overholdelse af GDPR er på plads. Vær med og hør, hvordan du ved hjælp af processuelle greb, værktøjer og systemer kan sikre dette.

08. februar 2022 | Læs mere


Analytics, BI og data science: Data-behandling i realtid

Datadrevne løsninger er godt på vej til at vinde indpas i næsten alle industrier - og med god grund. For der er store muligheder i at kunne forstå, fortolke og reagere lynhurtigt på de store datamængder, som alle organisationer genererer. På dette seminar kan du høre om nogle af de bedste eksempler inden for praktisk anvendelse af avanceret data-analyse, hvordan du kommer i gang, og hvordan du kan høste udbytte.

22. februar 2022 | Læs mere


CIO
Sådan tager top-CIO Pernille Geneser livtag med 40 år gamle it-systemer i Stark Group med 10.000 medarbejdere