Artikel top billede

Der er god mulighed for at fylde hullerne i Wikipedia, der har som mål at lade brugere uploade videoer i høj kvalitet og i spillefilmslængde.

Wikipedia ruster sig til dataeksplosion

Onlineleksikonet er gået fra kun to terabyte storage til 48 på under et år. Der er store planer på vej om tilgængelighed af digitalt indhold i høj kvalitet.

Computerworld News Service: Wikipedia er i færd med at ruste sig til en eksplosion af digitalt indhold med nye servere og ny storage, der er designet til at håndtere større billede- og video-uploads.

Størrelsen på videofiler er i hurtig vækst imod de hundredvis af megabyte, fortæller Brion Vibber, som er teknologichef hos Wikipedia Foundation, som står bag Wikipedia.

Indtil tidligt i 2008 havde det brugergenererede onlineleksikons primære mediefilserver kun to terabyte samlet storageplads, fortæller Vibber.

"I lang tid havde vi simpelthen ikke kapacitet til at håndtere meget store mediefiler," siger han.

Wikipedia har siden opgraderet fra to til 24 og nu 48 terabyte storage til sin primære mediefilserver og har for nylig hævet den øvre grænse for filstørrelser i uploads fra 20 til 100 megabyte. Den mængde af storage, der faktisk udnyttes, er kun omkring fem terabyte, men det vil ifølge Vibber hurtigt stige.

Eksempelvis uploader brugere nu klassisk musik, der ophavsretsmæssigt er i public domain, og visse optagelser kan vare op til en halv time.

Der uploades også dokumentarfilm, der ikke er omfattet af ophavsret, og nogle brugere har ifølge Vibber svært ved at holde filerne under grænsen på 100 megabyte.

Videoer i spillefilmslængde

Brion Vibbers langsigtede mål er at lade brugere uploade videoer i høj kvalitet og i spillefilmslængde. Men udover kapacitetsbegrænsninger, forklarer han, at der er udfordringer i forhold til at flytte fysisk rundt på store filer og at få filerne lagt op i et hensigtsmæssigt format.

Der er ingen grænser, og der er ingen praktiske grænser," siger han.

"Grænserne vil fortsætte med at udvide sig, indtil det vil være relativt let for en person med et legitimt behov for det at uploade en video på to timer i god kvalitet."

Wikipedias nye servere og ny storage er leveret af Sun, som donerede og gav specielle rabatter på serverne Sun Fire x4500 og x4150 samt StorageTek-arrays. Wikipedia håndterer hver måned mere end 10 milliarder sidevisninger og bruger også Suns open source MySQL som sin primære databasesoftware.

Wikipedia driver et primært datacenter i Tampa i Florida samt caching-centre i Amsterdam og Sydkorea og har sammenlagt omkring 450 billige servere fra forskellige leverandører, fortæller Vibber.

Sitets teknologiske mål for i år og næste år handler om forbedring af brugervenlighed, at gøre det lettere at redigere artikler og uploade video og billeder samt integration med mediesites såsom Flikr.

Donationerne fra Sun kom i løbet af en større pengeindsamling fra Wikipedia, som fik indsamlet omkring 34 millioner kroner (mere end 6 mio. USD) fra 125.000 bidragydere, hvilket gør det muligt at finansiere driften indtil slutningen af organisationens nuværende finansår 30. juni.

Wikipedia Foundation er en non-profit organisation, og onlineleksikonets website er uden reklameannoncer, så sitets drift er afhængig af donationer, legater og gaver. Wikipedia Foundation har en lønnet stab på 23 ansatte, hvoraf otte arbejder med it.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere