Det er især iPod'en, der fortsat driver Apple frem. Selskabet solgte 22,7 millioner afspillere i regnskabsårets første kvartal.

Apple trodser finanskrisen med rekordregnskab

Apples kvartalregnskab satte en tyk streg under det momentum, selskabet har haft siden iPod'en blev lanceret. I horisonten anes der dog skyer på Apple-himlen.

Mens underskud og massefyringer går hånd i hånd i it-branchens giganter, trodser Apple strømmen.

Selskabet præsenterede i går det bedste kvartalsregnskab i dets historie og overgik i samme omgang analytikernes forventninger solidt.

Blandt andet ved at sælge 2,5 millioner computere og 22,7 millioner iPods, omsatte selskabet for 58 milliarder kroner i første kvartal, der sluttede 31. december.

En stigning på seks procent i forhold til de 54,8 milliarder kroner, selskabet kradsede ind året før.

Analytikerne havde på forhånd forventet en en omsætning på 46,8 milliarder kroner.

Overskuddet endte på lige over 10 milliarder kroner. En mindre stigning på to procent i forhold til samme kvartal året før.

Skjulte skuffelser
Overraskelsen startede en himmelflugt for Apple-aktien, der steg ni procent på eftermarkedet onsdag aften.

Det var dog ikke alt i det forgangne kvartal, der var rosenrødt hos Apple. Gemt i regnskabet ligger nemlig et fingerpeg om, at selskabets vækst måske har nået toppen.

Salget af desktop-maskiner som iMac og Mac mini faldt 25 procent, hvilket dog ikke kommer som den helt store overraskelse, da markedet i høj grad bevæger sig mod de bærbare modeller.

Måske mere bekymrende er det, at salget af iPod-familien, der i mange år har været motoren i selskabets vækst, synes at være gået i stå.

I USA faldt salget af musikafspilleren, mens gode resultater i resten af verden gjorde, at Apple alligevel kunne registrere en tre procents stigning i antallet af solgte enheder.

Tronen vakler under iPhone
Der var også vækst i Apples mobil-marked, hvor der blev langet 4,4 millioner iPhones over disken i de 70 lande, hvor telefonen er til salg.

I hele 2008 blev der solgt 13,7 millioner iPhones.

IPod-telefonen, der siden lanceringen har nydt godt af sin status som medie- og forbruger-darling, sidder dog mere usikkert på tronen end tidligere.

Kvartalet bød nemlig på stærke produktlanceringer fra konkurrenterne, og især den detroniserede kæmpe Palm har høstet rigtig gode anmeldelser for Pre-telefonen, der af nogle bliver udråbt til 'iPhone-killer'.

Også HTC, BlackBerry og Nokia vil gå hårdt til Apple i 2009, hvor kampen om smart phone-markedet for alvor bliver sat ind.

Apples vikarierende CEO, Tim Cook, forsikrede dog investorer under præsentationen af kvartalsregnskabet, at selskabet er godt rustet til den øgede konkurrence.

"Vi har intet imod konkurrence, så længe de andre ikke plagierer iPhone," sagde han.

Apple forventer at omsætte for mellem 43,5 og 45,8 millarder kroner i regnskabsårets andet kvartal, hvor selskabet ikke kan nyde godt af julesalget.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Gartners anbefalinger til at højne din virksomheds it-sikkerhed
Du har en strategi om at sikre din virksomheds data - og i den kæde kan medarbejderne udgøre det svage led. Men der er mange ting, du kan gøre. Læs dette whitepaper fra Gartner, som giver dig netop de råd, du måske står og mangler. Du kan også se, hvilke løsninger Gartner anbefaler til at højne it-sikkerheden.