Artikel top billede

Rigshospitalet afviser mobil-razzia trods livsfare

Flere forbryder sig mod Rigshospitalets mobil-forbud, men alligevel lader Rigshospitalet det være op til den enkelte at slukke telefonen - også selv om tændte mobiler kan føre til dødsfald.

Landets største sygehus, Rigshospitalet, anerkender mobiltelefoner som livsfarlige på hospitalets gange og sengeafsnit.

Men hospitalet vil ikke fratage patienter, pårørende og personalet deres mobiltelefoner.

"Vi vil meget gerne sørge for, at folk ikke benytter deres mobiltelefoner på hospitalet. Men det vil være et angreb på folks personlige frihed, hvis vi fratager dem deres mobiltelefoner ved indgangen til hospitalet," fortæller teknisk chef Ole Bergsten fra Rigshospitalets medikotekniske-afdeling

Ifølge Ole Bergsten har hospitalet aldrig overvejet at konfiskere mobiltelefoner på hospitalet.

I stedet opfordrer han folk til at respektere skilte-forbuddet mod brugen af mobiltelefoni og slukke deres mobiltelefoner, når de går ind på hospitalet.

Farlige signaler

Rigshospitalet dokumenterede i september, at en mobiltelefon fik en dråbetæller til at tilføre en patient én milliliter medicin i timen frem for de tilsigtede fem milliliter.

Den slags fejl kan få drastiske følger.

"Der er en risiko for, at folk kan dø som følge af fejlfunktioner på det tekniske udstyr forårsaget af tændte mobiltelefoner," siger Ole Bergsten og understreger, at der endnu ikke er konstateret dødsfald som direkte følge af mobilbrug.

Ole Bergsten erkender samtidigt, at patienter, pårørende og personalet jævnligt forbryder sig mod den forbudte brug af mobiltelefoner.

"Folk tror jo, at de ved bedst selv og holder mobilen tændt. Til sammenligning bliver alle mobilerne sandsynligvis slukket i et fly, fordi man jo selv kan styrte ned," siger Ole Bergsten.

Måling af mobiltelefonens signaler

Hvis man ikke vil indføre mobil-razziaer, og samtidigt vil reducere faren for, at mobiltelefoner kan være direkte dødsårsager på et hospital, kan mobil-detektorer være vejen frem.

En mobil-detektor måler en tændt mobiltelefons relativt høje frekvens og signal, der konstant udsendes og vil være kraftigst indendørs på grund af mure og andre signal-forhindringer.

"Detektoren vil kunne måle, om der er tændte telefoner i nærheden og dermed forhindre, at mobiltelefoner forstyrrer det tekniske udstyr på hospitaler eller fanger synkroniserer forklaringer i et fængsel via en mobiltelefon," siger systemkonsulent Rune Roed Schøler fra Ascom Danmark, der blandt andet leverer trådløse løsninger til hospitaler og fængsler.

Han forklarer, at der dog er en masse udfordringer, hvis man vil sikre sig 100 procent mod mobilbrugen på hospitaler.

"Folk kan bare slukke telefonen, når de går forbi detektoren, og derefter tænde den igen. Derudover skal sengeafdelinger plastres helt til med detektorer, hvis det skal fungere være effektivt. Den slags kan godt gå hen og blive omkostningstungt," siger Rune Roed Schøler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere