Rigshospitalet afviser mobil-razzia trods livsfare

Flere forbryder sig mod Rigshospitalets mobil-forbud, men alligevel lader Rigshospitalet det være op til den enkelte at slukke telefonen - også selv om tændte mobiler kan føre til dødsfald.

Landets største sygehus, Rigshospitalet, anerkender mobiltelefoner som livsfarlige på hospitalets gange og sengeafsnit.

Men hospitalet vil ikke fratage patienter, pårørende og personalet deres mobiltelefoner.

"Vi vil meget gerne sørge for, at folk ikke benytter deres mobiltelefoner på hospitalet. Men det vil være et angreb på folks personlige frihed, hvis vi fratager dem deres mobiltelefoner ved indgangen til hospitalet," fortæller teknisk chef Ole Bergsten fra Rigshospitalets medikotekniske-afdeling

Ifølge Ole Bergsten har hospitalet aldrig overvejet at konfiskere mobiltelefoner på hospitalet.

I stedet opfordrer han folk til at respektere skilte-forbuddet mod brugen af mobiltelefoni og slukke deres mobiltelefoner, når de går ind på hospitalet.

Farlige signaler
Rigshospitalet dokumenterede i september, at en mobiltelefon fik en dråbetæller til at tilføre en patient én milliliter medicin i timen frem for de tilsigtede fem milliliter.

Den slags fejl kan få drastiske følger.

"Der er en risiko for, at folk kan dø som følge af fejlfunktioner på det tekniske udstyr forårsaget af tændte mobiltelefoner," siger Ole Bergsten og understreger, at der endnu ikke er konstateret dødsfald som direkte følge af mobilbrug.

Ole Bergsten erkender samtidigt, at patienter, pårørende og personalet jævnligt forbryder sig mod den forbudte brug af mobiltelefoner.

"Folk tror jo, at de ved bedst selv og holder mobilen tændt. Til sammenligning bliver alle mobilerne sandsynligvis slukket i et fly, fordi man jo selv kan styrte ned," siger Ole Bergsten.

Måling af mobiltelefonens signaler
Hvis man ikke vil indføre mobil-razziaer, og samtidigt vil reducere faren for, at mobiltelefoner kan være direkte dødsårsager på et hospital, kan mobil-detektorer være vejen frem.

En mobil-detektor måler en tændt mobiltelefons relativt høje frekvens og signal, der konstant udsendes og vil være kraftigst indendørs på grund af mure og andre signal-forhindringer.

"Detektoren vil kunne måle, om der er tændte telefoner i nærheden og dermed forhindre, at mobiltelefoner forstyrrer det tekniske udstyr på hospitaler eller fanger synkroniserer forklaringer i et fængsel via en mobiltelefon," siger systemkonsulent Rune Roed Schøler fra Ascom Danmark, der blandt andet leverer trådløse løsninger til hospitaler og fængsler.

Han forklarer, at der dog er en masse udfordringer, hvis man vil sikre sig 100 procent mod mobilbrugen på hospitaler.

"Folk kan bare slukke telefonen, når de går forbi detektoren, og derefter tænde den igen. Derudover skal sengeafdelinger plastres helt til med detektorer, hvis det skal fungere være effektivt. Den slags kan godt gå hen og blive omkostningstungt," siger Rune Roed Schøler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.