Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

DK-CERT: Et år med botnet og SQL-angreb

Kombinationen af flere typer angreb var kendetegnende for 2008, skriver Shehzad Ahmad fra DK-CERT i sin nytårsklumme.

Forbryderne fandt nye veje til de værdifulde data, de var ude efter, i det år der snart er gået.

I årets løb har jeg især hæftet mig ved to tendenser: Botnet i mange former og frygten for at miste fortrolige data.

En af de nye veje, som fører til fortrolige data, består i en kombination af velkendte teknikker.

Den ene hedder SQL-indsætning: Ved at misbruge sikkerhedsfejl i webapplikationer kan uvedkommende lægge scriptkode ind på websider.

Når andre besøger websiderne, bliver deres pc smittet, idet scriptet udnytter kendte sårbarheder i browseren eller andre udbredte programmer.

Giftig kombination

Denne kombination af SQL-indsætning og "drive-by-installation" er særlig giftig, fordi den udnytter websteder, folk har tillid til. Hvis et populært websted er sårbart over for fx SQL-indsætning, kan det være med til at smitte tusinder af pc'er.

Når pc'erne bliver inficeret, bliver de ofte indrulleret i et botnet. Dermed kan bagmændene fjernstyre dem.

Pc'erne i botnettet misbruges gerne til at udsende spam, hoste phishing-websteder eller angribe andre computere.

I år så vi en kombination af SQL-indsætning og botnet: Et botnet ved navn Asprox blev brugt til at finde websteder, der var sårbare over for SQL-indsætning.

Herefter udnyttede pc'erne på botnettet sårbarheden til at inficere webstedet med. Det skete blandt andet for Miljøstyrelsens websted.

Beskyt data på USB-nøgler

I årets løb har jeg holdt foredrag for mange danske virksomheder og organisationer. Et af de spørgsmål, jeg tit er blevet stillet, er, "Hvordan sikrer vi USB-enheder?"

Ofte viser det sig, at de er interesseret i andet og mere end små, bærbare USB-enheder: De vil vide, hvordan de kan beskytte sig mod at miste fortrolige data ved, at medarbejderne kopierer dem over på musikafspillere eller sender dem som e-mail.

Det handler om at beskytte sig mod datatab som følge af fejl snarere end bevidste angreb.

Derfor er flere også blevet interesserede i produkter, der beskytter virksomheder mod den form for tab af data.

Beskyttelse mod data-læk

Produkterne går blandt andet under betegnelsen Data Leak Prevention (DLP).

Et DLP-produkt kan fx forhindre, at data, der er stemplet fortrolige, kan kopieres til en USB-nøgle.

Jeg venter, at endnu flere danske virksomheder vil kigge på DLP i det kommende år. Ingen har lyst til at få udbasuneret firmaets navn sammen med beskeden om, at det har ladt data om tusindvis af kunder falde i de forkerte hænder.

Det store DNS-hul

Ellers var 2008 året, hvor en sikkerhedsforsker fandt en alvorlig sårbarhed i en af internettets basisteknologier: DNS (Domain Name System).

Dan Kaminsky opdagede en metode, der gør det lettere at snige falske oplysninger ind i DNS-servere via såkaldt DNS cache poisoning.

Det var godt at se, hvordan internetbranchen i fællesskab gik i gang med at indføre rettelser, der mindskede risikoen.
Men et rettet program hjælper ikke noget, hvis det ikke bliver sat i drift. Og der kører stadig mange ældre versioner af BIND og andre DNS-serverprogrammer ude på nettet.

Historien om DNS-sårbarheden viser endnu engang, at der skal en kombination af teknologi og mennesker til, hvis sikkerhedsproblemerne skal løses.

Mit nytårsønske er derfor, at teknologien, organisationen og menneskene går op i en højere enhed til gavn for et mere sikkert it-miljø. Godt nytår!

DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet.

DK-CERT's leder, Shehzad Ahmad, opdaterer hver måned Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere