Det er især iPod'en, der fortsat driver Apple frem. Selskabet solgte 22,7 millioner afspillere i regnskabsårets første kvartal.

Apple trodser finanskrisen med rekordregnskab

Apples kvartalregnskab satte en tyk streg under det momentum, selskabet har haft siden iPod'en blev lanceret. I horisonten anes der dog skyer på Apple-himlen.

Mens underskud og massefyringer går hånd i hånd i it-branchens giganter, trodser Apple strømmen.

Selskabet præsenterede i går det bedste kvartalsregnskab i dets historie og overgik i samme omgang analytikernes forventninger solidt.

Blandt andet ved at sælge 2,5 millioner computere og 22,7 millioner iPods, omsatte selskabet for 58 milliarder kroner i første kvartal, der sluttede 31. december.

En stigning på seks procent i forhold til de 54,8 milliarder kroner, selskabet kradsede ind året før.

Analytikerne havde på forhånd forventet en en omsætning på 46,8 milliarder kroner.

Overskuddet endte på lige over 10 milliarder kroner. En mindre stigning på to procent i forhold til samme kvartal året før.

Skjulte skuffelser
Overraskelsen startede en himmelflugt for Apple-aktien, der steg ni procent på eftermarkedet onsdag aften.

Det var dog ikke alt i det forgangne kvartal, der var rosenrødt hos Apple. Gemt i regnskabet ligger nemlig et fingerpeg om, at selskabets vækst måske har nået toppen.

Salget af desktop-maskiner som iMac og Mac mini faldt 25 procent, hvilket dog ikke kommer som den helt store overraskelse, da markedet i høj grad bevæger sig mod de bærbare modeller.

Måske mere bekymrende er det, at salget af iPod-familien, der i mange år har været motoren i selskabets vækst, synes at være gået i stå.

I USA faldt salget af musikafspilleren, mens gode resultater i resten af verden gjorde, at Apple alligevel kunne registrere en tre procents stigning i antallet af solgte enheder.

Tronen vakler under iPhone
Der var også vækst i Apples mobil-marked, hvor der blev langet 4,4 millioner iPhones over disken i de 70 lande, hvor telefonen er til salg.

I hele 2008 blev der solgt 13,7 millioner iPhones.

IPod-telefonen, der siden lanceringen har nydt godt af sin status som medie- og forbruger-darling, sidder dog mere usikkert på tronen end tidligere.

Kvartalet bød nemlig på stærke produktlanceringer fra konkurrenterne, og især den detroniserede kæmpe Palm har høstet rigtig gode anmeldelser for Pre-telefonen, der af nogle bliver udråbt til 'iPhone-killer'.

Også HTC, BlackBerry og Nokia vil gå hårdt til Apple i 2009, hvor kampen om smart phone-markedet for alvor bliver sat ind.

Apples vikarierende CEO, Tim Cook, forsikrede dog investorer under præsentationen af kvartalsregnskabet, at selskabet er godt rustet til den øgede konkurrence.

"Vi har intet imod konkurrence, så længe de andre ikke plagierer iPhone," sagde han.

Apple forventer at omsætte for mellem 43,5 og 45,8 millarder kroner i regnskabsårets andet kvartal, hvor selskabet ikke kan nyde godt af julesalget.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Business intelligens: Tag dine data-analyser til next level

Dataanalyserne skal leveres hurtigt og gerne i realtid, og selve softwareløsningen skal være grafisk flot, brugervenlig og tilgængelig på alle platforme. Mød en række eksperter inden for BI, analytics og big data, og få indblik i de nyeste teknologiske muligheder samt gode råd til din strategi og de forretningsmæssige overvejelser.

06. februar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
Microsofts Surface Book 2 kan nu købes i Danmark - men prisen er høj
Microsofts egen hybrid-computer med et dedikeret grafikkort kan nu købes i Danmark, men særligt den store 15 tommer-model får også en høj pris.
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.