Det er især iPod'en, der fortsat driver Apple frem. Selskabet solgte 22,7 millioner afspillere i regnskabsårets første kvartal.

Apple trodser finanskrisen med rekordregnskab

Apples kvartalregnskab satte en tyk streg under det momentum, selskabet har haft siden iPod'en blev lanceret. I horisonten anes der dog skyer på Apple-himlen.

Mens underskud og massefyringer går hånd i hånd i it-branchens giganter, trodser Apple strømmen.

Selskabet præsenterede i går det bedste kvartalsregnskab i dets historie og overgik i samme omgang analytikernes forventninger solidt.

Blandt andet ved at sælge 2,5 millioner computere og 22,7 millioner iPods, omsatte selskabet for 58 milliarder kroner i første kvartal, der sluttede 31. december.

En stigning på seks procent i forhold til de 54,8 milliarder kroner, selskabet kradsede ind året før.

Analytikerne havde på forhånd forventet en en omsætning på 46,8 milliarder kroner.

Overskuddet endte på lige over 10 milliarder kroner. En mindre stigning på to procent i forhold til samme kvartal året før.

Skjulte skuffelser
Overraskelsen startede en himmelflugt for Apple-aktien, der steg ni procent på eftermarkedet onsdag aften.

Det var dog ikke alt i det forgangne kvartal, der var rosenrødt hos Apple. Gemt i regnskabet ligger nemlig et fingerpeg om, at selskabets vækst måske har nået toppen.

Salget af desktop-maskiner som iMac og Mac mini faldt 25 procent, hvilket dog ikke kommer som den helt store overraskelse, da markedet i høj grad bevæger sig mod de bærbare modeller.

Måske mere bekymrende er det, at salget af iPod-familien, der i mange år har været motoren i selskabets vækst, synes at være gået i stå.

I USA faldt salget af musikafspilleren, mens gode resultater i resten af verden gjorde, at Apple alligevel kunne registrere en tre procents stigning i antallet af solgte enheder.

Tronen vakler under iPhone
Der var også vækst i Apples mobil-marked, hvor der blev langet 4,4 millioner iPhones over disken i de 70 lande, hvor telefonen er til salg.

I hele 2008 blev der solgt 13,7 millioner iPhones.

IPod-telefonen, der siden lanceringen har nydt godt af sin status som medie- og forbruger-darling, sidder dog mere usikkert på tronen end tidligere.

Kvartalet bød nemlig på stærke produktlanceringer fra konkurrenterne, og især den detroniserede kæmpe Palm har høstet rigtig gode anmeldelser for Pre-telefonen, der af nogle bliver udråbt til 'iPhone-killer'.

Også HTC, BlackBerry og Nokia vil gå hårdt til Apple i 2009, hvor kampen om smart phone-markedet for alvor bliver sat ind.

Apples vikarierende CEO, Tim Cook, forsikrede dog investorer under præsentationen af kvartalsregnskabet, at selskabet er godt rustet til den øgede konkurrence.

"Vi har intet imod konkurrence, så længe de andre ikke plagierer iPhone," sagde han.

Apple forventer at omsætte for mellem 43,5 og 45,8 millarder kroner i regnskabsårets andet kvartal, hvor selskabet ikke kan nyde godt af julesalget.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
ComputerViews: Googles aktionærer havde blot et skuldertræk til overs for EU's rekordstore bøde på 32 milliarder kroner. Her er en række bud på, hvad EU kan gøre, hvis Google og andre tech-giganter skal rammes, hvor det for alvor gør ondt.
Computerworld
Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android
Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.