Artikel top billede

Instant-on kommer med netbook'en

Instant-on-funktionen er oplagt til små computere, som primært bruges til simple formål som medieforbrug og at surfe på nettet. Med nye netbooks slipper man for at vente på Windows.

Computerworld News Service: Der er nok mange, der føler, de bruger for lang tid på bare at sidde at vente på, at Windows starter.

Men det kan snart ændre sig, da der nu introduceres små bærbare, der starter på få sekunder.

Der har været snak om såkaldte instant-on-egenskaber i flere år, men funktionen kan nu endelig få vind i sejlene i bærbare computere med lille formfaktor såsom netbooks og minibærbare. Uden at indlæse Windows kan brugere gå på nettet, kigge deres billeder igennem eller tjekke e-mail kun få sekunder efter. de tænder for deres netbook.

Lenovo og Sony fremviste på CES nye bærbare, der med instant-on øjeblikkeligt havde adgang til nettet og til multimediefunktioner.

Lenovo har givet sin netbook IdeaPad S10 instant-on-funktion. I stedet for at køre igennem en fuld Windows-opstart, giver Quick Start-miljøet brugeren adgang til sine billeder, musik og til nettet på under 10 sekunder. Quick Start bruger software, der er baseret på DeviceVM's letvægts Linux-styresystem.

Sony fremviste sin Vaio P Series i lommestørrelse, som også besidder instant-on-funktion. Ved opstart giver Sonys navigationssystem Cross Media Bar øjeblikkelig adgang til multimedieapplikationer og internettet.

Hurtigt på og af igen

Instant-on-funktionen er især hensigtsmæssig til små computere som netbooks, som mere bruges til simple formål som medieforbrug og at surfe på nettet, mener Craig Merrigan, der er vice president for global forbrugermarkedsføring hos Lenovo.

"Brugsscenariet for netbooks er en slags 'snup den, brug den og læg den fra dig igen'-situation. Vi mener, at det her er ideelt med et instant-on-miljø," siger Craig Merrigan.

Lenovo har ingen planer om at levere instant-on i almindelige bærbare, fortæller Craig Merrigan. Almindelige computere bruges til en bredere vifte af formål heriblandt opgaver som skabelse af indhold, hvilket løses bedre under et komplet styresystem.

"Når det kommer til almindelige bærbare, hvor man laver flere forskellige ting … så understøtter instant-on-miljøet ikke disse ting særligt godt, så derfor mener vi, at det er bedre kun at lade funktionen høre til i netbooks på nuværende tidspunkt," siger han.

Typisk mail-tjek om morgenen

Komplette styresystemer er fulde af applikationer og drivere, der sænker computerens opstartshastighed ifølge Anand Nadathur, som er direktør for produktledelse hos Phoenix Technologies, som laver instant-on-software. Brugere kan enten sidde at vente, mens de glor på opstartsskærmen, eller de kan bruge instant-on til at få hurtig adgang til nettet.

"Når brugere starter deres computer om morgenen, er de ikke ude efter, at deres styresystem skal komme frem og gøre noget fantastisk. De er bare ude efter en simpel browser, så de kan tjekke e-mail," siger Nadathur.

Phoenix introducerede sit eget instant-on-miljø til netbooks kaldet HyperSpace Dual ved CES. Mange af applikationerne er browserbaserede i denne Linux-software, der blev fremlagt som et supplerende instant-on-alternativ til brug sammen med Windows. Softwaren kan installeres på netbooks eller almindelige bærbare, kan downloades fra Phoenixs website og koster 225 kroner (39,95 USD) for et år og 560 kroner (99,99 USD) for tre år.

Freescale Semiconductor og Qualcomm forstår netbooks som internetapparater, der altid er tændt, og talte også om planer om at indbygge hurtigere opstartsegenskaber. Idet flere og flere bruger netbooks, bliver der et behov for, at de starter op lige så hurtigt som smartphones, mener chipproducenterne.

Ligesom smartphone

Qualcomm vil indføre instant-on til netbooks baseret på virksomhedens Snapdragon-platform, som er skabt til netbooks og mobile enheder, der altid er tændt og altid er på nettet. Denne platform inkluderer CPU, 3G modem og en 3D grafikprocessor.

"Man kan altid tjekke sin e-mail, man kan altid åbne og gå på nettet, for computeren er med 3G og har netforbindelse hele tiden, alle steder," siger Mark Frankel, der er vice president for produktledelse hos Qualcomm.

En netbook giver øjeblikkelig adgang til information præcis ligesom som en smartphone i modsætning til en almindelig bærbar, der tager længere tid om at starte op ifølge Frankel.

Freescale vil også tilføje funktioner til hurtig opstart til fremtidige Linux-baserede netbooks med virksomhedens ARM-baserede processor i.MX515, som også blev introduceret ved CES. Virksomheden demonstrerede en sådan netbook med i.MX515-processoren. Denne netbook produceres af Pegatron, der er en Asus-spin-off-virksomhed.

Brugere såsom teenagere vil bruge netbooks som kommunikationsmidler til jævnligt at på nettet for at browse eller for at pleje de sociale netværk, mener Glen Burchers, som er direktør for markedsføring i Freescales forbrugerdivision. Freescale samarbejder med Canonical om at udvikle et Linux-styresystem med hurtig opstart specielt til ARM.

"Et af vores hovedkriterier i samarbejdet med dem er en hurtigere opstart," fortæller Burchers.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere